Samosa med græskar og kål
Sprøde samosa med græskar og kål, i en vegansk version hvor alle kan være med. De er oplagte hvis du gerne vil snige lidt flere kødfri dage ind i madplanen.
Vegansk serie
Sidste år gik jeg sammen med en række bloggere fra blogfællesskabet Bloggers by heart*. Vi lavede en serie af skønne veganske opskrifter og tips, for at sætte fokus på world vegan month.
Igen i år gentager vi successen. Jeg har glædet mig til at dele min opskrift på sprøde samosa, med det skønneste fyld af blandt andet græskar. De er altså virkelig gode, og selv drømmemanden spiste lystigt at dem.
Jeg er dog ikke selv veganer, men jeg spiser gerne både vegansk og vegetarisk. Jeg synes at et rigtig vellykket vegansk måltid, når man glemmer, at der ingen kød eller animalske produkter er. Når smagen bare spiller og jeg efterfølgende tænker at det var et lækkert måltid. Sådan har jeg det blandt andet med sprøde krydrede veganske samosa.
Veganske retter
Jeg har som sagt lavet denne serie i samarbejde med nogle af de andre dygtige bloggere fra Bloggers by heart*, og du skal selvfølgelig ikke snydes for en masse lækre veganske opskrifter.
Glutenfri og vegansk pariserbøf
Tekla lagde benhårdt ud i vores veganske serie, med en opskrift på glutenfri og vegansk pariserbøf. Vil du gerne undgå gluten, så er Teklas køkken det helt rette sted at finde inspiration. Der deler hun nemlig et hav af smukke og lækre glutenfrie opskrifter på alt fra kage og brød til glutenfri sovs, samt tips og tricks til et glutenfrit liv.
Plantebaseret morgenmad
Savner du idéer til plantebaseret morgenmad bør du tage et kig forbi hos Lise, hun har nemlig delt 3 lækre plantebaserede opskrifter på overnight oats, sund grød og müsli. Lise er en af de dygtige kvinder bag Bloggers by heart*, når hun ikke har travlt der, blogger hun blandt andet om økonomi og minimalistisk livsstil.
Krydret gulerodskage
Ingen vegansk serie uden kage. Line har bagt en lækker gulerodskage, den ser så svampet og god ud. Line er veganer og hele hendes blog er derfor spækket med veganske opskrifter på alt hvad hjertet begærer. En rigtig ‘go to’ hvis du gerne vil lave mere vegansk mad eller får gæster som spiser vegansk.
Få opskriften på samosa med græskar og kål her:
Samosa med græskar og kål
Ingredienser
- 500 g kogte kartofler
- 500 g hokkaido ((uden skrald))
- 200 g palmekål
- 300 g ærter ((fra frost))
- 15 g hvidløg
- 2 spsk paprika
- 3 tsk karry
- 2 tsk spidskommen
- 1/2-1 tsk chili flager ((Jeg har ikke lavet dem særligt stærke, så tilføj evt. mere chili hvis du godt kan lide spicy mad))
- salt og peber
- smagsneutral olie
- 350 g filodej
Tilberedelse
- Skyl alle grøntsagerne grundigt for jord.
- Kog kartoflerne og skær den efterfølgende i tern på ca 1×1 cm.
- Skær hokkaido græskaret i tern på ca 1×1 cm.
- Fjern de stænglerne hele vejen op igennem palmekålen, altså den grove midte. Snit palmekålen fint.
- Pres hvidløget.
- varm en stor pande med en spiseske olie. Brun hvidløg og krydderier. Tilføj de resterende ingredienser og steg det til fyldet er mørt. Smag til med salt og peber.
- Lad fyldet køle lidt af, inden du samlerne samosaerne.
- Fold filodejen ud, og del det i stykker på ca. 12cm x 36cm (eller hvordan det passer med den filodej du har købt). Du kan sagtens lave dem mindre eller større efter lyst.
- Jeg lægger filodejen dobbelt. Læg 1 1/2 – 2 spiseskeer fyld nede i det ene hjørne og foldede som vist på tegningen nedenfor. Jeg lukker samosaerne ved at pensle med en smule vand inden den sidste foldning.
- varm en ren vande med lidt olie, og steg samosaerne til de er sprøde og gyldne. Læg dem på en tallerken med køkkenrulle, så der er noget til at suge olien.
- Ønsker du nogle knap så fedtede samosa, kan du pensle dem med olie og bage dem i ovnen i ca. 15- 20 minutter ved 200 grader.
- Servér de hjemmelavede samosa med valgfri dip og gnavegrønt eller en let salat til.
Noter
- Ønsker du en samosa med kød, kan du brune 400 gram hakket kød efter eget ønske og tilføjet i grøntsagsfyldet.
- Du kan sagtens fryse dine samosa, jeg ville dog gøre det før de er stegt.
Sense håndfuldsfordeling af samosa med græskar og kål:
Jeg ville spise to eller tre samosa afhængigt at størrelsen på hænderne. Jeg ville tage hvad der svarer til ca to håndfulde. Det ville jeg tælle som en håndfuld grøntsager (hf 1+2), en håndfuld stivelse (hf 4) og 4 spiseske fedt. Er de lavet i ovnen, ville jeg beregne en spiseske fedt per samosa.
Ved siden af ville jeg spise en håndfuld grøntsager (hf 1+2) og en håndfuld protein (hf 3).
Har du valgt at komme kød i dine samosa, ville jeg istedet, spise halvanden håndfuld grøntsager (hf 1+2) og en halv håndfuld protein (hf 3) ved siden af to samosa med græskar og kål.
Hf 1+2: hokkaido, palmekål, ærter, hvidløg.
Hf 3: intet.
Hf 4: filodej, kartofler.
Fedt: olie.
Smagsgiver / Gratis: paprika, karry, spidskommen, chiliflager, salt, peber.