Græsk kylling på spyd med citron og oregano
Saftig græsk kylling, marineret i blandt andet citron og oregano. Serveret med græsk salat, tzatziki og græske fladbrød, er det næsten som at sidde på en græsk taverna i sommersolen.
Min favorit rejsedestination er uden sammenligning Grækenland. De små græske øer, er så ovenud skønne, at jeg gerne tager dertil igen, og igen.
Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at den græske mad ikke var en del af min kærlighed til landet. For jeg elsker virkelig græsk mad. Det er vaskeægte comfort food for mig.
Hvilken feriedestination ligger øverst på din favoritliste?
Souvlaki – Græsk kylling på spyd
Souvlaki er kort fortalt, et græsk ord for små spyd. Traditionelt er de ofte lavet med svinekød, men de fåes altså også med både lam, oksekød og som her, med kylling.
I Grækenland har jeg gerne fået grillede kyllingespyd, serveret sammen med salat og tzatziki, inde i et græsk fladbrød. Der har også gerne været pommes frittes deri, en ting jeg aldrig helt har forstået, hvorfor komme dem ind i, når de kan serveres on the side? Det giver bedre plads til de friske og krydrede smage.
Grill eller grillpande?
Har du stadig grillen fremme, er det uden tvivl aller lækrest at grille spydene. Smagen af grill gør det endu mere autentisk, og smagen af grillet græsk kylling er altså ikke sådan at gå galt i byen med.
Har du ikke mulighed for at grille, vil jeg anbefale dig at investerer i en god grillpande (reklamelink), det gør altså bare noget, når maden bliver stegt ved hård varme, og har grillstriber. Og så kan grillpanden bruges til langt mere, end blot at grille en omgang græsk kylling.
Jeg bruger ofte min. Prøv eksempelvis er tilberede frisk ferskner, blommer eller skønne grøntsager på grillpanden. Det bliver bare drøn lækkert.
Græsk kylling på spyd
Ingredienser
- 500 g kyllingefilet
- 2 spsk balsamico eddike* (mørk)
- 2 spsk olivenolie*
- 1,5 tsk røget paprika (kan erstattes af almindelig paprika hvis du ikke er til den røgede smag)
- 2 spsk oregano (frisk og finthakket)
- 1 lille løg
- 1 fed hvidløg
- 1 øko citron (saft og skal herfra)
- salt og peber
Serveres med
- græsk salat
- tzatziki
- græsk fladbrød
Tilberedelse
- Pil skallen af løg og hvidløg, skyl herefter citronen og den friske oregano.
- Skær løg og hvidløg i små tern, hak oreganoen fint, riv citronskallen på et rivejern og pres citronsaften. Kom det op i en skål sammen med balsamico eddike, olivenolie, røget paprika, salt og peber.
- Skær kyllingen i tern og vend den i marinaden.
- Lad kyllingen trække på køl, i marinaden i mindst 30 minutter. Du kan også lade den trække længere.
- Fordel kyllingen på 8 spyd og steg kyllingespyddende på en grillpande til de er gennemstegte. Har du ikke en grillpande, kan spyddene sagtens steges på en almindelig stegepande eller grilles på grillen.
Køkkenudstyr
Sense håndfuldsfordeling af græsk kylling på spyd
Hf 1+2: løg, hvidløg.
Hf 3: kylling.
Hf 4: intet.
Fedt: olivenolie.
Smagsgiver / Gratis: balsamico eddike, røget paprika, oregano, citron, salt, peber.
Hvor mange kyllingespyd kan du spise?
Jeg ville spise to kyllingespyd, svarende til en fjerdedel af spyddene. Det ville jeg tælle for en hel håndfuld protein og en spiseskefuld fedt. Det er ikke al marinaden som hænger ved, derfor ville jeg ikke tælle mere med, end det.
Hvad kan du spise ved siden af?
Sammen med kyllingen vil jeg anbefale dig at supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld stivelse (hf 4) og op til to spiseskefulde fedt.
Det kan du eksempelvis gøre ved at servere en saftig græsk salat, bløde græske fladbrød og en krydret tzatziki. Jeg lover dig, der vil altså være glade maver omkring middagsbordet.
Velbekomme!