Små æblegaletter med timian og marcipan
Små æblegaletter med timian og marcipan, er suveræne når du får gæster, eller gerne vil forkæle dig selv med lækre og sprøde minitærter.
Sådan en lun æblegalette kan altså bare noget, særligt når den bliver serveret med iskold cremefraiche (og rigelige mængder friskbrygget kaffe, selvfølgelig). Det giver både glade munde og glade maver.
Er du også faldet for de rustikke galetter? Jeg lavede for et stykke tid siden denne galette med abrikos og rosmarin, som tog kegler, og vandt mit hjerte. Derfor så jeg ingen anden udvej end at lave nogle små æblegaletter med de sprøde danske æbler, fra min afdøde farfars æbletræer. Det er både en rar tanke og så smager det jo også fortrinligt.
Få opskriften på små æblegaletter med timian og marcipan her:
Små æblegaletter med timian og marcipan
Ingredienser
Mørdej
- 75 g koldt smør ((rigtig smør, den som er helt hård og pakket i papir))
- 100 g hvedemel
- 50 g fuldkorns speltmel
- 1 spsk Easis perfect fit ((dette kan erstattes af din foretrukne sukkererstatning eller 1/2 spsk flormelis))
- 2 spsk koldt vand
Fyld
- 2 mellemstore æbler
- 2 spsk sukrin gold ((dette kan erstattes af din foretrukne sukkererstatning eller brun farin, da det giver en rigtig godt smag))
- 1 tsk frisk timian ((de små blade, uden stilken))
- 30 g revet marcipan* ((jeg bruger den fra Easis, som er uden tilsat sukker))
Dertil
- creme fraiche
- 2 spsk ribsgele ((dette kan erstattes af æblegele eller abrikosmarmelade))
Tilberedelse
- Bland de tørre ingredienser, som hvedemel, fuldkorns speltmel og easis perfect fit i en minihakker eller foodprocessor. Skær den kolde smør i små tern. Kom smør og vand i minihakkeren, og blend til smøren er helt fordelt. Hæld den smuldrede dej ud på køkken bordet og saml dejen til en fast klump med hænderne.
- Har du ikke en minihakker eller foodprocessor, kan du komme det hele i en skål, og ælte det godt sammen med hænderne, til du har en ensartet mørdej.
- Del dejen i 4 lige store stykker, og kom dem på køl i minimum en halv time.
Fyld
- Imens dejen ligger og bliver kold igen i køleskabet, forberedes fyldet.
- Skyl æblerne grundigt, fjern kernehuset fra begge æbler og skær dem i tynde skiver (på samme led, som når du skære æblebåde)
- Skyl timianen og befri bladene fra stilken.
- Bland æbleskiver, timian og sukrin gold/sukker i en skål.
- Når dejen er blevet kølig og mere fast, rulles hver stykke dej ud på et stykke bagepapir, til de er ca. 4-5 milimeter tykke.
- Fordel den revede maricipan på bundene, og placer æbleskiverne så de ligger lidt ind over hinanden i en cirkel, sørg for af æblerne mødes på midten.
- Fold mørdejen op omkring fyldet, så du danner 4 små tærter.
- Bag dine små æblegaletter ved 180 grader varmluft i ca. 20 minutter.
- Imens smelter du ribsgeleen i en lille kasserolle ved smag varme.
- Lad de færdigbagte æblegaletter køle en smule af, og pensl så æblerne med ribsgele.
- Server de lune æblegaletter med kold creme fraiche.
Sense håndfuldsfordeling af små æblegaletter med timian og marcipan:
Hf 1+2: æble.
Hf 3: intet.
Hf 4: hvedemel, fuldkorns speltmel, ribsgele.
Fedt: smør, marcipan uden tilsat sukker.
Mælkedressing: creme fraiche 6%.
Smagsgiver / Gratis: basis perfect fit, vand, sukring gold, frisk timian.
Husk at kage er kage. Der er selvfølgelig forskel på mængden af kalorier, sukker og så videre, der er i en kage. Men uanset om den er med eller uden sukker, eller er gjort mere kalorielet eller ej, vil kage altid være hvad det er, nemlig kage.
Det betyder ikke, at du aldrig skal spise det, hvid du gerne vil, det betyder bare at du skal huske at medregne det i dagens spisekasser. Så kan du nemt spise kage engang imellem.
Jeg tæller en æblegalette som én håndfuld grøntsager / frugt (hf 1+2). Én håndfuld stivelse (hf 4). Samt to spiseskefulde fedt og to spiseskeer mælkedressing.
For en fuld spisekasse kan du tilføje én håndfuld grøntsager (hf 1+2), én håndfuld protein (hf 3) og 1 spiseskefuld fedt. Det kan eksempelvis være at du spiser grøntsager, protein og fedt til morgenmad og gemmer resten til at få en af de små æblegaletter senere på dagen.