Annonce

Frikadeller

Gammeldags frikadeller

Helt traditionelle gammeldags frikadeller. Sprøde uden på, saftige inden i, og med en god smag af sort peber. Det er dansk mad, når det er aller bedst.

Jeg er svært glad for en god frikadelle. De kan varieres ud i det uendelige, med dit favorit kød, som eksempelvis gris, okse, kylling, lam, fisk og ligende. Du kan også ganske nemt pifte frikadellerne op med friske eller tørrede krydderurter, revne grøntsager, soltørret tomat eller ost af forskellig slags.

De kan også laves vegetariske, som eksempelvis de her lækre vegetarfrikadeller med bulgur og feta. Mulighederne er mange, og det er simpelthen kun din egen fantasi, som sætter grænserne for hvordan du kan tviste frikadellerne.

Gammeldags frikadeller
Gammeldags frikadeller

Personligt foretrækker jeg helt traditionelle frikadeller af kalv og flæsk. De er heldigvis altid et sikkert hit. Jeg serverer dem oftest sammen med kartofler, sovs og en god sprød salat. Men en lun hjemmelavet frikadelle er nu altså også virkelig lækker på rugbrød, i sandwich eller bare som en hurtig hånd-delle.

Jeg laver altid en dobbelt portion, når jeg laver de her gammeldags frikadeller, jeg er nemlig sådan en, som elsker at gøre det nemt for mig selv. Så når jeg laver noget, som er fryse egnet, laver jeg altid lidt ekstra. Så er der til et par portioner i fryseren. Det takker jeg mig selv for, gang på gang, når jeg kan hive eksempelvis en portion saftige frikadeller ud af fryseren til aftensmaden eller madpakken.

Få opskriften på gammeldags frikadeller her

Gammeldags frikadeller

Frikadeller

5 fra 6 stemmer
Antal: 25 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hvile tid25 minutter
I alt50 minutter

Ingredienser

  • 500 g hakket kalv og flæsk (4-7% fedt)
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk peber
  • 1 løg
  • 100 g hvedemel*
  • 1 æg
  • 1 dl mini mælk

Til stegning

  • 1 spsk smør
  • 1 spsk smagsneutral olie

Tilberedelse

  • Hak løget, så fint eller groft som du foretrækker det. Du kan også rive løget, så bliver det helt usynligt i frikadellerne.
  • Rør hakket kalv og flæsk godt sammen med salt, peber, løg, hvedemel, æg og mælk, til farsen bliver er ensartet og hænger godt sammen. Jeg rører det på min røremaskine, det går hurtigt og nemt.
  • Lad frikadellefrasen hvile i køleskabet i 25 minutter.
  • Varm en sliplet pande godt op, tilføj smør og smagsneutral olie. Form frikadellerne med en spiseske, kom dem på pande, og kru ned på middelhøj varme. Steg frikadellerne på begge sider, til de er færdige og gennemstegte.
  • Læg de færdigstegte frikadeller på et stykke køkkenrulle, så det kan suge det overskydende fedt fra frikadellerne.

Sense håndfuldsfordeling af gammeldags frikadeller

Hf 1+2: løg.
Hf 3: hakket kalv og flæsk, æg.
Hf 4: hvedemel.
Fedt: smør, smagsneutral olie.
Smagsgiver / Gratis: salt, peber.
Mælk: 1 dl

Næringsindhold
Frikadeller
Indhold per portion (100 g)
Kalorier (kcal) 162.6 Kalorier fra fedt 61
% Dagligt indtag*
Fedt 6.8g10%
Kulhydrater 11g4%
Fibre 0.5g2%
Sukker 1.3g1%
Protein 14.2g28%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange frikadeller kan du spise?

Du kan fint spise en håndfuld frikadeller. Når jeg skriver sådan, er det fordi at der kan være ret stort forskel på størrelsen af hænderne fra person til person.

En guideline er, et en håndfuld protein svarer til 100-200 gram. Altså vil en ganske almindelig størrelse hånd svare til cirka 150 gram frikadeller.

Når du har taget hvad der svarer til størrelsen på din hånd, kan du tælle det som en hel håndfuld protein (hf 1+2), og en halv spiseskefuld fedt.

Hvad kan du spise ved siden af?

Ved siden af kan du selv supplerer med to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld stivelse (hf 4) og op til 2 1/2 spiseksefulde fedt.

På den måde vil du ende ud med en fyldt spisekasse efter sense principperne.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments