Galette med abrikos og rosmarin – Uden tilsat sukker

galette-med-abrikos-og-rosmarin-uden-tilsat-sukker

En lækker sprød galette med abrikos og et tvist af rosmarin, kan noget helt særligt. Nuvel det er bare en tærte uden form, som har fået et fancy navn, men det virker altså.

Der er både en særlig karakter over smagen, som overrasker, når man forventer en sød abrikos galette. I stedet får smagsløgene lov til at gå på opdagelse. Der er nemlig rigtig meget karakter i rosmarin, særligt når det bliver anvendt i det søde køkken.

Galette-med-abrikos-og-rosmarin

Tærte eller galette?

Det er efterhånden en del år siden, jeg stiftede bekendtskab med den rustikke tærtelignende galette. Nærmere bestemt 7 år siden, dengang Ditte udgav opskriften på denne vanedannende galette med bagte grøntsager og gedeost.

Efterfølgende glemte jeg alt om tærter uden form, og bagte en masse lækkerier i tærtefade. I alverdens skønne afskygninger.

I sommer genoplivede min veninde Anna igen tankerne om galette, med denne virkeligt indbydende bær galette. Så jeg måtte jo selv have gang i produktionen igen, og da jeg så opdagede de smukke orange abrikoser i føtex, gik det hele op i en højere enhed.

Hvad er dit yndlingsfyld i en sød galette eller tærte?

Få opskriften på galette med abrikos og rosmarin her:

0 fra 0 stemmer
Galette med abrikos og rosmarin – Uden tilsat sukker
Forb. tid
35 min
Tilb. tid
35 min
Samlet tid
1 t 10 min
 
Antal: 4 personer
Ingredienser
Mørdej
  • 50 g koldt smør (rigtig smør, den som har helt hård og pakket i papir)
  • 70 g hvedemel
  • 30 g fuldkorns spelt mel
  • 1 spsk easis perfect fit (eller din foretrukne sukkererstatning eller sukker)
  • 2 spsk koldt vand
Fyld
  • 250 g friske abrikoser
  • 2 spsk fibersirup gold (eller agavesirup, flydende sødemiddel eller hvad du har i skabet)
  • 1/4 tsk frisk rosmarin (finthakket)
  • 1 knsp vaniljepulver (jeg bruger rigtig vaniljepulver fra urtekram)
Dertil
  • creme fraiche max 9% (1-2 spsk. pr. person)
Sådan gør du
Mørdej
  1. Bland de tørre ingredienser, som hvedemel, fuldkorns speltmel og easis perfect fit i en skål. Skær den kolde smør i små tern. Kom smør og vand i skålen med de tørre ingredienser og ælt det godt sammen til du har en glat og smidig dej.

  2. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i en halv times tid.

Fyld
  1. Imens dejen ligger og bliver kold igen i køleskabet, forberedes fyldet.

  2. Skyl abrikoserne, og skær dem i små både.

  3. Vend dem sammen med fibersirup gold, finthakket frisk rosmarin og vaniljepulver.

  4. Når dejen er blevet kølig og mere fast, rulles den ud på et stykke bagepapir, til den er rund og ca 25-27 cm i diameter.

  5. Fordel fyldet på midten mørdejen, så der er ca. 5 cm mørdej uden fyld, hele vejen rundt.

  6. Fold mørdejen op omkring fyldet, så du danner en lille tærte.

  7. Bag galetten i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 30-35 minutter. Tag den ud af ovnen, og lad den køle lidt af inden servering.

  8. Servér den færdigbagte galette sammen med cremefraiche og en god kop kaffe.

Køkken noter

Tærten kan sagtens laves i forvejen og opbevares på køl. Inden servering varmes den i ovnen ved ca. 150 grader i 5-10 minutter.

Sense håndfuldsfordeling af galette med abrikos og rosmarin:

Lad mig som altid, starte med at slå fast, at kage er kage. uanset om det er med eller uden sukker. Det bør altså nydes i begrænsede mængder. Jeg ser i langt de fleste tilfælde at det tælles som nydelses element. Det betyder at det ikke bliver placeret i nogen spisekasse, men kommer oven i dagens madindtag.

Jeg kan rigtig godt lide, når man bliver opmærksom på, at et stykke kage, ikke nødvendigvis er ensbetydende med flere kalorier indenbords. For det er altså tilladt at kompensere, for det kage man gerne vil spise.

I dette tilfælde hvor der er tale om en galette med abrikos, er der naturligvis både stivelse og frugt involveret. I sense kan man selv vælge om man tæller frugten med som stivelse, eller som den ene af måltidets to håndfulde grøntsager. Derfor gør jeg ofte sidstnævnte.

Jeg vil tælle ét stykke abrikos galette med i dagens 3 spisekasser. Jeg tæller det som én håndfuld grøntsager / frugt (hf 1+2). Én håndfuld stivelse (hf 4). Samt én spiseske fedt og to spiseskeer mælkedressing.

For en fuld spisekasse kan du tilføje én håndfuld grøntsager (hf 1+2), én håndfuld protein (hf 3) og to spiseskeer fedt. Det kan eksempelvis være at du spiser grøntsager, protein og fedt til morgenmad og gemmer resten til at få et stykke abrikos galette senere på dagen.

Hf 1+2: friske abrikoser.
Hf 3: intet.
Hf 4: hvedemel, fuldkorns speltmel.
Fedt: smør.
Mælkedressing: creme fraiche 5%.
Smagsgiver / Gratis: easis perfect fit, vand, fibersirup gold, rosmarin.


 

Hvis du har nogle spørgsmål, eller kommentarer til mine indlæg, finder du et kommentarfelt herunder. Jeg elsker når i deler jeres meninger og tanker med mig, og jeg er meget taknemmelig for at i tager jer tid til det.

Hvis du giver dig i kast med mine opskrifter, så brug endelig hashtagget #MariaSilje så jeg kan følge med hos dig, det er så hyggeligt.

Kærlig hilsen

Maria Silje

Skriv en kommentar

avatar

  Tilmeld dig  
Underret om