Skip to content
No results
No results
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Brød og boller
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Pinterest Facebook Instagram Email
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Maria Silje | Mad blog
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Brød og boller
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Maria Silje | Mad blog

Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Gå til opskrift Udskriv
Bløde gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Bløde og luftige gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj er lige hvad du får opskriften på her.

Jeg husker tydeligt, da jeg som barn var ude og rasle når det var fastelavn. I fuld udklædning, sammen med mine venner på vejen. De fleste steder fik vi penge, eller slik, men det jeg husker mest tydeligt, var en sød dame, som hvert år havde bagt fastelavnsboller, som vi fik når vi kom og ringede på døren. Hun lavede altid den gammeldags version med creme og syltetøj, og selvfølgeligt pyntet med glasur.

Jeg ved faktisk ikke om det stadig er en ting, at gå ud og rasle til fastelavn, men jeg kunne stadig ikke forestille mig noget bedre end at dele nybagte fastelavnboller ud til børnene. Der er noget hyggeligt over det, hvis du spørger mig.

Boller op, boller ned …

Ud over de klassiske gammeldags fastelavnsboller med creme er jeg også ret vild med vandbakkelser med fyld af af kaffeskum. Årh, jeg siger, de er altså virkelig gode.

Er du på jagt efter en low carb og sukkerfri gammeldags fastelavnsbolle, så har jeg også denne opskrift på de bedste low carb fastelavnsboller her.

Bløde gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Få opskriften på gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj her:

Reklamelinks er markeret med*
Bløde gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

Bløde og luftige gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj er lige hvad du får opskriften på her.
5 fra 2 stemmer
Antal: 16 stk
Forberedelse2 t
Tilberedelse15 min
I alt2 t 15 min

Ingredienser

Bolledej

  • 2 dl mini mælk
  • 35 g gær
  • 2 æg
  • 450 g hvedemel
  • 8 g stødt kardemomme*
  • 30 g perfect fit* (kan erstattes af 50 gram sukker, eller dit foretrukne sødemiddel)
  • 8 g salt
  • 100 g smør

Vaniljecreme

  • 2 ½ dl minimælk
  • 1 vaniljestang
  • 2 æggeblommer (40 gram)
  • 20 g maizena
  • 1 tsk sukker
  • 5-10 dråber flydende perfect sød fra Easis* (2 spsk sukker)

Desuden

  • 96 g hindbær syltetøj (16 teskefulde)
  • 1 æg (til pensling)

Ideer til pynt (dette er ikke regnet med i kalorierne)

  • glasur
  • krymmel
  • fryserørret hindbær
  • hakket pistachie
  • Mandel- eller hasselnød flager
  • tørrede blomster

Tilberedelse

Bolledej

  • I en lille kasserolle lunes mælken til den er lillefingervarm. Hæld mælken i skålen til din røremaskine og rør gæren ud i den lune mælk.
  • Tilføj æg, salt, sødemiddel/sukker og kardemomme til mælken og rør det sammen.
  • Tilsæt melet og ælt dejen til den har samlet sig og slipper skålen. Det tager cirka 5 minutter ved lav hastighed.
  • Skær smøren i små tern og kom dem i dejen. Ælt dejen igen, til den er blank og glat. Det tager yderligere 10 minutter.
  • Lad dejen hæve i røreskålen, et lunt sted, under et fugtigt viskestykke i 1 time.

Vanilje creme

  • Nu er det tid til at lave vaniljecremen.
  • Del vaniljestangen på langs, skrab kornene ud af stangen og bland dem med en teskefuld sukker. Det blandes nemmest ved at mase en kniv med vaniljekornene ned i sukkeret på en skærebræt, og blive ved til vaniljekornene har fordelt sig i sukkeret.
  • Kom mælken i en lille gryde sammen med den tomme vaniljestang, bring mælken i kog. Pas på det ikke koger over. Når det koger, skrues der ned for varmen, og vaniljestangen fjernes fra gryden.
  • Kom vanilje, sukker, sødemiddel, æggeblommer og maizena i en skål. Pisk det sammen til en ensartet konsistens.
  • Bring mælken i kog igen. Hæld langsomt æggemassen over i gryden, imens du pisker kraftigt, så den ikke klumper. Skru ned for varmen for gryden og pisk videre i yderligere 2-3 minutter, til cremen tykner. Sørg for at piske konstant, så du undgår at cremen brænder på.
  • Tilføj halvdelen af den varme mælk til æggemassen imens du pisker det sammen.
  • Hæld cremen i en ren skål, og dæk cremet med et stykke husholdningsfilm. Læg filmen helt nede på cremen, så der ikke dannes en hinden. Stil cremen på køl til den er helt kold.
  • Du kan sagtens lave cremen 1-2 dage før, og opbevare den på køl, i en lufttæt beholder. Så er den klar til brug når dejen er klar.

Fortsættelse af bolledej

  • Rul dejen ud til cirka 45×45 og skær dejen i 16 lige store firkanter.
  • Fordel cremen i en klat, på midten af alle 16 firkanter. Placér også en teskefuld marmelade på midten af hver firkant, sammen med cremen.
  • Luk fastelavnsbollerne ved at samle hjørnerne på midten, og trykke dejen sammen langs åbningerne, så der ingen huller er i dejen. Herefter samles de nye hjørner så du på den både former bollen.
  • Læg fastelavnsboller på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i 45 minutter under en fugtigt viskestykke.
  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft i mens bollerne hæver.
  • Pensle bollerne med et sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 13-15 minutter.

Noter

Ønsker du at gemme nogle af fastelavnsbollerne til en anden dag, så frys dem i en frysepose så snart de er kølet af. Den dag de så skal spises, tages de op af fryseren og lunes i ovnen 5-10 minutters tid. Så er de som nybagte. Herefet pyntes de med glasur
Udskriv opskrift Gem på Pinterest

Sense håndfuldsfordeling af gammeldags fastelavnsboller

Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel, maizena.
Fedt: smør, æggeblommer.
Smagsgiver / Gratis: gær, stødt kardemomme, perfect fit, salt, vanilestang, flydende perfect sød, syltetøj.
Mælk: mini mælk.

Næringsindhold
Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj
Indhold per portion (1 bolle)
Kalorier (kcal) 194.31 Kalorier fra fedt 62
% Dagligt indtag*
Fedt 6.93g11%
Kulhydrater 26.37g9%
Fibre 2.81g12%
Sukker 4.56g5%
Protein 4.93g10%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange fastelavnsboller med creme og syltetøj kan du spise?

Som altid er kage, kage. Uanset hvordan du vender og drejer det. Du kan ikke leve af det, men stadig nyde det, hvis blot du ved hvordan du kompenserer for det i dagens øvrige spisekasser.

Du kan ganske fint spise en af de her gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj og tælle den som en håndfuld stivelse (hf4) og to spiseskefulde fedt.

Hvad kan du spise ved siden af?

For en fyldt spisekasse efter senseprincipperne kan ud selv supplere med to håndfulde grønt (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1 spiseskefuld fedt. Du kan eventuelt spise ovenstående til frokost eller morgenmad, og fastelavnsbollen til eftermiddagskaffen. På den måde undgår du at fastelavnsbollen bliver en kæmpe synder, men en del af en sund og varieret livsstil.

Få mere inspiration

  • Brød og boller, Dessert, kage, is og søde sager, Forår, Sense opskrifter kage og søde sager, Vinter
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Relaterede indlæg
Klassisk nem citronfromager, med flødeskum og chokolade

Citronfromage

Lækre brombærsnitter uden tilsat sukker.

Brombærsnitter

Gammeldags frikadeller

Frikadeller

Sprøde brændte mandler anrettet i krystalskål.

Brændte mandler

Rejecocktail-med-rygeostcreme_mariasilje

Rejecocktail med rygeost

Spansk tortilla med chorizo

Spansk tortilla med chorizo

Pasta med laks og spinat, på hvid keramik tallerken med prikker.

Pasta med laks og spinat

Mørksej i tomatsovs

Open
Nem hverdagsmad 🤩

Reklame for @nemligcom 

@nemligcom har som noget helt nyt lanceret en måltidskasse i samarbejde med Thomas Rode og @rigtigmad.dk 🤩

Det er en måltidskasse med fokus på økologi og dyrevelfærd, spækket med færdigretter der smager virkelig godt! 😄

Måltidskassen er oplagt i en travl hverdag hvor overskuddet til at stå i køkkenet måske er minimalt, og maden derfor skal være nem, men uden at gå på kompromis med smag og kvalitet 🥰

Inden spisetid skal du blot varme maden i ovn og gryder som anvist på pakke, og så er du ellers klar til at sætte tænderne i de lækre retter.

Er du også fan af måltidskasser i hverdagen?

@allersparksdanmark #farmtotable #måltidskasse #aftensmad #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundmad #hverdagsmad #økologi #dyrevelfærd #sensekost #færdigretter #nemligcom
Open
Kan du li’ champignoner? 😄

Hvis svaret er ja, så er jeg sikker på, at du vil elske denne champignontærte, den smager nemlig helt fantastisk!

Men ud over at smagen sidder lige i skabet er der også andre fordele ved at spise den.

De lækre champignoner indeholder nemlig nogle rigtig gode egenskaber, læs bare med her 👇🏻
- da de primært består af vand er de kalorielette.
- få kulhydrater.
- fedtfattige.
- højt indhold af protein.
- ingen kolesterol.
- højt fiber indhold.
- rige på vitaminer og mineraler, deriblandt D-vitamin.

Det er blot nogle at fordelene ved at spise champignoner, desuden kan du også reducere kødforbruget pga smag og konsistens i svampene, hvad mere kan vi be’ om? 😄

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #champignon #tærte
Open
Egyptisk kylling i fad, er den oplagte ret næste gang du inviterer gæster 🥰

Kyllingen er saftig, har knasende sprødt skind, samt syre og sødme. Det er en skøn ret, som både forkæler dine øjne og smagsløg. Og så er det faktisk men yndlings ret med kylling 🤤🤩

Jeg har flottet mig i dag, og foræret dig opskriften direkte her på insta, du skal blot swipe mellem billederne 😉 Velbekomme!

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #kylling #kyllingifad
Open
Er du klar til fastelavnsbollerne? 🎭⁠
⁠
De begyndte allerede for en uges tid siden at florere her på insta, og jeg kan også se at de nu er at finde hos den lokale bager 😄⁠
⁠
Har du lyst til at give dig i kast med at lave hjemmebagte fastelavnsboller så finder du mine bedste opskrifter inde på bloggen 🥰⁠
⁠
Der er både den klassiske med creme og syltetøj, en med pistacie, en vandbakkelse med kaffeskum og en low carb med creme hvis du køre en sundere januar 😄⁠
⁠
#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #fastelavn #fastelavnsboller
Open
Jeg er stor fan af at handle hos nemlig.com særligt når der skal handles lidt ekstra ind 😄

Reklame for @nemligcom

Det er så nemt at lægge de ønskede varer i kurven, og så er der endda mulighed for at få udvalgte varer til priser som hvis du handlede i Rema1000.

Desuden kan du med blot et enkelt klik lægge varerne til en hel opskrift i kurven, så du ikke selv skal lede efter alle råvarerne enkeltvis. Det er altså både mega nemt og hurtigt 🤩

Når du har “handlet” er det blot at vælge hvornår du ønsker at få varerne leveret. Nemmere bliver det altså ikke 😄

Er du også glad for at handle hos Nemlig.com?

@allersparksdanmark #Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #nemligcom #nemlig
Open
Rigtig godt nytår, lad os håbe at 2023 bliver helt fantastisk, med endnu mere at det der gør os glade 🥳🤩

#instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #jomfruhummer #suppe #deldinmad #nytår #madinspiration #oksemørbrad #selleri #grøntsager #fest #festmad #læsø #confetti #festogfarver
  • Pinterest
  • Facebook
  • Instagram
  • Email
Opskrifter
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad og brunch
  • Kolde og varme drikke
  • Brød og boller
Sense Opskrifter
  • Alle Sense opskrifter
  • Sense morgenmad
  • Sense frokost
  • Sense aftensmad
Sæson
  • Forår
  • Sommer
  • Efterår
  • Vinter
Find rundt
  • Forside
  • Om Maria Silje
  • Artikler

Powered by Bloggerspace

© 2014 - 2023 Mariasilje.dk. All right reserved.