Hjemmelavet rødkål
Saftig og vanvittigt lækker hjemmelavet rødkål. Den er perfekt mør, sprød, sød, krydret og sprængfyldt med smag. Rigtig god som tilbehør til alle julens klassiskeretter, flæskesteg, andesteg, frikadeller, flæskestegsburger og hvor du ellers ville spise en god rødkål.
Traditionen tro skal der rødkål på bordet til julemiddagen, og det er altså bare en helt anden og langt større fornøjelse, når rødkålen er hjemmelavet, end den færdigkøbte. Og så kan du krydre den lige som du ønsker det.
Jeg laver gerne min rødkål inden i købet af december. På den måde undgår jeg julestressen, og kan nemmere gå og hygge mig med de forskellige ting op til jul. Krydret med gaveindpakning, julebesøg og hvad der ellers hører sig til. Uanset, er der i hvertfald ikke noget skønt over julestres.
Hjemmelavet rødkål
Ingredienser
- 1200 g rødkål
- 30 g smør
- 1 dl æblecider eddike*
- ½ dl ribssaft
- 125 g sukker (dette kan erstattes af sukrin gold, eller flydende sødemiddel)
- 1 tsk stødt kanel*
- 2-3 laurbærblade*
- salt og peber
Tilberedelse
- Fjern de ynderste blade fra rødkålen, og snit rødkålet fint.
- Kom 30 gram smør i din Le Creset støbejernsgryde, varm det godt op og kom den fintsnittede rødkål ned i gryden. Saurtér rødkålen til den falder sammen. Det tager cirka 5 minutter.
- Tilføj æblecidereddike, ribssaft, kanel, laurbærblade, salt og peber til rødkålen. Lad den simre under låg i 15-20 minutter. Til den er mør og færdig. Rør i gryden undervejs.
- Smag til med salt.
- Skal rødkålen ikke spises inden for et par dage, kommes den på et skoldet glas, som lukkes tæt med et låg. Der kan rødkålen fint holde et par måneder i det uåbnede glas opbevaret i køleskabet.
Sense håndfuldsfordeling af hjemmelavet rødkål
Hf 1+2: rødkål.
Hf 3: intet.
Hf 4: intet.
Fedt: smør.
Smagsgiver / Gratis: æblecider eddike, ribssaft, sukker, stødt kanel, laurbærblade, salt, peber.
Hvor meget rødkål kan du spise?
Du kan fint spise to håndfulde hjemmelavet rødkål og tælle det som to håndfuld grøntsager (hf 1+2) og en spiseskefuld fedt.
Hvad kan du spise ved siden af?
For en fyldt spisekasse efter sense principperne, vil det være rigtig fornuftigt. At supplere med en håndfuld protein (hf 3), en håndfuld stivelse (hf 4) samt op til to spiseskefulde fedt.