Græsk Moussaka

Få alle ingredienserne til denne opskrift leveret direkte til din hoveddør

Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.

Autentisk græsk moussaka er noget nær det bedste der findes i det græske køkken. Sådan har jeg i alle tilfælde haft det, lige siden jeg var på Kreta tilbage i august, hvor jeg fik en ægte moussaka som slog benene væk under mig.

Græsk moussaka fest

Siden da har jeg lavet græsk moussaka en del gange. Jeg har hver gang, lavet lidt små rettelser, således at jeg idag kan dele (hvis du spørger mig) den aller bedste opskrift på den græske specialitet. Og jeg må bare sige, at den altså også har været en vinder når jeg gang på gang har serveret den for både min mand og vores gæster.

Hverken min mand eller jeg har været specielt glade for aubergine, mest på grund af den lidt seje konsistens som den nogle gang har. Men her i elsker vi den. Det giver god smag og gør det til en autentisk ret. En moussaka uden auberginer er jo bare ikke det samme, vel?

Skal du lave det helt store festmåltid kan du med fordel lave alle elementerne til din moussaka og samle den i det ønskede fad, men undlade af bage den. Kom den istedet i fryseren. Når du så skal have gæster, tager du den op ad fryseren aftenen før, og lader den tø op i køleskabet. Og så bages den ellers bare på sædvanligvis inden servering.

Sammen med moussakaen kan du servere en sprød græsk salat, tzatziki og blødt græsk fladbrød (eller pita, som det galdes i Grækenland. Velbekomme, og for fornøjelse med det græske køkken.

Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.
Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.
Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.

Få opskriften på græsk moussaka her:

Græsk moussaka med kartofler, serveret i et lækker lerfad.

Græsk Moussaka

Autentisk græsk moussaka er noget nær det bedste der findes i det græske køkken. Sådan har jeg i alle tilfælde haft det, lige siden jeg var på Kreta tilbage i august, hvor jeg fik en ægte moussaka som slog benene væk under mig.
4,85 fra 13 stemmer
Antal: 6 personer
Forberedelse50 minutter
Tilberedelse40 minutter
Hviletid20 minutter
I alt1 time 50 minutter

Ingredienser

  • 1200 g aubergine
  • 350 g kartofler

Kødsauce

  • 500 g hakket oksekød (4-7% fedt)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk koncentreret tomatpuré
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 spsk balsamico eddike
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk tørret basilikum
  • 2 laurbærblade*
  • 1 knsp kanel
  • 1 spsk olivenolie
  • salt og peber

Bechamel sauce

  • 6 dl mælk
  • 80 g smør
  • 80 g hvedemel
  • stødt muskatnød*
  • 2 æggeblommer
  • 50 g parmesan (eller en anden hård ost)
  • salt

Til sidst

  • 20-30 g friskrevet parmesan

KØB HOS NEMLIG

    Tilberedelse

    • Skyl auberginerne, skær dem i 1 centimeter tykke skiver og drys dem med salt. Læg aubergine skiverne i en bøtte med låg i 30 minutter.
    • Imens du venter på auberginerne, skylles kartoflerne og skæres i en halv centimeter tykke skiver. Jeg beholder skrællen på kartoflerne, da det ikke er noget man lægger mærke til i retten. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og giv dem et drys salt.
    • Start nu på kødsaucen. Se længere nede i opskriften.
    • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
    • Når aubergine skiverne har ligget med salt i 30 minutter, skylles de med rent, koldt vand. Klem det meste vand ud af auberginerne, læg dem op på en rent og tørt viskestykke. Dup dem tørre og læg dem herefter over på en bageplade beklædt med bagepapir.
    • Bag kartofler og auberginer i ovnen cirka 20 minutter.

    Kødsauce

    • Pil løg og hvidløg og skær begge dele i små tern.
    • Varm en gryde godt op med 1 spiseskefuld olivenolie, tilføj løg og hvidløg. Brun det godt af til løgene er let gyldne og klare.
    • Kom hakket oksekød ned i gryden og brun det godt af. Når kødet brunes godt af, er det med til at give smag til kødsaucen.
    • Tilføj balsamico eddike, tomatpuré, en dåse hakkede tomater, tørret timian, tørret basilikum, laurbærblade og kanel. Bring saucen i kog.
    • Lad kødsaucen simre under låg i 20 minutter. Smag til med salt og peber undervejs. Tag laurbærblade op af kødsaucen og stil den til side når den er færdig.

    Bechamel sauce

    • Smelt smøret i en gryde ved middel varme.
    • Når smøret er smeltet, tilføjes melet imens du pisker godt i gryden til du har en let gylden, tyk og ensartet dej.
    • Tilføj mælken lidt af gangen imens du pisker i gryden. På den måde undgår du at saucen danner klumper.
    • Lad bechamel saucen koge et par minutter ved lav varme, imens du stadig rører i den. Det skal blive en til en tyk creme når den er færdig.
    • Tag bechamel saucen væk fra varmen. Pisk grundigt i saucen imens du tilføjer æggeblommerne og 50 gram revet parmesan. Smag saucen til med salt, peber og muskatnød.
    • Sæt bechamel saucen til side.

    Sådan samler du din moussaka

    • Start med at pensle dit fad med lidt olivenolie.
    • Fordel først de forbagte kartoffel skiver i bunden af dit fad. Oven på kartoflerne fordeles halvdelen af de forbagte aubergine skiver.
    • Fordel herefter hele kødsaucen i fadet. Nu skal resten af de forbagte auberginer fordeles i et jævnt lag oven på kødsaucen.
    • Fordel nu hele din bechamelsauce ven på auberginerne og slut af med friskrevet parmesan.
    • Bag din moussaka i ovnen ved 180 grader varmluft i cirka 40 minutter, eller indtil den er gylden på toppen.
    • Når moussakaen er færdig skal den have lov til at stå og hvilke på køkkenbordet i 20 minutter inden servering. Det hjælper til at den holder formen og ikke flyder ud når du tager et stykke.
    Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

    Sense håndfuldsfordeling af moussaka

    Hf 1+2: aubergine, løg, hvidløg, koncentreret tomatpuré, hakkede tomater på dåse.
    Hf 3: hakket oksekød.
    Hf 4: kartofler, hvedemel.
    Fedt: olivenolie, smør, æggeblomme, parmesan ost.
    Mælk: minimælk.
    Smagsgiver / Gratis: balsamico eddike, tørret timian, tørret basilikum, laurbærblade, kanel, salt, peber, stødt muskatnød.

    Næringsindhold
    Græsk Moussaka
    Indhold per portion
    Kalorier (kcal) 518 Kalorier fra fedt 217
    % Dagligt indtag*
    Fedt 24.16g37%
    Kulhydrater 46.16g15%
    Fibre 7.5g31%
    Sukker 14.33g16%
    Protein 30.66g61%
    * De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

    Hvor meget moussaka kan du spise?

    Jeg vurderer at det er ganske fornuftigt at spise et stykke hjemmelavet moussaka svarende til 1/6 af hele portionen. Så er du fint sækket ind med alle håndfulde, grøntsager (hf 1+2), protein (hf 3), stivelse (hf 4) og fedt.

    Hvad kan du spise ved siden af?

    For en fyldt spiseskasse efter senseprincipperne bør du ikke tilføje mere til måltidet. Du får nemlig allerede alle håndfulde og fedt dækket rigtig fint og fornuftig med et enkelt stykke græsk moussaka.

    Del med nogen du holder af
    Abonner
    Giv besked om
    8 Comments
    Ældste
    Nyeste
    Inline Feedbacks
    View all comments