Orientalsk bagt blomkål
Bagt blomkål med orientalske varme krydderier, toppet med tahin, pesto og granatæble. Det er min absolutte yndlings version af ovnbagt blomkål.
Jeg synes ret ofte, at folk siger at de ikke kan lide blomkål, fordi det ikke smager af noget eller bare er kedeligt. Skal vi ikke lige se at få gjort noget ved den holdning?
Hvis du vil overbevise folk om at blomkål smager virkelig godt,så prøv at servere denne variant for dem, jeg er ret sikker på at de ændre mening meget hurtigt…
Er du lige så vild med blomkål i alle mulige (og umulige) varianter, så har jeg samlet et udpluk af mine yndlings opskrifter med blomkål lige her.
Orientalsk bagt blomkål
Ingredienser
Bagt blomkål:
- 1 stort blomkål
- 2 spsk kokosolie
- 1/2 tsk stødt spidskommen*
- ½ tsk paprika
- ½ tsk stødt gurkemeje
- ¼ tsk fint salt
- 2 spsk pinjekerner
- ¼ lille granatæble (kernerne)
Pesto:
- 1 stort bundt persille
- 2 fed hvidløg
- ½ tsk. stødt spidskommen*
- Friskkværnet sort peber
- ¼ tsk fint salt
- 1 spsk citronsaft
- 2 spsk olivenolie
- 3 spsk vand (eller mere efter behov)
Tahin sauce:
- 60 ml tahin*
- 1 spsk citronsaft
- 1 lille fed hvidløg
- knivspids salt
- 2 tsk fibersirup GOLD
- 6 spsk vand (eller mere efter behov)
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Smelt kokosolie i en lille kasserolle, og tiltøj gurkemeje, paprika, spidskommen og salt. Rør det godt sammen, og tag kasserollen af varmen.
- Fjern alle de yderste blade fra blomkålet, og vask det grundigt. Dup det tørt med køkkenrulle eller et rent viskestykke.
- Placér blomkålet på en bageplade beklædt med bagepapir, og brug en madpensel til at fordele kokosolie blandingen fra kasserollen. Sørg for at komme godt ind i alle revner og at pensle bunden også.
- Bag blomkålen i ca 45 minutter. Hvis det har fået nok farve, inden det er færdigbagt, kan du dække blomkålen med et stykke folie.
- Blomkålen er færdigt når det er mørt.
- Imens blomkålen er i ovnen, laver du pestoen.
- Start med at vaske persillen grundigt og kom det i en blender sammen med olie, vand, hvidløg, spidskommen, citronsaft, salt og peber. Blenddet til det er helt ensartet og glat.
- Lav tahin saucen ved at blende tahin, vand, hvidløg, fibersirup, citronsaft og salt.
- Risk pinjekernerne på en tør stegepande, til de er gyldne, hold øje med dem,for de brænder lynhurtigt på.
- Når blomkålet er færdig bagt, tager du det ud af ovnen og placere det på et lille fad.
- Top med pesto og tahin sauce, og drys derefter med granatæblekerner og pinjekerner.
- Server straks, og nyd det lækre blomkål.
Noter
Sense håndfuldsfordeling af bagt blomkål
Hf 1+2: blomkål, persille, hvidløg, granatæble kerner.
Hf 3: intet.
Hf 4: intet.
Fedt: pinjekerner, olivenolie, kokosolie, tahin.
Smagsgiver / Gratis: spidskommen, paprika, gurkemeje, citronsaft, fibersirup GOLD.
Hvor meget blomkål kan du spise?
Du kan ganske fint spise et kvart bagt blomkål. Jeg vil anbefale dig at tælle det som to håndfulde grøntsager (hf 1+2) og 3 spiseksefulde fedt.
Hvad bør du spise ved siden af?
Ved siden af det ovnbagte blomkål vil det være fornuftigt at supplere med en håndfuld protein (hf 3) og en håndfuld stivelse (hf 4).
Det kan eventuelt være i form af kylling og et godt stykke brød. Eller du kan gøre det vegetariske og spise ristede kikærter eller en fedtfattig hjemmelavet hummus til. Det smager virkelig dejligt sammen.