Autentisk græsk moussaka er noget nær det bedste der findes i det græske køkken. Sådan har jeg i alle tilfælde haft det, lige siden jeg var på Kreta tilbage i august, hvor jeg fik en ægte moussaka som slog benene væk under mig.
Skyl auberginerne, skær dem i 1 centimeter tykke skiver og drys dem med salt. Læg aubergine skiverne i en bøtte med låg i 30 minutter.
Imens du venter på auberginerne, skylles kartoflerne og skæres i en halv centimeter tykke skiver. Jeg beholder skrællen på kartoflerne, da det ikke er noget man lægger mærke til i retten. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og giv dem et drys salt.
Start nu på kødsaucen. Se længere nede i opskriften.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Når aubergine skiverne har ligget med salt i 30 minutter, skylles de med rent, koldt vand. Klem det meste vand ud af auberginerne, læg dem op på en rent og tørt viskestykke. Dup dem tørre og læg dem herefter over på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag kartofler og auberginer i ovnen cirka 20 minutter.
Kødsauce
Pil løg og hvidløg og skær begge dele i små tern.
Varm en gryde godt op med 1 spiseskefuld olivenolie, tilføj løg og hvidløg. Brun det godt af til løgene er let gyldne og klare.
Kom hakket oksekød ned i gryden og brun det godt af. Når kødet brunes godt af, er det med til at give smag til kødsaucen.
Tilføj balsamico eddike, tomatpuré, en dåse hakkede tomater, tørret timian, tørret basilikum, laurbærblade og kanel. Bring saucen i kog.
Lad kødsaucen simre under låg i 20 minutter. Smag til med salt og peber undervejs. Tag laurbærblade op af kødsaucen og stil den til side når den er færdig.
Bechamel sauce
Smelt smøret i en gryde ved middel varme.
Når smøret er smeltet, tilføjes melet imens du pisker godt i gryden til du har en let gylden, tyk og ensartet dej.
Tilføj mælken lidt af gangen imens du pisker i gryden. På den måde undgår du at saucen danner klumper.
Lad bechamel saucen koge et par minutter ved lav varme, imens du stadig rører i den. Det skal blive en til en tyk creme når den er færdig.
Tag bechamel saucen væk fra varmen. Pisk grundigt i saucen imens du tilføjer æggeblommerne og 50 gram revet parmesan. Smag saucen til med salt, peber og muskatnød.
Sæt bechamel saucen til side.
Sådan samler du din moussaka
Start med at pensle dit fad med lidt olivenolie.
Fordel først de forbagte kartoffel skiver i bunden af dit fad. Oven på kartoflerne fordeles halvdelen af de forbagte aubergine skiver.
Fordel herefter hele kødsaucen i fadet. Nu skal resten af de forbagte auberginer fordeles i et jævnt lag oven på kødsaucen.
Fordel nu hele din bechamelsauce ven på auberginerne og slut af med friskrevet parmesan.
Bag din moussaka i ovnen ved 180 grader varmluft i cirka 40 minutter, eller indtil den er gylden på toppen.
Når moussakaen er færdig skal den have lov til at stå og hvilke på køkkenbordet i 20 minutter inden servering. Det hjælper til at den holder formen og ikke flyder ud når du tager et stykke.