Champignontærte med timian og feta
Smagfuld og lækker champignontærte med timian og feta. Sådan en nem svampetærte går man aldrig galt i byen med.
For nyligt havde jeg en pakke champignoner i køleskabet, som var begyndt at se en lille smule kedelige ud. Jeg syntes at det var ganske oplagt at bruge dem i en skøn champignontærte med timian. Jeg plantede blandt andet timian og rosmarin i vores altankasse sidste forår, begge har klaret den milde vinter i regn og blæst på første sal, og uge efter uge forkælet os med skøn smag til maden.
Jeg synes at champignoner (og svampe generelt) bidrager med så uendeligt god smag til maden, at jeg altid (okay, altså kun næsten altid) har en pakke i køleskabet. De har en skøn dyb umamismag, som klæder et hav af retter virkelig fint, og som jeg i den grad har lært at sætte overordentligt stor pris på.
Tærter i massevis
Ud over champignontærte, er jeg også svært glad for denne flotte tomattærte med basilikum, som ud over at være ret så pæn, også smager himmelsk.
En anden tærtefavorit er en klassisk spinattærte med laks. Man går bare aldrig galt i byen når man kombinerer laks og spinat.
Jeg kan naturligvis ikke nævne nogle af favorittærterne uden at nævne den aller lækreste jordbærtærte, som tilmed at uden tilsat sukker. Den er simpelthen så god, at jeg laver der igen og igen hver sommer, bare fordi.
Champignontærte med timian og feta
Ingredienser
- 1 portion af denne tærtedej
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 500 g champignoner
- 2 spsk olivenolie*
- 1 tsk frisk timian
- 150 g fetaost med max 17% fedt ((eller blød hvid salatost, dem man selv skal skære))
Æggemasse
- 4 æg
- 150 g cremefraiche 18%
- salt og peber
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Lav først tærtebunden, og forbag den efter anvisningen i opskriften.
- Rens champignonerne for jord, pil skallen af løg og hvidløg og skyl den friske timian.
- Skær løg og hvidløg i skiver, brun det at på en varm pande med en smule olie på.
- Imens løg og hvidløg brunes, skæres champignonerne i skiver og timianen plukkes af stænglerne. Når løgene er brunet, tages de af panden, og champignonerne brunes godt af med timian og en smule olie.
- Pisk æg, cremefraiche, salt og peber til en helt ensartet masse.
- Fordel de brunede champignoner, timian og løg på den forbagte tærtebund, top med smuldret feta og æggemasse.
- Bag tærten ved 180 grader varmluft i ca. 35 min til den er gylden og gennembagt.
- Lad tærten køle af cirka 10 minutter inden servering, det sikre at den ikke er så våd.
Noter
- Du kan sagtens fryse tærten.
Sense håndfuldsfordeling af champignontærte med timian og feta
Hf 1+2: løg, hvidløg, champignoner.
Hf 3: feta med max 17% fedt, æg.
Hf 4: tærtebund.
Fedt: olivenolie, cremefraiche 18%.
Smagsgiver / Gratis: frisk timian, salt, peber.
Jeg har lavet denne opskrift til 4 personer. Jeg vurderer at du får cirka én håndfuld grøntsager (hf 1+2), en her håndfuld protein (hf 3), en helt håndfuld stivelse (hf 4) samt 3 spiseskefulde fedt. Du kan derfor selv supplerer med en håndfuld grøntsager ved siden af.
Det kan eksempelvis være i form at friske salatblade eller gnavegrønt. Jeg synes at begge dele er ret så lækkert ved siden af en champignontærte.