Lun efterårssalat med palmekål
En rigtig efterårssalat med palmekål, kartofler og græskar. Der er simpelthen ikke noget at klage over, for den smager så skønt at fadene er tomme når middag er slut.
Det var i alle tilfælde scenariet her hjemme. Drømmemanden havde spist rub og stub af salaten før han var færdig med det pikant fyldte kyllingebryst. Det siger altså ikke så lidt. For det var faktisk kyllingen, og knap så meget palmekålen han havde efterspurgt.
Kender du palmekål?
Palmekål kan godt minde lidt om grønkål, både af smag og udseende. Den har lange, smalle, mørke blå-grønne blade og ligner toppen på en palme. Alligevel synes jeg at at palmekålen er lidt anderledes, og jeg foretrækker at den er stegt. Så synes jeg at den tager sig aller bedst ud.
Er du glad for mættende efterårssalater, så prøv denne farverige blomkålssalat med persille og granatæble eller bagt rodfrugtsalat med granatæble og salatost.
Lun efterårssalat med palmekål
Ingredienser
- 400 g små kartofler
- 330 g gulerødder ((gerne tynde gulerødder fx. snack gulerødder))
- 220 g hokkaido græskar
- 250 g palmekål ((kan du ikke finde palmekål, kan det erstattes af grønkål))
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk agavesirup ((kan erstattes af honning eller lign.))
- 1 kvist frisk timian
- salt og peber
- 2 spsk solsikkekerner
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Vask og skrub kartofler, gulerødder, hokkaido, palmekål og timian, så der ikke er jord på.
- Del kartofler og gulerødder i halve på langs. Del også gulerødderne på tværs så de bliver halvt så lange. Skær hokkaidoet i hundrette stykker.
- Gnub kartofler, gulerødder og hokkaido med olivenolie. Jeg bruger hænderne, fugter håndfladen med olivenolie og tager hver grøntsags stykke igennem hånden. På den måde får de alle olie, men man sparer på mængden.
- Fordel kartoflerne i den ene side af et ildfast fad, drys med salt, peber og timian. Ved siden af fordeles gulerødderne, top gulerødderne med agavesirup, salt og peber. Kom fadet i ovnen ved 200 grader varmluft i 20 minutter.
- Imens skæeres palmekålen i ca 2 cm. brede strimler på tvers. Det nederste grove stykke er ikke lækkert at spise, så det kasseres.
- Når kartofler og gulerødder har fået 20 minutter, kommes hokkaido stykkerne ind i fadet med gulerødder og kartofler, og toppes med lidt salt og peber. Giv alle grøntsagerne yderligere 10 minutter.
- De sidste 10 minutter bruges på at riste solsikkekernerne på en tør pange ved middel varme, samt at lynstege palmekålen i en spsk. olivenolie til den har fået lidt farve og faldet lidt sammen. Giv kålen et lille drys salt og peber.
- Går alle eleventerne er færdige, blandes salaten sammen og toppes mes de ristede solsikke kerner.
- Velbekomme!
Noter
- Jeg serverede salaten sammen med kyllingebryst fyldt med pikant ost og viklet ind i bacon. Lige som i denne opskrift, men uden spinat.
- Ønsker du et måltid uden kød, kan du tilføje ristede kikærter i salaten.
Sense håndfuldsfordeling af lun efterårssalat med palmekål:
Opskriften er til 4 personer, en portion af denne salat dækker således to håndfulde grøntsager (hf 1+2) en håndfuld stivelse (hf 4) og 1 spiseskefuld fedt.
Dertil kan du selv supplere med en håndfuld protein (hf 3) og to spiseskefulde fedt. Det kan være i form af kylling fyldt med pikantost og seranoskinke omkring, ovnbagt svinemørbrad eller en saftig hakkebøf. Ønsker du en vegetarisk version kan du eksempelvis servere palmekålssalat sammen med stegt paneer eller ristede kikærter.
Hf 1+2: gulerødder, hokkaido græskar, palmekål, frisk timian.
Hf 3: intet.
Hf 4: kartofler.
Fedt: olivenolie, solsikkekerner.
Smagsgiver / Gratis: agavesirup, salt, peber.