75gkoldt smør((rigtig smør, den som er helt hård og pakket i papir))
100ghvedemel
50g fuldkorns speltmel
1spskEasis perfect fit((dette kan erstattes af din foretrukne sukkererstatning eller 1/2 spsk flormelis))
2spskkoldt vand
Fyld
2mellemstoreæbler
2spsksukrin gold((dette kan erstattes af din foretrukne sukkererstatning eller brun farin, da det giver en rigtig godt smag))
1tskfrisk timian((de små blade, uden stilken))
30grevet marcipan*((jeg bruger den fra Easis, som er uden tilsat sukker))
Dertil
creme fraiche
2spskribsgele((dette kan erstattes af æblegele eller abrikosmarmelade))
Tilberedelse
Bland de tørre ingredienser, som hvedemel, fuldkorns speltmel og easis perfect fit i en minihakker eller foodprocessor. Skær den kolde smør i små tern. Kom smør og vand i minihakkeren, og blend til smøren er helt fordelt. Hæld den smuldrede dej ud på køkken bordet og saml dejen til en fast klump med hænderne.
Har du ikke en minihakker eller foodprocessor, kan du komme det hele i en skål, og ælte det godt sammen med hænderne, til du har en ensartet mørdej.
Del dejen i 4 lige store stykker, og kom dem på køl i minimum en halv time.
Fyld
Imens dejen ligger og bliver kold igen i køleskabet, forberedes fyldet.
Skyl æblerne grundigt, fjern kernehuset fra begge æbler og skær dem i tynde skiver (på samme led, som når du skære æblebåde)
Skyl timianen og befri bladene fra stilken.
Bland æbleskiver, timian og sukrin gold/sukker i en skål.
Når dejen er blevet kølig og mere fast, rulles hver stykke dej ud på et stykke bagepapir, til de er ca. 4-5 milimeter tykke.
Fordel den revede maricipan på bundene, og placer æbleskiverne så de ligger lidt ind over hinanden i en cirkel, sørg for af æblerne mødes på midten.
Fold mørdejen op omkring fyldet, så du danner 4 små tærter.
Bag dine små æblegaletter ved 180 grader varmluft i ca. 20 minutter.
Imens smelter du ribsgeleen i en lille kasserolle ved smag varme.
Lad de færdigbagte æblegaletter køle en smule af, og pensl så æblerne med ribsgele.
Server de lune æblegaletter med kold creme fraiche.