Ramsløgssmør

Smagfuld hjemmelavet ramsløgssmør

Ramsløgssmør er en virkelig delikat kryddersmør, tilsat forårets friske ramsløg. Den smager helt fantastisk, meget hen ad hvidløgssmør, og kan netop bruges på samme måde som alle andre typer kryddersmør.

Ramsløgssmør er en kulinarisk oplevelse. Den forener den skønne pikante smag af ramsløg med den cremede konsistens fra smør. Og når den er hjemmelavet, er det noget helt særligt at servere den til middagen. Særligt fordi, det formentlig betyder at du selv har været i skoven efter friske ramsløg.

Min opskriften på ramsløgssmør er unkel, men utroligt velsmagende. Den er fyldt med friskplukkede ramsløg, som giver en frisk smag af hvidløg, kombineret med citronskal og lidt læsø salt er det virkelig en noget helt særligt.

Hvad kan du bruge ramsløgssmør til?

Ramsløgssmør er alsidigt og kan bruges på mange måder i køkkenet. Smør det på friskbagt brød som en lækker forret eller som et velsmagende tilbehør til enhver hovedret. Du kan også smelte det over grøntsager eller nye danske kartofler for at tilføje en ekstra smag til dine favoritretter. Desuden er det også virkelig lækkert på en bøf eller på et stykke fisk der bliver pakket ind i staniol.

Tips til ramsløgssmør

Smør – Vælg en god smør. Jeg foretrækker en rigtig smør, sådan en firkantet blok i papir. Den holder nemlig formen længere tid uden for køleskabet når den er på bordet i forhold til den smørbar variant. Du kan naturligvis også bruge de plantebaserede alternativer hvis du ønsker en vegansk ramsløgssmør.

Ramsløg – Smag dig frem om du ønsker mere eller mindre ramsløg i din smør. Jeg kan godt lide at den er godt med smag, så bruger jeg nemlig ikke helt så meget smør ad gangen.

Citronskal – Jeg er fuldstændig pjattet med citronskal, og jeg elsker det i nærmest alt! Det er helt genialt i en kryddersmør, fordi det bidrager med en rigtig god parfume til smøren, som spiller rigtig godt sammen med ramsløgene.

Salt – det er ikke alta og omega at komme salt i, jeg synes dog det er mega lækkert at komme en smule flagesalt i.

Frys – Ramsløgssmør er ideelt at fryse. Ligesom med alt andet kryddersmør, er det en god idé et komme hele rullen (med bagepapir) i en frysepose, inden du fryser det ned. Så undgår du at smøret smaget af fryser når du tage det op. Desuden skære jeg altid en eller to af rullerne i mindre skiver, så kan jeg nemlig ganske nemt tage et mindre stykke hvis jeg ikke skal bruge så meget.

Hvor og hvordan plukker man ramsløg?

Ramsløg vokser mange steder, blandt andet i skove nær kysten, men det kan også findes i parker, haver og på kirkegårde. De gror ofte i skyggefulde områder, hvor der er fugtigt og en god muld, i store bestande.

Når du er ude og sanke ramsløg er det vigtigt at du ikke tager fejl af ramsløg og liljekonval. Sidstnævnte er nemlig meget giftig. Men bruger du din lugtesans er de ganske nemme at kende fra hinanden. Ramsløg har nemlig en kraftig duft af hvidløg og purløg, hvorimod liljekonval ikke rigtig dufter af noget.

Det hedder sig, ifølge dansk lov, at man må sanke hvad der kan være i en hat. Men da de færeste går med hat i dag, har naturstyrelsen fastslået, at mængden svarer til det, der kan være i en almindelig plastikpose.

Når du skal plukke ramsløgene er det en god idé at have en saft eller urtekniv med. På den måde kan du klippe / skære bladene af, så du ungår at hive roden med op.

Tip! Prøv også min opskrift på ramsløgsspesto, den er vanvittigt lækker.

Smagfuld hjemmelavet ramsløgssmør
Smagfuld hjemmelavet ramsløgssmør

Få opskriften på ramsløgssmør her:

Smagfuld hjemmelavet ramsløgssmør

Ramsløgssmør

5 fra 2 stemmer

Ingredienser

  • 200 g smør (blødt)
  • 30 g ramsløg
  • 1 tsk citronskal
  • 1 knsp flagesalt

Tilberedelse

  • Skyl dine ramsløg godt og dup dem tørre med et rent viskestykke.
  • Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og blend til dine ramsløg har den ønskede konsistens. Blender du længe får du en helt grøn smør, blender du kortere får du en smør der er lidt grovere og mere ligner en klassisk urtesmør.
  • Fordel smøren i to stykker husholdningsfilm eller bagepapir som trilles til små runde pølser. opbevar den færdige smør i køleskab eller fryser.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af ramsløgssmør

Hf 1+2: ramsløg, citronskal.
Hf 3: intet.
Hf 4: intet.
Fedt: smør.
Smagsgiver / Gratis: flagesalt.

Hvor meget kan du spise?

Ramsløgssmøren tælles som fedt, og du kan dermed spise op til 3 spsk. pr måltid. Dertil kan du selv supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og en håndfuld stivelse (hf 4)

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments