Brunkager – Den bedste opskrift
Knasende sprøde brunkager, med mandler og smag af jul. Præcis sådan som jeg foretrækker dem.
I min familie, er brunkagerne en del af traditionerne til jul. Ligesom at min mormor altid laver de aller bedste citronsmåkager og kakaosmåkager. Hvilke julesmåkager er tradition hjemme hos dig?
Lige så længe jeg kan huske, har min moster stået for, at bage brunkager til alle julens sammenkomster. Den tradition holder vi fast i, dog har vi udvidet, så vi bager julesmåkager sammen, og får både bagt lidt forskelligt, og får til forskelligt med hjem. Det er virkeligt hyggeligt!
Igen i år har vi gentaget succesen og jeg fik endelig lokket opskriften på de bedste brunkager, ud af min søde moster.
Jeg synes at denne opskrift, er den aller bedste. Brunkagerne bliver helt sprøde, smager helt fantastisk af jul og så er det de bedste, som jeg har smagt.
Værsågod, og velbekomme!
Brunkager – Den bedste opskrift
Ingredienser
- ½ kg sukker
- ½ kg smør
- ½ kg sirup
- 200 g mandler*
- 7 g stødt nelliker
- 25 g stødt kanel*
- 15 g postaske (opløst i lidt vand)
- 1 kg hvedemel
Tilberedelse
- Smør, sukker og sirup koges op i en gryde. Potaske, stødt nelliker, stødt kanel og mandler tilsættes. Når massen er lunken tilsættes hvedemel og røres grundigt sammen.
- Rul derefter dejen u i 4 stænger ca. 6 cm i diameter. Rul evt direkte på bagepapir.
- Stængerne lægges på køl ca et døgn, du bestemmer selv, om du vil lægge dem i køleksabet eller i fryseren.
- Når stængerne har hvilket et døgn på køl, skæres de i meget tynde skiver, med en meget skarp kniv og bages på en bageplade, beklædt med bagepapir ved 150-160 grader (varmluft) i ca 10 minutter. Kagerne bliver først sprøde når de er afkølet.
- Du kan med fordel lave dejen i god tid, og opbevare stængerne i fryseren, så er de lige til at skære og bage, når der kommer gæster eller du selv har lyst til brunkager.
Sense håndfuldsfordeling af brunkager
Hf 1+2: intet.
Hf 3: intet.
Hf 4: hvedemel, sukker, sirup.
Fedt: smør, mandler.
Smagsgiver / Gratis: stødt nelliker, stødt kanel, potaske.
Hvor mange kan du spise?
Til at starte med, vil jeg gerne understrege at kage er kage, uanset hvordan det er lavet og hvor lidt eller meget du spiser. Det betyder ikke at det er forbudt under et eventuelt vægttab. Tværtimod handler det om at skabe balance og undlade at spise uhæmmet.
Jeg ville spise to brunkager og tælle dem som en hel håndfuld stivelse (hf 4), fordi at det er en småkage og fordi at det vil kompensere for de ekstra kalorier.
Hvad kan du spise ved siden af?
For en fyldt spisekasse kan du supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1-3 spiseskefulde fedt. Så vil du ende ud med en fornuftig spisekasse efter sense principperne.