Tzatziki

græsk tzatziki opskrift med hvidløg

En helt klassisk opskrift på hjemmelavet tzatziki, som vi kender den fra grækenland. Jeg foretrækker den sådan. Og kunne snilt spise det et par gange om ugen. Jeg

Klassisk tzatziki opskrift

Jeg foretrækker en hjemmelavet tzatziki som er helt traditionelt, og uden for mange dikkedarer. Dem jeg har spist (i rå mængder) på en skøn taverna i det græske, har blot været lavet af græsk yoghurt, hvidløg, revet agurk, salt, peber og olivenolie.

Nogen foretrækker at tilføje en form for eddike, andre er vilde med smagen af dild eller andre krydderurter. Jeg har aldrig smagt en version med dild, nok fordi at jeg er så vild med det klassiske tzatziki opskrift, at jeg ikke har faldt et behov for at prøve det. Omend det garanteret også smager godt. Taget i betragtning at jeg gerne har bestilt en form for fisk ved siden af, og at dild og fisk er en ganske godt makkerpar.

Hvordan foretrækker du din tzatziki?

En perfekt græsk middag

Det kan efterhånden ikke komme bag på nogen, at jeg har en stor svaghed for det græske køkken, og jeg er evigt og altid klar par en god græsk middag med hjemmelavet tzatziki.

Sammen med den føromtalte tzatziki, ynder jeg gerne at servere en rustik og sprød græsk salat, en solid portion græsk kylling med citron og oregano og selvfølgelig prikken over i’et bløde, hjemmelavede græske fladbrød. Græsk musik på anlægget og så kører det.

græsk tzatziki opskrift med hvidløg
græsk tzatziki opskrift med hvidløg
græsk tzatziki opskrift med hvidløg

Tzatziki

Cremet og krydret hjemmelavet tzatziki, smager drøn lækkert sammen med (næsten) alle salater, kød, brød og kartofler.
4,80 fra 5 stemmer
Antal: 4 portioner
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt15 minutter

Ingredienser

  • 1 agurk
  • 250 g græsk yoghurt 2%
  • 2 fed hvidløg
  • salt og peber
  • olivenolie* (til toppen)

Tilberedelse

  • Skyl agurken og riv den på den grove side af rivejernet.
  • Vend en smule salt sammen med den revede agurk, og kom den op i en si beklædt med en rent vistestykke, såvæsken kan begynde at dryppe fra.
  • Pil hvidløget og pres det med en hvidløgspresser.
  • Rør græsk yoghurt og hvidløg sammen.
  • Luk viskestykket om agurken, og klem alt væsken ud af. Jo mere mindre væske der er tilbage i agurken, jo bedre. På den måde undgår vi en tynd og sjasket tzatziki.
  • Rør agurken sammen med den græske yoghurt og smag til med salt og peber.
  • Anret den færdige tzatziki i en skål, toppet med en smule olivenolie.

Noter

  • En hjemmelavet tzatziki holder fint et par dage i køleskabet, i en lufttæt beholder. Hvis der er kommet lidt væske på toppen, rører du den blot sammen, så er det klar til servering.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af hjemmelavet tzatziki

Hf 1+2: agurk, hvidløg.
Hf 3: intet.
Hf 4: intet.
Fedt: olivenolie.
Smagsgiver / Gratis: salt, peber.
Mælkeprodukt: græsk yoghurt 2%.

Næringsindhold
Tzatziki
Indhold per portion
Kalorier (kcal) 60 Kalorier fra fedt 18
% Dagligt indtag*
Fedt 2g3%
Kulhydrater 3.75g1%
Protein 5.75g12%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor meget kan du spise?

Du kan i princippet spise hele portionen, da det svarer til hele dagens mælkeration og to gode håndfulde grøntsager. Jeg vil dog gerne have plads til andet, end en masse tzatziki, så derfor har jeg beregnet opskriften til 4 personer.

Spiser du en fjerdelen af tzatzikien, får du cirka halvanden deciliter mælkeprodukt (du har 3 dl magert mælkeprodukt til rådighed om dagen). Dertil får du også en halv håndfuld grøntsager (hf 1+2) og en lille bitte smule fedt, det er dog så minimalt, at det er svært at tælle en kvart teske.

Hvad bør du spise sammen med?

For at ende op med en fuld spisekasse bør du spise halvanden håndfuld grøntsager (hf 1+2) det kan være i form af en græsk salat. Én håndfuld protein (hf 3), eksempelvis kunne det være græske kyllingespyd. En håndfuld stivelse (hf 4) det kunne være disse græske fladbrød, samt 1-3 spiseskefulde fedt, det får du i salaten og kyllingen.

Del med nogen du holder af
4,80 from 5 votes (5 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments