Skip to content
No results
No results
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Brød og boller
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Pinterest Facebook Instagram Email
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Maria Silje | Mad blog
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Brød og boller
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Maria Silje | Mad blog

Græsk Moussaka

Gå til opskrift Udskriv
Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.

Autentisk græsk moussaka er noget nær det bedste der findes i det græske køkken. Sådan har jeg i alle tilfælde haft det, lige siden jeg var på Kreta tilbage i august, hvor jeg fik en ægte moussaka som slog benene væk under mig.

Græsk moussaka fest

Siden da har jeg lavet græsk moussaka en del gange. Jeg har hver gang, lavet lidt små rettelser, således at jeg idag kan dele (hvis du spørger mig) den aller bedste opskrift på den græske specialitet. Og jeg må bare sige, at den altså også har været en vinder når jeg gang på gang har serveret den for både min mand og vores gæster.

Hverken min mand eller jeg har været specielt glade for aubergine, mest på grund af den lidt seje konsistens som den nogle gang har. Men her i elsker vi den. Det giver god smag og gør det til en autentisk ret. En moussaka uden auberginer er jo bare ikke det samme, vel?

Skal du lave det helt store festmåltid kan du med fordel lave alle elementerne til din moussaka og samle den i det ønskede fad, men undlade af bage den. Kom den istedet i fryseren. Når du så skal have gæster, tager du den op ad fryseren aftenen før, og lader den tø op i køleskabet. Og så bages den ellers bare på sædvanligvis inden servering.

Sammen med moussakaen kan du servere en sprød græsk salat, tzatziki og blødt græsk fladbrød (eller pita, som det galdes i Grækenland. Velbekomme, og for fornøjelse med det græske køkken.

Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.
Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.
Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.

Få opskriften på græsk moussaka her:

Reklamelinks er markeret med*
Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.

Græsk Moussaka

4,80 fra 5 stemmer
Antal: 6 personer
Forberedelse50 min
Tilberedelse40 min
Hviletid20 min
I alt1 t 50 min

Ingredienser

  • 1200 g aubergine
  • 350 g kartofler

Kødsauce

  • 500 g hakket oksekød (4-7% fedt)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk koncentreret tomatpuré
  • 1 dåse hakkede tomater
  • spsk balsamico eddike
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk tørret basilikum
  • 2 laurbærblade*
  • 1 knsp kanel
  • 1 spsk olivenolie
  • salt og peber

Bechamel sauce

  • 6 dl mælk
  • 80 g smør
  • 80 g hvedemel*
  • stødt muskatnød*
  • 2 æggeblommer
  • 50 g parmesan (eller en anden hård ost)
  • salt

Til sidst

  • 20-30 g friskrevet parmesan

Tilberedelse

  • Skyl auberginerne, skær dem i 1 centimeter tykke skiver og drys dem med salt. Læg aubergine skiverne i en bøtte med låg i 30 minutter.
  • Imens du venter på auberginerne, skylles kartoflerne og skæres i en halv centimeter tykke skiver. Jeg beholder skrællen på kartoflerne, da det ikke er noget man lægger mærke til i retten. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og giv dem et drys salt.
  • Start nu på kødsaucen. Se længere nede i opskriften.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Når aubergine skiverne har ligget med salt i 30 minutter, skylles de med rent, koldt vand. Klem det meste vand ud af auberginerne, læg dem op på en rent og tørt viskestykke. Dup dem tørre og læg dem herefter over på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag kartofler og auberginer i ovnen cirka 20 minutter.

Kødsauce

  • Pil løg og hvidløg og skær begge dele i små tern.
  • Varm en gryde godt op med 1 spiseskefuld olivenolie, tilføj løg og hvidløg. Brun det godt af til løgene er let gyldne og klare.
  • Kom hakket oksekød ned i gryden og brun det godt af. Når kødet brunes godt af, er det med til at give smag til kødsaucen.
  • Tilføj balsamico eddike, tomatpuré, en dåse hakkede tomater, tørret timian, tørret basilikum, laurbærblade og kanel. Bring saucen i kog.
  • Lad kødsaucen simre under låg i 20 minutter. Smag til med salt og peber undervejs. Til kødsaucen til side når den er færdig.

Bechamel sauce

  • Smelt smøret i en gryde ved middel varme.
  • Når smøret er smeltet, tilføjes melet imens du pisker godt i gryden til du har en let gylden, tyk og ensartet dej.
  • Tilføj mælken lidt af gangen imens du pisker i gryden. På den måde undgår du at saucen danner klumper.
  • Lad bechamel saucen koge et par minutter ved lav varme, imens du stadig rører i den. Det skal blive en til en tyk creme når den er færdig.
  • Tag bechamel saucen væk fra varmen. Pisk grundigt i saucen imens du tilføjer æggeblommerne og 50 gram revet parmesan. Smag saucen til med salt, peber og muskatnød.
  • Sæt bechamel saucen til side.

Sådan samler du din moussaka

  • Start med at pensle dit fad med lidt olivenolie.
  • Fordel først de forbagte kartoffel skiver i bunden af dit fad. Oven på kartoflerne fordeles halvdelen af de forbagte aubergine skiver.
  • Fordel herefter hele kødsaucen i fadet. Nu skal resten af de forbagte auberginer fordeles i et jævnt lag oven på kødsaucen.
  • Fordel nu hele din bechamelsauce ven på auberginerne og slut af med friskrevet parmesan.
  • Bag din moussaka i ovnen ved 180 grader varmluft i cirka 40 minutter, eller indtil den er gylden på toppen.
  • Når moussakaen er færdig skal den have lov til at stå og hvilke på køkkenbordet i 20 minutter inden servering. Det hjælper til at den holder formen og ikke flyder ud når du tager et stykke.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest

Sense håndfuldsfordeling af moussaka

Hf 1+2: aubergine, løg, hvidløg, koncentreret tomatpuré, hakkede tomater på dåse.
Hf 3: hakket oksekød.
Hf 4: kartofler, hvedemel.
Fedt: olivenolie, smør, æggeblomme, parmesan ost.
Mælk: minimælk.
Smagsgiver / Gratis: balsamico eddike, tørret timian, tørret basilikum, laurbærblade, kanel, salt, peber, stødt muskatnød.

Næringsindhold
Græsk Moussaka
Indhold per portion
Kalorier (kcal) 518 Kalorier fra fedt 217
% Dagligt indtag*
Fedt 24.16g37%
Kulhydrater 46.16g15%
Fibre 7.5g31%
Sukker 14.33g16%
Protein 30.66g61%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor meget moussaka kan du spise?

Jeg vurderer at det er ganske fornuftigt at spise et stykke hjemmelavet moussaka svarende til 1/6 af hele portionen. Så er du fint sækket ind med alle håndfulde, grøntsager (hf 1+2), protein (hf 3), stivelse (hf 4) og fedt.

Hvad kan du spise ved siden af?

For en fyldt spiseskasse efter senseprincipperne bør du ikke tilføje mere til måltidet. Du får nemlig allerede alle håndfulde og fedt dækket rigtig fint og fornuftig med et enkelt stykke græsk moussaka.

Få mere inspiration

  • Efterår, Forår, Kød og fjerkræ, Sense opskrifter aftensmad, Sense opskrifter frokost, Sense opskrifter med oksekød, Sommer, Vinter
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Relaterede indlæg
Rødkålssalat med peanutdressing

Rødkålssalat med peanutdressing

græsk tzatziki opskrift med hvidløg

Tzatziki

Julesmåkager med appelsin og kanel

Julesmåkager med appelsin og kanel

Hjemmelavet koldskål med kammerjunker og jordbær, serveret i hjemmelavet lyserød keramik skål

Hjemmelavet koldskål med tykmælk og æg

Mandeltoppe med appelsin - sukkerfri kransekage konfekt med appelsin, mandler og chokolade

Mandeltoppe med appelsin

Blomkål med hvid bønnecrem

Blomkål med hvid bønnecreme

Havregrynssmåkager med tranebær

Havregrynssmåkager med tranebær

Syltet græskar med timian og peber

Syltet græskar

Open
Nem hverdagsmad 🤩

Reklame for @nemligcom 

@nemligcom har som noget helt nyt lanceret en måltidskasse i samarbejde med Thomas Rode og @rigtigmad.dk 🤩

Det er en måltidskasse med fokus på økologi og dyrevelfærd, spækket med færdigretter der smager virkelig godt! 😄

Måltidskassen er oplagt i en travl hverdag hvor overskuddet til at stå i køkkenet måske er minimalt, og maden derfor skal være nem, men uden at gå på kompromis med smag og kvalitet 🥰

Inden spisetid skal du blot varme maden i ovn og gryder som anvist på pakke, og så er du ellers klar til at sætte tænderne i de lækre retter.

Er du også fan af måltidskasser i hverdagen?

@allersparksdanmark #farmtotable #måltidskasse #aftensmad #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundmad #hverdagsmad #økologi #dyrevelfærd #sensekost #færdigretter #nemligcom
Open
Kan du li’ champignoner? 😄

Hvis svaret er ja, så er jeg sikker på, at du vil elske denne champignontærte, den smager nemlig helt fantastisk!

Men ud over at smagen sidder lige i skabet er der også andre fordele ved at spise den.

De lækre champignoner indeholder nemlig nogle rigtig gode egenskaber, læs bare med her 👇🏻
- da de primært består af vand er de kalorielette.
- få kulhydrater.
- fedtfattige.
- højt indhold af protein.
- ingen kolesterol.
- højt fiber indhold.
- rige på vitaminer og mineraler, deriblandt D-vitamin.

Det er blot nogle at fordelene ved at spise champignoner, desuden kan du også reducere kødforbruget pga smag og konsistens i svampene, hvad mere kan vi be’ om? 😄

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #champignon #tærte
Open
Egyptisk kylling i fad, er den oplagte ret næste gang du inviterer gæster 🥰

Kyllingen er saftig, har knasende sprødt skind, samt syre og sødme. Det er en skøn ret, som både forkæler dine øjne og smagsløg. Og så er det faktisk men yndlings ret med kylling 🤤🤩

Jeg har flottet mig i dag, og foræret dig opskriften direkte her på insta, du skal blot swipe mellem billederne 😉 Velbekomme!

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #kylling #kyllingifad
Open
Er du klar til fastelavnsbollerne? 🎭⁠
⁠
De begyndte allerede for en uges tid siden at florere her på insta, og jeg kan også se at de nu er at finde hos den lokale bager 😄⁠
⁠
Har du lyst til at give dig i kast med at lave hjemmebagte fastelavnsboller så finder du mine bedste opskrifter inde på bloggen 🥰⁠
⁠
Der er både den klassiske med creme og syltetøj, en med pistacie, en vandbakkelse med kaffeskum og en low carb med creme hvis du køre en sundere januar 😄⁠
⁠
#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #fastelavn #fastelavnsboller
Open
Jeg er stor fan af at handle hos nemlig.com særligt når der skal handles lidt ekstra ind 😄

Reklame for @nemligcom

Det er så nemt at lægge de ønskede varer i kurven, og så er der endda mulighed for at få udvalgte varer til priser som hvis du handlede i Rema1000.

Desuden kan du med blot et enkelt klik lægge varerne til en hel opskrift i kurven, så du ikke selv skal lede efter alle råvarerne enkeltvis. Det er altså både mega nemt og hurtigt 🤩

Når du har “handlet” er det blot at vælge hvornår du ønsker at få varerne leveret. Nemmere bliver det altså ikke 😄

Er du også glad for at handle hos Nemlig.com?

@allersparksdanmark #Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #nemligcom #nemlig
Open
Rigtig godt nytår, lad os håbe at 2023 bliver helt fantastisk, med endnu mere at det der gør os glade 🥳🤩

#instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #jomfruhummer #suppe #deldinmad #nytår #madinspiration #oksemørbrad #selleri #grøntsager #fest #festmad #læsø #confetti #festogfarver
  • Pinterest
  • Facebook
  • Instagram
  • Email
Opskrifter
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad og brunch
  • Kolde og varme drikke
  • Brød og boller
Sense Opskrifter
  • Alle Sense opskrifter
  • Sense morgenmad
  • Sense frokost
  • Sense aftensmad
Sæson
  • Forår
  • Sommer
  • Efterår
  • Vinter
Find rundt
  • Forside
  • Om Maria Silje
  • Artikler

Powered by Bloggerspace

© 2014 - 2023 Mariasilje.dk. All right reserved.