Brændte mandler

Sprøde brændte mandler anrettet i krystalskål.

Klassiske brændte mandler, sådan om du kender dem fra diverse julemarkeder eller på gader og stræder i byen, hvor duften af jul og lune mandler med lækker gylden karamel spreder sig. Jeg får altid lyst til at købe nogle når jeg går forbi sådan en bod hvor de sælges.

Kommer du ikke lige forbi sådan en bod, eller vil du bare gerne give dig i kast med at lave de brændte mandler selv, så vil jeg guide dig igennem fremgangsmåden her. Det er nemlig slet ikke så svært, som mange måske tror.

Spiselige gaver

Jeg er personligt ret vild med hjemmelavede- og/eller spiselige gaver. Her op til jul er det jo oplagt at lave lækre julegodter, og give i værtindegave der hvor du kommer på besøg i december måned.

Og her er de sukkerbrændte mandler jo et rigtig godt bud på en hyggelig hjemmelavet værtindegave. Du kan også lave en lille kurv med flere skønne lækkerier. Du kan eksempelvis fylde kurven med aromatisk appelsinmarmelade, sprøde julesmåkager med appelsin og kanel, saftige mandeltoppe med appelsin og verdens bedste kakaosmåkager.

Okay jeg kan godt se der er lidt meget med appelsin, men jeg synes altså virkelig også at appelsin hører sig til her i julen, haha. Uanset hvad du fylder i sådan en lækker kurv, tør jeg godt love at modtageren vil blive rigtig glad.

Tips til brændte mandler

  • Opbevaring – Du kan både opbevare mandlerne i et lufttæt glas, en cellofanpose eller i en papirspose.
  • Smag – Vil du give de brændte mandler et lille twist, kan du tilføje en teskefuld kanel, lidt lakridspulver, vaniljepulver, kardemomme, flagesalt eller appelsinskal. Det giver en dejlig smag til mandlerne.
  • Tålmodighed – Hav tålmodighed når du laver sukkerbrændte mandler, det giver det bedste resultat. Og på den måde sikre du dig, at du får perfekte brændte mandler.
Sprøde brændte mandler anrettet i krystalskål.

Få opskriften på brændte mandler her:

Sprøde brændte mandler anrettet i krystalskål.

Brændte mandler

Klassiske brændte mandler, sådan om du kender dem fra diverse julemarkeder eller på gader og stræder i byen, hvor duften af jul og lune mandler med lækker gylden karamel spreder sig.
5 fra 4 stemmer
Tilberedelse15 minutter

Ingredienser

  • 100 g mandler*
  • 100 g sukker
  • 4 spsk vand
  • 1 knsp flagesalt* (kan undlades.)

Tilberedelse

  • Kom mandler, sukker og vand på en stegepande, og bring det i kog ved middel varme. Rør i mandlerne undervejs. Når sukkeret begynder at tykne drys lidt flagesalt på mandlerne.
  • Når vandet fordamper vil sukkeret begynde at krystallisere, fortsæt med at røre i mandlerne med jævne mellemrum.
  • Når sukkeret er krystalliseret og blevet hvidt, skruer du en lille smule ned for varmen, nu skal sukkeret nemlig smelte en lille smule uden på mandlerne, så de bliver fine, gyldne, let blanke og sprøde. Det er også nu den karakteristiske duft begynder at sprede sig i køkkenet. Sørg for at røre rundt i mandlerne hele tiden, og pas på at sukkeret ikke smelter for meget, for så glider det simpelthen af mandlerne.
  • Når sukkeret på mandlerne er blevet gyldent og let blankt er de færdige.
  • Fordel dem på et stykke bagepapir, sørg for at slikke dem ad med en ske eller gaffel, ellers har du et stor hård klump når de er kølet af.

Noter

  • Opbevaring – Du kan både opbevare de brændte mandler i et lufttæt glas, en cellofanpose eller i en papirspose.
  • Smag – Vil du give de brændte mandler et lille twist, kan du tilføje en teskefuld kanel, lidt lakridspulver, vaniljepulver, kardemomme, flagesalt eller appelsinskal. Det giver en dejlig smag til mandlerne.
  • Tålmodighed – Hav tålmodighed når du laver brændte mandler, det giver det bedste resultat. Og på den måde sikre du dig, at du får perfekte brændte mandler.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af brændte mandler

Hf 1+2: intet.
Hf 3: intet.
Hf 4: intet.
Fedt: mandler.
Smagsgiver / Gratis: sukker, vand.

Næringsindhold
Brændte mandler
Indhold per portion (100 g)
Kalorier (kcal) 503.78 Kalorier fra fedt 258
% Dagligt indtag*
Fedt 28.64g44%
Kulhydrater 45.94g15%
Fibre 10.27g43%
Sukker 27.02g30%
Protein 11.35g23%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange mandler kan du spise?

Du kan spise op til 3 spiseskefulde af de brændte mandler og tælle dem som 3 spiseskefulde fedt. Da mandler er fedt, og sukkeret gør at mandlerne fylder lidt mere, vurderer jeg at det går okay op i en højere endhed.

1 spiseskefuld brændtemandler = 1 spiseskefuld fedt.

Hvad kan du spise ved siden af?

For at ende ud med en fyldt spisekasse har spisekassen også plads til to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og en håndfuld stivelse (hf 4). Vil du gerne kunne bruge lidt fedt til tilberedningen af ovenstående, kan du spise færre sukker mandler.

Del med nogen du holder af
5 from 4 votes (4 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments