Koteletter i fad med grøntsager
Koteletter i fad med champignon, peberfrugt og majs. Det er en virkelig god og nem ret, som skal en tur i ovnen, derfor er den en rigtig hverdagfavorit hjemme hos os.
Jeg har altid interesseret mig for at være med i køkkenet som barn. Den første ret jeg lærte at lave, helt selv, var denne version af koteletter i fad. Jeg elsker simpelthen denne ret. Både fordi det er nemt og fordi det for mig er ægte comfort food.
På min liste over comfort food finder du også de bedste hakkebøffer i paprikagrøntsagssovs og mørbradgryde med blomkålssauce.
Mad der frembringer minder
Hver gang jeg laver koteletter i fad tænker på min farmor. Hun har nemlig altid lavet koteletter i fad med champignoner, majs og syltede peberfrugter, toppet med piskefløde.
Jeg elsker retten sådan, og både smagen og duften af den bringer mange gode minder frem. Desværre kan de magre madlavningsfløder ikke klare den syre der er tilstede i syltede peberfrugter (det skiller), derfor har jeg lavet den med almindelige, søde, røde peberfrugter.
Det smager virkelig dejligt. Heldigvis synes drømmemanden også at det er et hit på middagsbordet. Og jeg får lov at lave det lige så ofte som jeg ønsker.
Er der nogle særlige retter som bringer gode minder frem hos dig?
Koteletter i fad med grøntsager
Ingredienser
- 4 koteletter (cirka 500 gram)
- 200 g rød peberfrugt
- 200 g champignoner
- 140 g dåse majs (svarer til en lille dåse)
- 1 spsk olivenolie
- 250 ml cremefine 7% (den kan nemt erstattest af anden madlavningsfløde eller piskefløde)
- salt og peber
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Varm en pande godt op med en spiseskefuld olivenolie. Brun kotletterne af på begge sider, krydder med salt og peber og læg dem op i et fad.
- Imens koteletterne brunes, skylles champignonerne for jord, og skære i skiver. Steg dem herefter på samme pande som koteletterne blev brunet på. Når du kommer champignonerne på panden er, skal du lade dem ligge til de har fået farve, før du vender dem. Ellers begynder de bare at koge, og det vil vi gerne undgå.
- Når champignonerne er brunet godt af og blevet let karameliseret krydres de med salt og peber og lægges i en strimmel i den ene siden af fadet med koteletter.
- Imens champignonerne steges, kan du skylle og skære peberfrugterne i strimler. Svits dem herefter kort på panden til de falder lidt sammen, krydder med salt og peber. Fordel dem i den anden side af fadet med koteletter.
- Fordel majs i en skrimmel i midten, oven på koteletterne og fordel til sidst cremefine i hele fadet.
- Kom fadet i ovnen og bag koteletterne i cirka 25 minutter.
- Servér med kogte ris og eventuelt en frisk salat.
Noter
- Du kan sagtens fryse resterne af koteletter i fad. Jeg laver ofte en større portion og fryser det ned i portioner til travle dage.
Sense håndfuldsfordeling af koteletter i fad med grøntsager
Hf 1+2: champignon, peberfrugt.
Hf 3: kotelet.
Hf 4: majs.
Fedt: olivenolie.
Smagsgiver / Gratis: salt, peber.
Mælkedressing: cremefine 7%.
Hvor meget kan du spise?
Det vil være ganske fint og fornuftigt at du spiser en fjerde af denne portion koteletter i fad med grøntsager. Det ville jeg tælle som en håndfuld grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) en halv håndfuld stivelse (hf 4) 1/4 spiseksefuld fedt.
Og nu kommer vi til at bruge vores sunde fornuft. Det er nemlig sådan i sense, at mælkeprodukter til og med 3,5% fedt tælles som mælk, mælkeprodukter fra 3,6% – 9% fedt tælles som mælkedressing, og mælkeprodukter med mere end 9% fedt tælles som fedt.
Jeg har valgt at bruge en cremefine 7% idag, og derfor vil den egentlig tælle som mælkedressing. Du har to spiseskefulde mælkedressing til hvert af dagens 3 måltider, du får dem garanteret ikke spist til hvert måltid, og derfor kan du vælge at samle dem sammen så du kan bruge dem til aftensmaden. Vælger du den løsning vil jeg anbefale at du tæller det som 5 spiseksefulde mælkedressing.
Hvid du ikke ønsker at ‘mælkedressing’ er en del af dine spisekasser, så ville jeg tælle olivenolie og cremefine 7% som 3 spiseksefulde fedt. Af den eneste årsag at jeg gør brug af min sunde fornuft. Valget er ene og alene dit.
Hvad bør du spise ved siden af?
For at ende med en fyldt spisekasse og et en fornuftig sense aftensmad bør du selv supplere med en håndfuld grøntsager (evt. i form af blomkålsris), en halv håndfuld stivelse (evt. i form af ris) og alt efter om du tæller cremefine 7% som fedt eller mælkedressing, har du plads til to spiseskefulde fedt.