Sprøde brunkager til at udstikke

Sprøde brunkager, perfekte til at udstikke

Sprøde brunkager, der nemt kan udstikkes og ikke flyder ud når de bages. Det er en lækker klassisk julesmåkage, som er helt uundværlig i juletiden.

Opskriften på brunkager varierer lidt fra familie til familie. Mange familier har deres egen opskrift, der er blevet videregivet gennem generationer, og bagningen af brunkager bliver ofte en fælles aktivitet for familie og venner i løbet af julemåneden.

De grundlæggende ingredienser inkluderer sukker, sirup, mel, smør og en blanding af krydderier som kanel, ingefær, nelliker og kardemomme. Dejen trilles enten til en lang stang og skæres i tynde skiver, eller rulles tyndt ud, og små figurer udstikkes, hvorefter de bages i ovnen, indtil de bliver sprøde og gyldne.

Den vidunderlige duft af brunkager, der breder sig gennem huset under bagningen, er en uundværlig del af juleforberedelserne. Traditionelt serveres brunkager helt som de er, men jeg synes også at det er hyggeligt at pynte med glasur, hvilket tilføjer et dekorativt touch.

Disse brunkager er ikke kun en fornøjelse for smagsløgene, men de skaber også et nostalgisk bånd til fortiden og bringer folk sammen omkring julehyggen.

Sprøde brunkager, perfekte til at udstikke
Sprøde brunkager, perfekte til at udstikke
Sprøde brunkager, perfekte til at udstikke

Få opskriften på brunkager her:

Sprøde brunkager, perfekte til at udstikke

Sprøde brunkager til at udstikke

5 fra 1 stemme
Forberedelse20 minutter
Tilberedelse20 minutter
Hviletid30 minutter
I alt1 time 10 minutter

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 125 g blødt smør eller margarine
  • 200 g brun farin
  • 1 tsk stødt kanel*
  • 1 ½ tsk stødt nelliker
  • ½ tsk stødt kardemomme*
  • 1 knivspids hjortetaksalt
  • 175 g lys sirup
  • 1 æg

Tilberedelse

  • Kom mel, smør, brun farin, kanel, nellike, kardemomme, hjortetakssalt, lys sirup og æg i en røreskål.
  • Ælt dejen godt sammen til den er ensartet.
  • Stil den i køleskabet i min. 30 minutter.
  • Tændovnen på 200 grader varmluft.
  • Rul dejen tyndt ud på et stykke bagepapir drysset med en smule mel.
  • Skær eller udstik brunkagerne ide ønskede former eller figurer.
  • Læg brunkagerne på bageplader med bagepapir, med lidt afstand.
  • Bag brunkagerne 7 min. ved 200 grader varmluft.
  • Lad kagerne køle af på en rist.

Noter

Jeg har ikke skrevet hvor mange brunkager der bliver af denne opskrift, fordi det variere virkelig meget alt efter hvilken form og størrelse du bruger til at udstikke småkagerne.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndndfuldsfordeling af brunkager:

Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel.
Fedt: smør eller margarine.
Smagsgiver / Gratis: brun farin, stødt kanel, stødt nelliker, stødt kardemomme, hjortetakssalt, lys sirup.

Næringsindhold
Sprøde brunkager til at udstikke
Indhold per portion (100 g)
Kalorier (kcal) 376.36 Kalorier fra fedt 90
% Dagligt indtag*
Fedt 10g15%
Kulhydrater 65g22%
Protein 5.36g11%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange småkager kan du spise?

Om du vælger at tælle dine julesmåakager med i dagens spisekasser og dermed kompensere ved dagens måltider, eller sige pyt og nyde et par stykker er helt op til dig selv. Småkager er på lige fod med slik og andre godter, og er som sådan ikke anbefale under et evt. vægttab.

Del med nogen du holder af
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments