Lemon curd
Få min yndlings opskrift på cremet lemon curd. Det er en himmelsk kombination af syrlig og sød.
Med sin forfriskende smag og utallige anvendelsesmuligheder er lemon curd en uundværlig ingrediens i ethvert køkken. Uanset om du smører den på brød, til kager eller bruger den som en topping til desserter, vil denne himmelske lemon curd helt sikkert bringe et smil frem på dine læber og glæde dine smagsløg.
Lemon curd har en lang historie, der strækker sig tilbage til det 19. århundrede i England. Oprindeligt kendt som “lemon cheese”, blev den lavet af citronsaft, sukker, smør og æggeblommer. Den unikke kombination af syre og sødme gjorde den hurtigt populær, og den har siden da været fast inventar i britiske og internationale køkkener.
Tips og tricks til lemon curd
Husholdningsfilm – Når den færdige lemon curd skal køle af, lægges et stykke husholdningsfilm helt tæt, ned på curden. Det gøres for at undgå at den trækker skind på toppen.
Temperatur – Det er utrolig vigtigt at du ikke skruer for højt op for temperaturen når du skal lave lemon curd. En fingerregel er, er den ikke må komme over 80 grader, da æggene så vil koagulere, og få konsistens som røræg. Men hold temperaturen derunder og så vil vil den langsomt tykne, imens du rører eller pisker i din lemon curd.
Smør – Sørg for at bruge rigtig smør, altså den firkantede i papir, da det giver bedste resultat. Om du bruger saltet eller usaltet smør er helt op til dig, jeg bruger altså selv saltet, da det er dét jeg bedst kan lide.
Citron – En lemon curd er triditionelt lavet på citron, men du kan også godt bruge andre citronfrugter, eller fx. rabarber, det er også virkelig lækkert.
Tip! Prøv også denne opskrift på rabarbar curd.
Få opskriften på lemon curd her:
Lemon curd
Ingredienser
- 2 æggeblommer
- 2 æg
- 1 knsp salt
- 125 g sukker
- 1 øko citron (skallen herfra)
- 80 g citron saft (ca. 2 citroner)
- 60 g smør
Tilberedelse
- Kom æggeblommer, hele æg, salt, sukker, citronskal og citronsaft i en lille gryde.
- Tænd kogepladen på medium varme, og pisk eller rør konstant. Pas på varmen ikke er for høj da æggene ikke på stivne som røræg. En fingerregel er, at den absolut ikke må komme over 80 grader)
- Når din lemon curd simre og tykner rører / pisker du videre i ca. 1 minut.
- Når lemon curden er tyknet tages den af varmen og køres igennem en sigte. Jeg bruger en dejskraber for at få den igennem sigten.
- Tilføj smøret til den varme lemon curd, lad det stå et minut og rør det sammen til du har en helt glat lemoncurd.
- Læg et stykke husholdningsfilm helt ned på den lune lemon curd så der ikke er noget luft mellem curd og film. Stil deni køleskabet til den er helt kold og tyk.
Sense håndfuldsfordeling af lemon curd
Hf 1 +2: citron saft og citron skal.
Hf 3: æg
Hf 4: intet.
Fedt: æggeblomme, smør.
Smagsgiver / gratis: salt, sukker.
Hvor meget kan du spise?
Selvom en lemon curd indeholder forskellige fødevarer, som ikke tælles som fedt, tæller jeg den alligevel som fedt. Pga smør og æggeblommer. Jeg ville tage en stor spiseskefuld go tælle som én spiseske. Du har dermed plads til op til 3 store spiseskefulde pr spisekasse.
Hvad kan du spise ved siden af?
Ved siden af, kan du selv supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3), 1 håndfuld stivelse (hf 4) og så har du i alt op til 3 spiseskefulde fedt pr. spisekasse, så antallet afhænger af hvor mange spiseskefulde lemoncurd du spiser.