Mørbradgryde med blomkålssovs

sund mørbradgryde opskrift med blomkålssovs i støbejernsgryde

Cremet og lækker mørbradgryde med bacon, cocktail pølser og champignoner. Alle lækkerierne svøbt i en virkelig lækker, sund sauce baseret på grøntsager, og dermed ingen fløde. Det er da ren win win, ik?

Mørbradgryde er en ægte klassiker, som jævnligt er på middagsbordet rund om i Danmark. Her hjemme er den også på menuen med jævne mellemrum, og jeg laver gerne en stor grydefuld. På den måde får jeg nemlig lavet nok til at vi kan spise det et par dage, men også nok til at jeg kan fryse nogle portioner ned.

Lige det der med at lave ekstra til fryseren, er noget jeg har med hjemmefra. Min mor har altid sørget for at der var aftensmad retter klar i fryseren til de travl dage. Når jeg skulle til alle mine fritidsaktiviteter, kunne jeg derfor nemt tage en portion op ad fryseren og varme i enten ovn eller mikroovn.

Jeg er stadig glad for at fryse gode hjemmelavede retter ned. Så er der altid god mad til travle eller bare dovne dage, hvor jeg ikke har lyst til at lave aftensmad.

Ud over mørbradgryde, laver jeg blandt andet også gerne kylling i blomkålskarry, kalkun i peanutbutter og tomatsauce og hakkebøffer i paprika grøntsagssovs. Det er alle retter der er lige til at varme, og koge lidt ris ved siden af, og så er der serveret på blot 10 minutter.

Hvilke retter laver du til fryseren?

sund mørbradgryde opskrift med blomkålssovs i støbejernsgryde
sund mørbradgryde opskrift med blomkålssovs i støbejernsgryde

Kan man lave en sund mørbradgryde?

Mørbradgryde består ofte af en flødesauce med tomat, paprika, svinemørbrad, bacon og cocktailpølser. Det siger hammer godt, men det også er meget kalorierig omgang.

Jeg satte mig for at lave en sund mørbradgryde, helt uden fløde, for at spare på fedtet, og dermed også spare en del kalorier.

I stedet for fløde, tog jeg fat i yndlingsgrøntsagen blomkål, som er den evige go to i mit lille køkken. Blomkål smager ikke af meget i sig selv, og kan derfor nemt hives i den ønskede retning, rent smagsmæssigt.

Ud over den ret anonyme smag har blomkål også en god evne til at blive helt cremet og lækker. Det er derfor den oplagte måde at lave en tyk og cremet sovs helt uden fløde eller meljævning. Genialt ik?

Derud over tilføjede jeg både gulerødder og champignoner for smag og konsistens. Jeg synes virkelig at det lykkedes godt, at lave en lækker og sund mørbradgryde.

sund mørbradgryde opskrift med blomkålssovs i støbejernsgryde

Mørbradgryde med blomkålssovs

Mørbradgryden er en klassiker i det danske køkken. Den lækker sauce bestående af blandt andet fløde og tomat med lækker fyld af svinemørbrad, bacon, cocktailføler og mange andre lækkerier. Jeg har skiftet flødesaucen ud, med en lige så lækker, men mere kalorielet sauce baseret på blomkål. Dét er dæleme en god måde at få flere grøntsager på!
4,91 fra 10 stemmer
Antal: 4 personer
Tilberedelse40 minutter

Ingredienser

Sauce

  • 1 stort løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 500 g blomkål
  • 150 g gulerødder
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 50 g koncentreret tomatpuré
  • 1 svine bouillonterning
  • 6 dl vand
  • 1 tsk tørret timian
  • 2 ½ tsk paprika

Fyld

  • 500 g svinemørbrad
  • 250 g champignoner
  • 100 g bacon (i tern)
  • 150 cocktailpøler
  • salt og peber

Tilbehør

  • evt. ris eller blomkålsris

Tilberedelse

Sauce

  • Pil og hak løg og hvidløg, brun det af i en stor tykbundet gryde til løgene bliver klare og gyldne.
  • Fjern bladene på blomkålen, skyl det og skær det i mindre stykker, behold endelig stokken på, da det ikke er til at smage at den er med.
  • Skræl gulerødderne og skær dem i skiver.
  • I gryden med de brunede løg, kommes blomkål og gulerødder. Tilføj vand, bouillonterning, koncentreret tomatpure og hakkede tomater. Bring det hele i kog og lad det simre i 15-20 minutter til det er helt mørt. Imens du venter, er det tid til at forberede fyldet.

Fyld

  • Imens alle lækkerierne til saucen står og simre, gøres fyldet klart.
  • Steg baconen sprød. Gem baconfedtet, så har du lidt fedtstof at stege svinemørbrad og champignoner i.
  • Puds din svinemørbrad af. Det gør du ved at fjerne de scener som sidder på den. Skær den herefter i 1 centimeter tykke skiver. Brun det godt af, så kødet får farve og er næsten færdigtilberedt.
  • Rens champignonerne og skær dem i halve eller kvarte afhængigt at størrelsen. Brun champignonerne på en varm pande, til de bliver gyldte og lækre.

Sauce

  • Når blomkål og gulerødder er kogt helt møre kommes hele grydens indhold i en blender. Gør det eventuelt af et par omgange. Blend til saucen er cremet og ensartet. Kom saucen tilbage i gryden.
  • Lad saucen simre videre, og tilføj alt fyldet (stegt bacon, brunet svinemørbrad, brunede champignoner og cocktailpølser) Lad det simre i 10 minutters tid.
  • Smag til med salt og peber. Er saucen for tyk kan du supplere med lidt ekstra vand.
  • Servér den førdige mørbradgryde med kogte ris eller blomkålsris.

Noter

  • Mørbradgryden smager endnu bedre dagen efter du har lavet den. Der har den fået lov til at trække god smag fra cocktailpølserne. 
  • Retten holder sig fint i køleskabet i 3 dages tid.
  • Retten er fryseegnet.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af mørbradgryde med blomkålssovs

Hf 1+2: løg, hvidløg, blomkål, gulerødder, hakkede tomater, timian, champignon, evt. blomkålsris.
Hf 3: svinemørbrad, bacon, cocktailpølser.
Hf 4: evt. ris.
Fedt: baconfedt.
Smagsgiver / Gratis: bouillonterning, paprika, salt, peber, koncentreret tomatpure.

Næringsindhold
Mørbradgryde med blomkålssovs
Indhold per portion
Kalorier (kcal) 491.75 Kalorier fra fedt 180
% Dagligt indtag*
Fedt 20g31%
Kulhydrater 20.25g7%
Fibre 7g29%
Sukker 2g2%
Protein 52.75g106%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor meget mørbradgryde kan du spise?

Denne opskrift er lavet til 4 personer, som en god sense aftensmad, og det er også den mængde jeg vil anbefale dig at spise.

Spiser du en fjerdedel af retten får du 2 håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1 spiseksefuld fedt.

Hvad kan du spise ved siden af?

Ved siden af gryderetten kan du spise en håndfuld kogte ris (hf 4) eller du kan erstatte risene med en håndfuld blomkålsris (hf 1+2) og op til 1-2 spisekefulde fedt. På den måde står du tilbage med en fuld spisekasse efter sense tallerken modellen.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
6 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments