Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj
Bløde og luftige gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj er lige hvad du får opskriften på her.
Jeg husker tydeligt, da jeg som barn var ude og rasle når det var fastelavn. I fuld udklædning, sammen med mine venner på vejen. De fleste steder fik vi penge, eller slik, men det jeg husker mest tydeligt, var en sød dame, som hvert år havde bagt fastelavnsboller, som vi fik når vi kom og ringede på døren. Hun lavede altid den gammeldags version med creme og syltetøj, og selvfølgeligt pyntet med glasur.
Jeg ved faktisk ikke om det stadig er en ting, at gå ud og rasle til fastelavn, men jeg kunne stadig ikke forestille mig noget bedre end at dele nybagte fastelavnboller ud til børnene. Der er noget hyggeligt over det, hvis du spørger mig.
Boller op, boller ned …
Ud over de klassiske gammeldags fastelavnsboller med creme er jeg også ret vild med vandbakkelser med fyld af af kaffeskum. Årh, jeg siger, de er altså virkelig gode.
Er du på jagt efter en low carb og sukkerfri gammeldags fastelavnsbolle, så har jeg også denne opskrift på de bedste low carb fastelavnsboller her.
Få opskriften på gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj her:
Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj
Ingredienser
Bolledej
- 2 dl mini mælk
- 35 g gær
- 2 æg
- 450 g hvedemel
- 8 g stødt kardemomme*
- 30 g perfect fit (kan erstattes af 50 gram sukker, eller dit foretrukne sødemiddel)
- 8 g salt
- 100 g smør
Vaniljecreme
- 2 ½ dl minimælk
- 1 vaniljestang
- 2 æggeblommer (40 gram)
- 20 g maizena
- 1 tsk sukker
- 5-10 dråber flydende perfect sød fra Easis (2 spsk sukker)
Desuden
- 96 g hindbær syltetøj (16 teskefulde)
- 1 æg (til pensling)
Ideer til pynt (dette er ikke regnet med i kalorierne)
- glasur
- krymmel
- fryserørret hindbær
- hakket pistachie
- Mandel- eller hasselnød flager
- tørrede blomster
Tilberedelse
Bolledej
- I en lille kasserolle lunes mælken til den er lillefingervarm. Hæld mælken i skålen til din røremaskine og rør gæren ud i den lune mælk.
- Tilføj æg, salt, sødemiddel/sukker og kardemomme til mælken og rør det sammen.
- Tilsæt melet og ælt dejen til den har samlet sig og slipper skålen. Det tager cirka 5 minutter ved lav hastighed.
- Skær smøren i små tern og kom dem i dejen. Ælt dejen igen, til den er blank og glat. Det tager yderligere 10 minutter.
- Lad dejen hæve i røreskålen, et lunt sted, under et fugtigt viskestykke i 1 time.
Vanilje creme
- Nu er det tid til at lave vaniljecremen.
- Del vaniljestangen på langs, skrab kornene ud af stangen og bland dem med en teskefuld sukker. Det blandes nemmest ved at mase en kniv med vaniljekornene ned i sukkeret på en skærebræt, og blive ved til vaniljekornene har fordelt sig i sukkeret.
- Kom mælken i en lille gryde sammen med den tomme vaniljestang, bring mælken i kog. Pas på det ikke koger over. Når det koger, skrues der ned for varmen, og vaniljestangen fjernes fra gryden.
- Kom vanilje, sukker, sødemiddel, æggeblommer og maizena i en skål. Pisk det sammen til en ensartet konsistens.
- Bring mælken i kog igen. Hæld langsomt æggemassen over i gryden, imens du pisker kraftigt, så den ikke klumper. Skru ned for varmen for gryden og pisk videre i yderligere 2-3 minutter, til cremen tykner. Sørg for at piske konstant, så du undgår at cremen brænder på.
- Tilføj halvdelen af den varme mælk til æggemassen imens du pisker det sammen.
- Hæld cremen i en ren skål, og dæk cremet med et stykke husholdningsfilm. Læg filmen helt nede på cremen, så der ikke dannes en hinden. Stil cremen på køl til den er helt kold.
- Du kan sagtens lave cremen 1-2 dage før, og opbevare den på køl, i en lufttæt beholder. Så er den klar til brug når dejen er klar.
Fortsættelse af bolledej
- Rul dejen ud til cirka 45×45 og skær dejen i 16 lige store firkanter.
- Fordel cremen i en klat, på midten af alle 16 firkanter. Placér også en teskefuld marmelade på midten af hver firkant, sammen med cremen.
- Luk fastelavnsbollerne ved at samle hjørnerne på midten, og trykke dejen sammen langs åbningerne, så der ingen huller er i dejen. Herefter samles de nye hjørner så du på den både former bollen.
- Læg fastelavnsboller på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i 45 minutter under en fugtigt viskestykke.
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft i mens bollerne hæver.
- Pensle bollerne med et sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 13-15 minutter.
Noter
Sense håndfuldsfordeling af gammeldags fastelavnsboller
Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel, maizena.
Fedt: smør, æggeblommer.
Smagsgiver / Gratis: gær, stødt kardemomme, perfect fit, salt, vanilestang, flydende perfect sød, syltetøj.
Mælk: mini mælk.
Hvor mange fastelavnsboller med creme og syltetøj kan du spise?
Som altid er kage, kage. Uanset hvordan du vender og drejer det. Du kan ikke leve af det, men stadig nyde det, hvis blot du ved hvordan du kompenserer for det i dagens øvrige spisekasser.
Du kan ganske fint spise en af de her gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj og tælle den som en håndfuld stivelse (hf4) og to spiseskefulde fedt.
Hvad kan du spise ved siden af?
For en fyldt spisekasse efter senseprincipperne kan ud selv supplere med to håndfulde grønt (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1 spiseskefuld fedt. Du kan eventuelt spise ovenstående til frokost eller morgenmad, og fastelavnsbollen til eftermiddagskaffen. På den måde undgår du at fastelavnsbollen bliver en kæmpe synder, men en del af en sund og varieret livsstil.