Appelsinmarmelade med gulerod
Aromatisk appelsinmarmelade med gulerod og vanilje, er en vaskeægte mormor marmelade, og jeg elsker det! Det er en marmelade med intens smag af appelsin og appelsinskal, den er sød og har en let bitterhed.
En sød og let bitter marmelade med appelsin
Appelsinmarmelade kan laves på mange måder, nogen med ingefær, nogen med æble og nogen med ren appelsin. I min opskrift har jeg tilføjet gulerødder, fordi de giver en virkelig behagelig sødme, og så har jeg valgt at lave marmeladen at hele appelsiner, med skræl og det hele.
Når skrællen kommer med i marmeladen, får den en rigtig behagelig bitterhed. Det er et hvid på skrællen som er bittert. Bryder du dig ikke om det, kan du eventuelt nøjes med at rive det yderste orange appelsinskal og tage alt frugtkødet med i marmeladen. Det giver en mindre bitter marmelade.
Den hjemmelavede aromatiske appelsin marmelade kan nydes på nybagt brød med en god ost. På lækkert knækbrød eller oven på skyr og grød. Du kan også lave en alternativ hindbærsnitte, og bruge appelsin marmelade istedet for hindbær marmelade. Generelt er det virkelig lækker alle de steder du ville bruge en god marmelade eller kompot.
Se også min opskrift på jordbær-rabarber kompot med citron, som jeg gerne laver og spiser på helt samme måde som marmelade. Den er sød og smager af sol og sommer.
Appelsinmarmelade med gulerod
Ingredienser
- 250 g gulerødder (skrællet og uden toppen)
- 250 g økologiske appelsiner
- 250 g sukker (du kan erstatte det med din foretrukne sukkererstatning)
- 3 dl vand
- 1 tsk atamon
- 1 knsp vaniljepulver*
Derudover
- 3 syltetøjsglas
- kogende vand
- atamon
Tilberedelse
- Skræl gulerødderne, skær toppen af, og skær dem i små tern.
- Skyl appelsinerne, skær enderne af, og skær dem i skiver, og derefter i små tern. Skrællen skal også bruges.
- Kom gulerødder, appelsiner, sukker og vand i en gryde med låg. Bring det i kog, og lad det koge til det er helt mørt.
- Blend marmeladen til den har den konsistens du foretrækker.Smag til med vanilje, og tilføj til sidst atamon.
- Skyl syltetøjsglassene med kogene vand, og derfor lidt atamon.
- Kom den varme marmelade i glassene, og skru låget på.
- Lad marmeladen køle af, før du kommer glassene på køl.
Sense håndfuldsfordeling af appelsinmarmelade med gulerod
Hf 1+2: gulerod, appelsin.
Hf 3: intet.
Hf 4: intet.
Fedt: intet.
Smagsgiver / Gratis: sukker, vanilje.
Hvor meget appelsinmarmelade kan du spise?
I sense sammenhæng kan du tage en lille spiseskefuld som smagsgiver. Ønsker du at spise mere, ville jeg tælle det med som stivelse (hf 4).
Hvad bør du spise ved siden af?
Ved siden af en lille spiseskefuld appelsinmarmelade har du to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3), en håndfuld stivelse (hf 4) samt 1-3 spiseskefulde fedt til rådighed.