Græske fladbrød
Bløde og saftige græske fladbrød, der er perfekte til alt fra græsk kylling til gyros og selvfølgelig med masser af tzatziki. Desuden er de også virkelig lækre på en varm sommerdag med kød på grillen og en god salat i skålen. Lav endelig rigeligt, for de går som varmt brød, høhø.
Skulle der mod al forventning være et enkelt fladbrød tilbage, så snup er det drøn lækkert dagen derpå til frokost. Fyldt med resterne fra aftenen før.
Min familie har det i alle tilfælde med at smugspise dem lige når de er bagt, og når så maden skal serveres, ja, så er der jo pludselig kun et par stykker tilbage. Jeg under dem det. For helt ærligt, de smager bare så godt!
Særligt serveret sammen med saftige græske kyllingespyd, sprød græsk salat samt tzatziki med masser af hvidløg, så bliver det næppe mere græsk end det. Og jeg elsker det.
Vidste du, at ordet pita er græsk og betyder flad? Græske fladbrød er nemlig grækernes svar på pitabrød. De puffer ikke op, som dem vi kender i her Danmark, men skal blot foldes om fyldet. Nemt ik?
Græske fladbrød
Ingredienser
- 160 g lillefinger lunt vand
- 25 g gær
- 1 spsk sukker (kan erstattes af kunstigt sødemiddel)
- 120 g lun mælk
- 1 spsk olivenolie*
- 1 tsk salt
- 350 g hvedemel
- 100 g hvid hvedemel (kan erstattes af andet groft mel)
Tilberedelse
- Jeg laver dejen på min elskede røremaskine, har du ikke en, kan du sagtens lave dejen med håndkraft.
- I skålen til røremaskinen smuldres gæren, og blandes med sukker, lillefinger lunt vand (det er en temperatur vandet har, når det hverken er varmere eller koldere end din lillefinger), salt, olivenolie og lunt mælk. og rør gæren ud i vandet.
- Tilføj melet lidt af gangen imens dejen røres på lav hastighed. Når alt melet er i dejen, æltes den ved mellem hastighed i 5 minutter, til den slipper skålens kanter. Dejen skal være let blød, men uden at være klistret
- Lad dejen hæve tildækket, i 1 time, til dejen er cirka dobbelt størrelse.
- Når dejen har hævet, deles den i 8 lige store stykker. Form hvert stykke let rundt, og rul dem ud på et meldrysset bord, med en kagerulle, til cirka 5 mm. tykkelse. Prik brødene med en gaffel, så de ikker puffer helt op som pitabrød.
- Varm en stegepande godt op til lidt over medium varme (jeg sætter min kogeplade på 8 ud af 12).
- Når stegepanden er blevet varm, beges fladbrødene ét ad gangen. Der skal have cirka 2 minutter på hver side. Pas på det ikke får for meget, så bliver det nemlig sprødt, og kan dermed ikke foldes, som et græsk fladbrød skal kunne. Fortsæt til alle fladbrødene er bagt.
- Efterhånden som fladbrødene bliver bagt, kommes de på en tallerken, og dækkes med et rent viskestykke. Sådan holder de sig varme og bløde.
Noter
- De græske fladbrød kan sagtens bages, køles ned og genopvarmes et par minutter i ovnen. Det bliver de bestemt ikke dårligere af.
- De er fryseegnet.
Sense håndfuldsberegning af græske fladbrød
Hf 1+2: intet.
Hf 3: intet.
Hf 4: hvedemel, hvid hvedemel.
Fedt: olivenolie.
Mælkeprodukt: mælk.
Smagsgiver / Gratis: vand, gær, sukker, salt.
Hvor mange fladbrød bør du spise?
Jeg vurderer, at hvert fladbrød kan tælles som én stor håndfulde stivelse (hf 4), har du små hænder ville jeg tælle det som halvanden håndfuld stivelse (hf 4) og dermed kompensere, ved at gemme en halv håndfuld stivelse fra en af dagens øvrige måltider.
Hvad kan du spise ved siden af?
For at ende med en fuld spisekasse, med alt hvad der bør være ifølge sense principperne, bør du selv supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en enkelt håndfuld protein (hf 3), samt 1-3 spiseksefulde fedt.
Det kan du eksempelvis gøre ved at lave et dejligt græsk måltid, med græsk salat, tzatziki og græsk kylling.
Velbekomme!