Salat til nytår – Med brombær og granatæble
Da jeg for nogle år siden fik opgaven, at lave salat til nytår. Så jeg måtte hive salat handskerne frem og være kreativ. Jeg lavede denne smukke salat, som blev taget rigtig godt imod. Vi fik oksesteg, kartofler og god sovs ved siden af. Det passede bare virkelig godt sammen.
Jeg synes at det er den oplagte salat til nytår, fordi den er lidt ud over hvad jeg ville lave til hverdag, med alle de lækre komponenter. Samtidig smager den helt fantastisk og er rigtig flot at servere. Den indeholder en rigtig god kombination at sødt, syrligt, fedt, blødt og knasende, jeg elsker det. Og det er bestemt ikke sidste gang jeg har lavet den.
Jeg serverer den gerne igen og igen, til at fra kalveculotte og oksemørbrad, til en rød bøf, svinemørbrad eller kylling. Den passer rigtig godt til det hele.
Flere skønne salater
Jeg har selvfølgelig flere festlige salater her på bloggen, som alle kan fungere som salaten til en god nytårsaften, alt afhængingt af, hvad den øvrige menu byder på. Jeg har blandt andet denne fyldige salat med syltede rødløg og langtidsbagte tomater. En ret enkel salat, som smager af mere, tro mig, skålen er altid helt tømt når jeg har serveret den.
Du kan også med ro i maven, servere bagt rodfrugtsalat med granatæble og salatost. Den kan serveres lun, eller forberedes, så den serveres kold. Lav endelig rigeligt, for dine gæster vil elske den.
Få opskriften på nytårssalat her:
Salat til nytår – Med brombær og granatæble
Ingredienser
- 1 pakke blandet salatblade (180g)
- ½ iceberg salat
- 100 g brombær (friske)
- ½ granatæble
- 1 pakke grønne asparges
- 2 avocadoer
- ½ pakke sukkerærter
- 1 spsk citronsaft
- 2 spsk god eddike (fx. hindbær balsamico, solbæreddike eller den du foretrækker)
- 2 spsk olivenolie*
- 1 spsk agavesirup*
- salt og peber
Tilberedelse
- Skyl alt salaten rigtig grundigt, læg det på et rent viskestykke og dup det forsigtigt tørt med at andet rent viskestykke.
- De “små salatblade” lægger du i et pænt fad, og icebergsalaten “river” du i stykker på størelse med de andre salatblade.
- Rør olie, eddike, agavesirup, salt og peber sammen og hæld ud over salaten.
- Knæk enderne af aspargesene, smid den ud, og skær aspargesene i ca 2 cm lange stykker fordel pænt på salaten.
- Del sukkerærterne på langs, og fordel pænt på salaten.
- Halvér avocadoerne og fjerne sten og skræl, skær den i skiver på den korte led, og læg den pænt på salaten, dryp med lidt citronsaft på avocadoerne for at undgå at de bliver brune.
- Pil kernerne ud af granatæblet og halvér brombærerne, drys det ud over din salat.
- Velbekomme!
Køkkenudstyr
Sense håndfuldsfordeling af salat til nytår – Med brombær og granatæble:
Hf 1+2: salatblade, icebergsalat, asparges, sukkerærter.
Hf 3: intet.
Hf 4: brombær, granatæble.
Fedt: avocado, olivenolie.
Smagsgiver / gratis: citronsaft, havtorn eddike, agavesirup.
Hvor meget salat kan du spise?
Jeg vurderer at, spiser du en 8’ende del af salaten, får du cirka to håndfulde frugt og grønt (hf 1+2) og halvanden spiseskefuld fedt.
Hvad bør du spise ved siden af?
Ved siden af salaten bør du spise én håndfuld protein (hf 3), det kan være i form at et godt stykke kød, eller noget plantebaseret protein.
Derud over bør du supplere med en håndfuld stivelse (hf 4) eksempelvis i form af kartofler eller hjemmebagt hvidløgsflute.
Til sidst kan du vælge at tilføje op til halvanden spiseskefuld fedt.