
Hjemmelavet granola med mørk chokolade, havregryn og masser af nødder og frø, giver en god og mættende start på dagen. Spis den sammen med din skyr, og oplev et moment af morgenlykke.
Noget af det aller bedste ved at lave hjemmelavet granola, er at den kan justeres alt efter smag, og hvad du har i skabede. Og så smager det altså bare langt bedre, end de færdigkøbte versioner, som ofte også indeholder solide mængder sukker.
Jeg vil personligt gerne sparer på sukkeret, og har kun en enkelt skefuld honning i opskriften. Vil du gerne helt undgå det, kan du erstatte det med fiber sirup, som gør fuldstændigt det samme som honningen, men ikke påvirker dit blodsukker på samme måde.
Måske tænker du hvad forskellen er på granola og müsli? Det er egentlig ganske simpelt. I bund og grund er det, det samme, forskellen er blot at en granola er vendt med sirup eller honning og er klumpet lidt sammen, og bagt sprød i ovnen. Hvor imod, at en müsli ikke er bagt og sprød, men løs og ofte virker lidt mere tør, fordi gryn, nødder og tørret frugt ikke er vendt i honning eller sirup.
Har du fået lyst til at eksperimentere mere med hjemmelavet granola, så har jeg en virkelig god kaffegranola lige her.

Granola med mørk chokolade
Ingredienser
- 100 g havregryn*
- 40 g hørfrø*
- 60 g solsikkekerner*
- 50 g mandler*
- 50 g græskarkerner*
- 2 spsk kokosolie*
- 1 spsk honning*
- 50 g mørk chokolade 70,5% *
Tilberedelse
- Smelt kokosolie og honning i en lille gryde.Hak mandlerne groft og bland med havregryn, solsikkekerner, græskarkerner og hørfrø.
- Tilføj den smeltede olie og honning og rør det godt sammen.Fordel det jævnt på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag det i ovnen 10-12 min ved 200 grader.
- Imens det er i ovnen hakker du chokoladen.
- Når granolaen er blevet gylden tages den ud af ovnen. Vend glaronalen lidt rundt, så den ikke klistrer sammen.
- Når granolaen er blevet helt kold, blander du chokoladen i, og hælder den i en lufttæt beholder. Så har du lækker granola, ligeså længe du har lyst.
Sense håndfuldsfordeling af granola med mørk chokolade
Hf 1+2: intet.
Hf 3: intet.
Hf 4: havregryn.
Fedt: hørfrø, solsikkekerner, mandler, græskarkerner, kokosolie, mørk chokolade
Smagsgiver / Gratis: honning.
Hvor meget kan du spise?
Müsli og granola er virkelig godt til morgenmaden. Særligt oven på skyr og yoghurt er det en vinder. Jeg vurderer at du kan tage en lille deciliter, og tælle den som en halv håndfuld stivelse (hf 4) og 3 spiseskefulde fedt.
Hvad kan du spise ved siden af?
Det betyder at du har to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og en halv håndfuld stivelse (hf 4) tilbage for at ende op med en fuld spisekasse.