Salat med syltede rødløg og bagte tomater
Fyldig salat med syltede rødløg og bagte tomater er en suveræn luksussalat. Men dyb umami smag, syre fra de syltede rødløg, sødme fra de langtidsbagte tomater og salt fra feta, er dette den oplagte salat til ethvert festligt måltid.
Jeg lavede denne skønne salat til nytår, sammen med langtidsstegt kalveculotte, hasselnøde kartofler og verdens bedste hvidvinssauce. Det var den perfekte middag til at sige farvel til 2020 og med forhåbning, sige velkommen til 2021.
Jeg har lavet denne salat med bagte tomater en hel del gange siden. Og det har været med stor succes, og glade smil og maver omkring bordet, hver eneste gang. Derfor må det vil være på høje tid, at du også får opskriften, så du kan brillere i køkkenet, og imponere når vi forhåbentligt snart kan begynde at invitere gæster til middag.
Forberedelse er kodeordet
Umiddelbart kan det godt lyde som noget af et projekt at skulle lave langtidsbagte tomater og syltede rødløg, før salaten kan komme på bordet, og det er selvfølgelig heller ikke lige denne salat der bliver lavet på 10 minutter.
Har du derimod forberedt dig og lavet de to hovedelementer på forhånd. Så er dette nok en af de absolut nemmeste gæstesalater du kan lave, og den vil ikke kræve mere end aller højest 5 minutter at bikse sammen inden servering.
Jeg synes at denne salat med syltede rødløg og bagte tomater passer som tilbehør det langt det meste kød, som eksempelvis en god mør oksemørbrad, steg af forskellig slags, svinemørbrad, kylling og sådan som tilbehør til fisk. Mulighederne er mange, og den vil uden tvivl passe perfekt sammen med dit favoritkød.
Den kan også sagtens spises som den er, og udgøre et måltid i sig selv. Eventuelt til frokost, sammen med en skive lækkert brød. De syltede rødløg, bagte tomater, feta og pinjekerner er langt rigeligt til at gøre salaten mættende og lækker.
Få opskriften på salat med syltede rødløg og bagte tomater her:
Salat med syltede rødløg og bagte tomater
Ingredienser
- 200 g salat (blandede salatblade)
- 1 portion langtidsbagte tomater (følg linket for at komme til opskriften)
- 1 portion syltede rødløg (følg linket for at komme til opskriften)
- 25 g pinjekerner
- 100 g feta ost (jeg foretrækker puckost)
- 2 spsk balsamico glace
Tilberedelse
- Start med at lave de langtidsbagte tomater og de syltede rødløg. Da de langtifsbagte tomater tager 4-5 timer at lave. Du kan også sagtens lave dem en dag eller to i forvejen, ligesådan med de syltede rødløg. Det gør det langt nemmere og hurtigere at lave salaten.
- Rist pinjekernerne på en tør pande, til de er gyldne.
- Skær feta osten i cirka 1×1 cm tern.
- Skyl salaten og lad det dryppe af på en rent viskestykke.
- Hæld lagen fra de syltede rødløg.
- Bland salaten med de syltede rødløg, langtidsbagte tomater, feta og pinjekerner. Fordel balsamico glacen over salaten, og servé.
Sense håndfuldsfordeling af salat med syltede rødløg
Hf 1+2: salat, tomater, rødløg, hvidløg, timian.
Hf 3: puck ost
Hf 4:
Fedt: pinjekerner, olivenolie, (feta, hvis du vælger en federe feta)
Smagsgiver / Gratis: balsamico glace, salt, peber, hvidvinseddike, rørsukker.
Hvor meget salat kan du spise?
Du kan fint spise en portion svarende til en fjerdedel af salaten. Gør du det, vil jeg anbefale af tælle den som to håndfulde grøntsager (hf 1+2), Vælger du en feta / puck ost med maks 17% fedt, tælles det som en kvart håndfuld protein (hf 3), og en spiseksefuld fedt. Vælger du en feta med 18% fedt eller mere, bruger du to ekstra spiseskefulde fedt på den.
Hvad kan du spise ved siden af?
Vælger du en mager feta med maks 17% fedt kan du fint supplere med 3/4 håndfuld protein (hf 3), en håndfuld stivelse, samt op til 2 spiseskefulde fedt.
Vælger du en federe feta med 18% fedt eller mere kan du supplere med en hel håndfuld protein og en håndfuld stivelse.