Skip to content
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Brød og boller
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Pinterest Facebook Instagram Email
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Maria Silje | Mad blog
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Brød og boller
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Maria Silje | Mad blog

Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Gå til opskrift Udskriv
Bløde gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Bløde og luftige gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj er lige hvad du får opskriften på her.

Jeg husker tydeligt, da jeg som barn var ude og rasle når det var fastelavn. I fuld udklædning, sammen med mine venner på vejen. De fleste steder fik vi penge, eller slik, men det jeg husker mest tydeligt, var en sød dame, som hvert år havde bagt fastelavnsboller, som vi fik når vi kom og ringede på døren. Hun lavede altid den gammeldags version med creme og syltetøj, og selvfølgeligt pyntet med glasur.

Jeg ved faktisk ikke om det stadig er en ting, at gå ud og rasle til fastelavn, men jeg kunne stadig ikke forestille mig noget bedre end at dele nybagte fastelavnboller ud til børnene. Der er noget hyggeligt over det, hvis du spørger mig.

Boller op, boller ned …

Ud over de klassiske gammeldags fastelavnsboller med creme er jeg også ret vild med vandbakkelser med fyld af af kaffeskum. Årh, jeg siger, de er altså virkelig gode.

Er du på jagt efter en low carb og sukkerfri gammeldags fastelavnsbolle, så har jeg også denne opskrift på de bedste low carb fastelavnsboller her.

Bløde gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Få opskriften på gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj her:

Reklamelinks er markeret med*
Bløde gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Bløde og luftige gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj er lige hvad du får opskriften på her.
5 fra 2 stemmer
Antal: 16 stk
Forberedelse2 t
Tilberedelse15 min
I alt2 t 15 min

Ingredienser

Bolledej

  • 2 dl mini mælk
  • 35 g gær
  • 2 æg
  • 450 g hvedemel
  • 8 g stødt kardemomme*
  • 30 g perfect fit* (kan erstattes af 50 gram sukker, eller dit foretrukne sødemiddel)
  • 8 g salt
  • 100 g smør

Vaniljecreme

  • 2 ½ dl minimælk
  • 1 vaniljestang
  • 2 æggeblommer (40 gram)
  • 20 g maizena
  • 1 tsk sukker
  • 5-10 dråber flydende perfect sød fra Easis* (2 spsk sukker)

Desuden

  • 96 g hindbær syltetøj (16 teskefulde)
  • 1 æg (til pensling)

Ideer til pynt (dette er ikke regnet med i kalorierne)

  • glasur
  • krymmel
  • fryserørret hindbær
  • hakket pistachie
  • Mandel- eller hasselnød flager
  • tørrede blomster

Tilberedelse

Bolledej

  • I en lille kasserolle lunes mælken til den er lillefingervarm. Hæld mælken i skålen til din røremaskine og rør gæren ud i den lune mælk.
  • Tilføj æg, salt, sødemiddel/sukker og kardemomme til mælken og rør det sammen.
  • Tilsæt melet og ælt dejen til den har samlet sig og slipper skålen. Det tager cirka 5 minutter ved lav hastighed.
  • Skær smøren i små tern og kom dem i dejen. Ælt dejen igen, til den er blank og glat. Det tager yderligere 10 minutter.
  • Lad dejen hæve i røreskålen, et lunt sted, under et fugtigt viskestykke i 1 time.

Vanilje creme

  • Nu er det tid til at lave vaniljecremen.
  • Del vaniljestangen på langs, skrab kornene ud af stangen og bland dem med en teskefuld sukker. Det blandes nemmest ved at mase en kniv med vaniljekornene ned i sukkeret på en skærebræt, og blive ved til vaniljekornene har fordelt sig i sukkeret.
  • Kom mælken i en lille gryde sammen med den tomme vaniljestang, bring mælken i kog. Pas på det ikke koger over. Når det koger, skrues der ned for varmen, og vaniljestangen fjernes fra gryden.
  • Kom vanilje, sukker, sødemiddel, æggeblommer og maizena i en skål. Pisk det sammen til en ensartet konsistens.
  • Bring mælken i kog igen. Hæld langsomt æggemassen over i gryden, imens du pisker kraftigt, så den ikke klumper. Skru ned for varmen for gryden og pisk videre i yderligere 2-3 minutter, til cremen tykner. Sørg for at piske konstant, så du undgår at cremen brænder på.
  • Tilføj halvdelen af den varme mælk til æggemassen imens du pisker det sammen.
  • Hæld cremen i en ren skål, og dæk cremet med et stykke husholdningsfilm. Læg filmen helt nede på cremen, så der ikke dannes en hinden. Stil cremen på køl til den er helt kold.
  • Du kan sagtens lave cremen 1-2 dage før, og opbevare den på køl, i en lufttæt beholder. Så er den klar til brug når dejen er klar.

Fortsættelse af bolledej

  • Rul dejen ud til cirka 45×45 og skær dejen i 16 lige store firkanter.
  • Fordel cremen i en klat, på midten af alle 16 firkanter. Placér også en teskefuld marmelade på midten af hver firkant, sammen med cremen.
  • Luk fastelavnsbollerne ved at samle hjørnerne på midten, og trykke dejen sammen langs åbningerne, så der ingen huller er i dejen. Herefter samles de nye hjørner så du på den både former bollen.
  • Læg fastelavnsboller på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i 45 minutter under en fugtigt viskestykke.
  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft i mens bollerne hæver.
  • Pensle bollerne med et sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 13-15 minutter.

Noter

Ønsker du at gemme nogle af fastelavnsbollerne til en anden dag, så frys dem i en frysepose så snart de er kølet af. Den dag de så skal spises, tages de op af fryseren og lunes i ovnen 5-10 minutters tid. Så er de som nybagte. Herefet pyntes de med glasur
Udskriv opskrift Gem på Pinterest

Sense håndfuldsfordeling af gammeldags fastelavnsboller

Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel, maizena.
Fedt: smør, æggeblommer.
Smagsgiver / Gratis: gær, stødt kardemomme, perfect fit, salt, vanilestang, flydende perfect sød, syltetøj.
Mælk: mini mælk.

Næringsindhold
Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj
Indhold per portion (1 bolle)
Kalorier (kcal) 194.31 Kalorier fra fedt 62
% Dagligt indtag*
Fedt 6.93g11%
Kulhydrater 26.37g9%
Fibre 2.81g12%
Sukker 4.56g5%
Protein 4.93g10%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange fastelavnsboller med creme og syltetøj kan du spise?

Som altid er kage, kage. Uanset hvordan du vender og drejer det. Du kan ikke leve af det, men stadig nyde det, hvis blot du ved hvordan du kompenserer for det i dagens øvrige spisekasser.

Du kan ganske fint spise en af de her gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj og tælle den som en håndfuld stivelse (hf4) og to spiseskefulde fedt.

Hvad kan du spise ved siden af?

For en fyldt spisekasse efter senseprincipperne kan ud selv supplere med to håndfulde grønt (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1 spiseskefuld fedt. Du kan eventuelt spise ovenstående til frokost eller morgenmad, og fastelavnsbollen til eftermiddagskaffen. På den måde undgår du at fastelavnsbollen bliver en kæmpe synder, men en del af en sund og varieret livsstil.

Få mere inspiration

  • Brød og boller, Dessert, kage, is og søde sager, Forår, Sense opskrifter kage og søde sager, Vinter
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Relaterede indlæg
Pasta med laks og spinat, på hvid keramik tallerken med prikker.

Pasta med laks og spinat

Forret med rejer på ærtepure og sprødt rugbrød

Forret med rejer på ærtepure og sprødt rugbrød

Indisk kylling med ristet blomkål

Croque monsieur med røget skinke, vesterhavsost og bechamel sauce.

Croque monsieur

citronsmåkager

Citronsmåkager

Rabarbersnaps

Rabarbersnaps

Risengrødsvafler med kaffesirup

Risengrødsvafler med kaffesirup

Rabarberkompot med vanilje.

Rabarberkompot

Open
Jeg elsker sommerens udvalg af råvarer, det er nemlig nu at alle de søde og syrlige sommerbær bliver modne🍓🫐🍒

Måske er du så heldig, at du har dine egne bær buske og jordbærplanter i haven. Hvis ikke, så kan de heldigvis også findes i supermarkedet, om ikke andet, så på frost 😉

Og hvilken bedre måde at skyde sommermånederne i gang, end ved at lave en portion rødgrød med fløde, helt uden tiltalt sukker 🥳☀️🍒

Snup min opskrift på hjemmelavet rødgrød med fløde via linket i min profil ✌🏻

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #rødgrød #rødgrødmedfløde #sommermad
Open
I dag går turen endnu engang til skønne Bornholm, og jeg glæææder mig 🥰☀️

Hvid du også snart skal til solskinsøen, så snup min guide til intet mindre end 23 steder du skal spise på Bornholm 🐟

Guiden finder du via linket i mon profil ✌🏻

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #solovergudhjem #bornholm #sild
Open
I dag er det hele 4 år siden, at min mand og jeg sagde “JA” til hindanden i Danmarks nok smukkeste @grundtvigskirke, og i dag fejre vi dagen på bedste tænkelige måde 🥰

Med en fridag, i selvskab med hinanden, LÆKKER mad og comedy i aften 🥳

Vi snuppede den bedste og mest overraskende frokost hos @capacph, hvor Emil selvfølgelig skulle prøve deres vanvittigt lækre bøfsandwich. Jeg fik lyngrillet laks med karseis, det smagte intet mindre end fantastisk, og karseisen var et både smukt og overraskende lækkert element, til en ellers ret enkel ret 🤩

Desserten bød på jordbær til Emil, og rabarber til mig, og vi var begge meget enige om, at det er de bedste desserter vi har smagt 🤤

Et lille tip hvis du spiser hos @capacph, deres lichi lemonade smager vanvittigt, og sådan helt perfekt blomster agtigt 🌸

#capacph #instagramakademiet #laks #bøfsandwich #karse #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #rabarber #grøntsager #jordbær #scandisensediet #sensekost #bryllupsdag @caspersobczyk @emil.louis1892
Open
Var det noget med en portion skipper skræk vafler? 🍃

Jeg er svært glad for de her knald grønne vafler, både fordi de smager af spinat, og fordi det helt ærligt er ret så hyggeligt at stå og bage vafler 🤩

Når jeg laver den her hjemme, topper vi dem altid med lige det vi hver især lyster, jeg synes at laks, creme cheese, avocado, dild og salat passer virkelig dertil 🥳🥰

Hvad ville du spise oven på sådan en lækker spinatvaffel?

Jeg har været i det gavmilde hjørne i dag, og givet jer hele opskriften her på IG, du skal bare swipe mellem billederne ✌🏻

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #spinat #spinatvafler #vafler
Open
Svampede, luftige og mega lækre proteinrige bananmuffins 🧁🍌

Jeg ELSKER banankage og jeg elsker når den rent faktisk også er nærende og har et ekstra skud protein i sig 💪🏻

De her bananmuffins fungerer rigtig godt både til eftermiddagskaffen når gæsterne kigger forbi eller som et lækker mellemmåltid helt uden tilsat sukker 🥳

Snup opskriften via linket i min profil ✌🏻

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #banan #bananmuffins  #proteinmuffins #protein #vægttab #gastricsleeve
Open
Spiser du hveder torsdag aften (dagen før store bededag) eller fredag (på store bededag)? 

I gamle dage var Store Bededag sådan en helligdag hvor alle skulle holde fri fra arbejde, indtil gudstjenesterne var ovre. Det betød, at bageren ikke kunne bage brød, og dermed måtte bage og sælge brødet aftenen i forvejen.

Dagen efter, på Store Bededag, kunne man så skære hvedeknopperne over, og riste dem, så de blev sprøde som tvebakker 😄

Jeg spiser dem nu gerne både aftenen før og på dagen, og uanset hvornår du spiser dine hveder finder du min bedste opskrifter på lækre hveder via linket i min profil 😄

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #hveder #hvedeknopper #storebededag
  • Pinterest
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 - 2022 Mariasilje.dk. All right reserved.