Græske frikadeller med feta og soltørrede tomater
Jeg elsker virkelig græske frikadeller med feta og soltørrede tomater. De smager sindsygt godt, og så er de ekstra saftige på grund af alt det lækre fyld der er kommet i farsen. Det gør dem altså lige dét ekstra lækre.
Tilbehør til græske frikadeller
Jeg spiser dem gerne sammen med græsk salat, cremet tzatziki og eventuelt græsk fladbrød, men de egner sig også rigtig godt som fyld i eksempelvis pitabrød og sandwich, eller ved siden af en lækker pastasalat eller kartoffelsalat.
For nylig serverede jeg faktisk frikadellerne sammen med tzatziki og denne spidskålssalat i fladbrød (eller tortilla pandekager) og kombinationen af de saftige græske frikadeller, yoghurt, hvidløg og de friske granatæblekerner var altså overraskende lækkert. Det bliver ikke sidste gang de er serveret på den måde.
Græske frikadeller af oksekød
Jeg foretrækker at lave mine græske frikadeller af oksekød, men er du mere til en blanding og gris og okse, lam eller kylling kan du sagtens lave dem af det. Udskift blot kødet 1:1 med den variant du foretrækker og følg ellers opskriften. Det bliver drøn lækre uanset hvilket kød du vælger.
Få opskriften på græske frikadeller med feta og soltørrede tomater her:
Græske frikadeller med feta og soltørrede tomater
Ingredienser
- 350 g hakket oksekød 4-7%
- 1 tsk peber
- 1 tsk salt
- 30 g persille
- 50 g soltørrede tomater
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk rasp
- 1 æg
- 100 g fetaost med max 17% fedt (jeg bruger puck ost)
Eventuelt: (ikke regnet med i kalorierne)
- fedtstof til stegning
Tilberedelse
- Kom hakket oksekød, salt, peber, æg og rasp i skålen til din røremaskine og rør farsen sej. Det tager et par minutter. Har du ikke en røremsakine, kan du også sagtens gøre det med håndkraft.
- Imens farsen røres, hakkes løg, hvidløg, soltørrede tomater og persille så fint eller groft som du ønsker det. Kom det i farsen og rør det godt til det hele er fordel i farsen.
- Kom feta osten i skålen med fars og rør kun til den lige akkurat er fordelt, men gerne i grove stykker.
- Kom fedtstof på en pande og varm den godt op. Form frikadellerne med en spiseske og din håndflade og steg dem ved middel varme, til de er gylde og gennemstegte.
- Vil du gerne spare på fedtet, kan du med fordel bage frikadellerne i ovnen, istedet for at steget dem. Det gør du ved at forme frikadellerne, og placere dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bage dem 10-15 minutter ved 200 grader varmluft, til de er gennemstegte.
Sense håndfuldsfordeling af græske frikadeller:
Hf 1+2: persille, soltørrede tomater, løg, hvidløg.
Hf 3: hakket oksekød, æg, feta ost (hvis den har max 17% fedt).
Hf 4: rasp
Fedt: feta ost (hvis den h.ar mere en 17% fedt), evt. fedtstof til stegning.
Smagsgiver / Gratis: peber, salt.
Hvor mange frikadeller kan du spise?
Du kan fint spise hvad der svarer til en fjerdedel af denne opskrift, Eller hvad der svarer til en stor håndfuld frikadeller. Det ville jeg tælle som en halv håndfuld grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 2 spiseskefulde fedt fra stegning.
Hvad kan du spise ved siden af?
Ved siden af dine frikadeller kan du selv supplerer med halvanden håndfuld grøntsager (hf 1+2), en håndfuld stivelse og eventuelt 1 spiseksefuld fedt. Gør du det, vil du ende ud med en rigtig fornuftig spisekasse efter sense principperne.