Græske kartofler i ovn med citron
Jeg har en kæmpe svaghed for græsk mad, og i særdeleshed græske kartofler med citron, så derfor måtte jeg bare dele opskriften med dig. De er super nemme at lave, og smager fuldstændigt fantastisk. Noget at det, der gør dem unikke for mig, er de friske krydderurter der er vendt i, efter de er bagt. Det giver en helt anden friskhed og skøn smag.
Spis græske kartofler sammen med …
Græske kartofler med citron og krydderurter er en lækker spise, hvad end det er som alternativ til de klassiske kartoffelbåde med mayo, eller som tilbehør til den helt store græske middag. Jeg synes dog at der er noget helt særligt ved at servere dem sammen med græsk salat, saftig græsk kylling og cremet krydret tzatziki i den lækreste hjemmebagte græske fladbrød. Så bliver det næsten som en dejlig gyros i det græske. Og hvem kan helt ærligt ikke lide det?
Tips til at få de bedste græske kartofler med citron
Følger du disse tips, skulle du ende med perfekte, sprøde, syrlige og velsmagende græske kartofler med citron!
Vælg de rigtige kartofler
Gå gerne efter nogle kartofler der er store nok til at skære i både. Jeg ville vælge skrællekartofler eller bagekartofler. De bliver nemlig virkelig lækre når de bliver bagt som kartoffelbåde. Sørg for at kartoflerne skæres ensartet, så de skal tilberedes lige lang tid.
Lav en god, smagsfuld marinade
For at kartoflerne kan blive rigtig lækre, skal du lave en god marinade, fyldt med smag.
Min marinade består af:
- Saft og skal fra 1 citron (mere eller mindre efter smag)
- 2 spsk olivenolie
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk tørret oregano
- salt og friskkværnet sort peber.
Dette vender jeg godt sammen med kartoflerne, som herefter kommes i ovnen, og vendes et par gange under bagningen for at sikre jævn farve og smag.
Gyldne ovn kartofler
For at få sprøde kanter på dine græske kartofler skal da bages ved 200 grader varmluft i ca. 30-35 minutter. Hold øje, måske de i din ovn skal have lidt længere. De er færdige når de er sprøde og gyldne.
Afslut med friske krydderurter
Når kartoflerne er færdige, kan du vende lidtolivenolie, flagesalt, friskhakket persille, basilikum, timian og dild over rundt i dem. Det giver en frisk kontrast til de bagte kartofler.
Servér straks
Græske kartofler er bedst, når de serveres varme og friskbagte. De passer godt som tilbehør til både kød- og vegetarretter.
Få opskriften på græske kartofler med citron her
Græske kartofler i ovn med citron
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 1 Øko citron (saft og skal herfra)
- 2 spsk olivenolie
- 2 fed hvidløg
- salt og peber
- 1 spsk tørret oregano
Inden servering
- 1 dl hakket friske krydderurter (basilikum, dild, timian og persille)
- 2 spsk olivenolie
- flagesalt
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Vask kartoflerne og skær dem i både.
- Lav en marinade af olivenolie, citronsaft, fintrevet citronskal, presset hvidløg, tørret oregano, salt og peber. Ven den sammen med kartoffelbådene.
- Kom kartoflerne i et fad eller på en bageplade, og bag dem i ovnen med 200 grader varmluft ca. 30-35 min. Vend kartofler et par gange undervejs, så de bliver gyldne på alle sider.
- Imens kartoflerne bages skylles og hakkes krydderurterne og blandes med olivenolie og salt.
- Vend de friske krydderurter og olie sammen med de varme kartofler og servér straks herefter.
Sense håndfuldsfordeling af græske kartofler
Hf 1+2: citronsaft, citronskal, oregano, hvidløg, basilikum, dild, timian, persille.
Hf 3: intet.
Hf 4: kartofler.
Fedt: olivenolie.
Smagsgiver / Gratis: salt, peber.
Hvpr mange kartofler kan du spise?
Jeg ville tage hvad der svarer til 1 håndfuld. Den portion ville jeg tælle som 1 hel håndfuld stivelse (hf 4) og en enkelt spiseskefuld fedt.
Dertil kan du selv supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2), 1 håndfuld protein (hf 3) og op til 2 spiseskefulde fedt.