Fuldkorns juleboller med chokolade

Bløde fuldkorns juleboller med chokolade og appelsin

Når julestemningen breder sig, og du ønsker at forkæle dig selv og din familie med en sundere og version af de klassiske juleboller, så er de her fuldkorns juleboller med chokolade svaret på dine ønsker.

juleboller med fuldkorn

Fuldkorn er kendt for at være en ernæringsrig kilde, og når det integreres i julebagningen, giver det ekstra smag og mæthed.

Den karakteristiske smag af fuldkorn bringer en ny dybde til de velkendte julesmage. Saftige appelsiner, knasende chokolade og en snert af kanel og kardemomme kombineres med fuldkornsdejen, hvilket resulterer i en drønlækker fuldkornds julebolle med masser af smag.

Fuldkorns juleboller er ikke kun en fornøjelse for smagsløgene, men også en venlig gestus til din krop. Den høje fiberindhold hjælper med fordøjelsen og holder dig mæt længere. Så når du nyder en portion af disse lækre juleboller, kan du gøre det med god samvittighed og uden at gå på kompromis med din sundhed.

Giv din jul en sund og velsmagende opgradering med fuldkorns juleboller. Den perfekte kombination af tradition og ernæring gør disse boller til et uundværligt element på julebordet. Lad fuldkorns magi fylde dit hjem med duften af jul, og lad smagen af disse lækre boller skabe varige minder i denne festlige sæson.

Tips til lækre fuldkorns juleboller

Mælk – Jeg synes bollerne bliver rigtig lækre med mælk i, jeg bruger minimælk, fordi det er dét jeg som regel har i køleskabet, men du kan også bruge let eller sødmælk. Ønsker du et plantebaseret alternativ kan du udskifte mælken med den plantedrik du foretrækker.

Appelsin – Jeg elsker appelsin, og bruger både appelsinsaft og appelsinskal i julebollerne. Når man bruger appelsinskal er det en rigtig god idé at købe økologiske appelsiner, så da skallen ellers er fyldt med sprøjtemidler. Appelsinskallen giver et let bittert juletwist til bollerne, er du ikke så vild med det, så kan du sagtens nøjes med halvdelen af appelsinskallen så den bare giver et lille hint.

Krydderier – Kanel og kardemomme er altså alfa og omega i juleboller, hvis du spørger mig. Det er ikke for gennemtrængende, men giver lige nøjagtigt det underliggende hint der skal til for at bollerne bliver ægte julede.

Smør – Det er med til at give noget saftighed til bollerne. Her kan du også sagtens udskifte den almindelige smør med plantemargarine eller nogle af de andre plante ‘smør’ der er på markedet.

Æg – Bollerne pensles med æg, men frygt ej, du kan også pensle dem med almindelig mælk, eller plantedrik, bollerne bliver ikke helt lige så blanke, men det gør ikke noget for smagen.

Perlesukker – Om du synes der skal perlesukker på toppen eller ej er helt op til dig. Jeg synes det er med til at understrege den der fornemmelse af jul, men de kan også undlade.

Frys – De færdigbagte fuldkorns juleboller holder sig lækre en par dage, men jeg anbefaler altid at fryse dem ned, helt nybagte og afkølede, så er de nemlig som friskbagte når de kommer op af fryseren, og eventuelt lige bliver lunet i ovnen.

Bløde fuldkorns juleboller med chokolade og appelsin
Bløde fuldkorns juleboller med chokolade og appelsin
Bløde fuldkorns juleboller med chokolade og appelsin

Fuldkorns juleboller med chokolade

5 fra 1 stemme
Antal: 21 stk
Forberedelse18 minutter
Tilberedelse12 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
I alt2 timer

Ingredienser

  • 4 dl lun minimælk (eller plantedrik)
  • 30 g gær
  • 1 øko appelsin (skallen og 1 dl saft herfra)
  • 750 g hvid hvede – fuldkornsmel
  • 90 g sukker (kan udskiftes med dit foretrukne sødemiddel)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt kanel*
  • 2 tsk stødt kardemomme*
  • 125 g blødt smør (magarine eller plantesmør)
  • 80 g mørk chokolade (der har stået i køleskabet imens dejen laves)

Efter hævning:

  • 1 æg
  • perlesukker

Tilberedelse

  • Lun mælken i en kasserolle, til lillefingerlunt. Hæld mælken i en røreskål.
  • Opløs gæren i mælken.
  • Tilføj fintrevet appelsinskal og 1 dl. appelsinsaft.
  • Tilføj alle de tørre ingredienser og smør (mel, sukker, salt, kanel, kardemomme og blødt smør)
  • Ælt dejen med middel hastighed til den er ensartet og blank.
  • Tilføj den kolde chokolade (som knapper eller hakket) til dejen og rør den kun lige sammen til chokoladen er fordelt.
  • Lad dejen hæved et lunt sted med et rent viskestykke cirka 1 time, eller til dobbelt størrelse.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del den i 21 stykker.
  • Nu skal bollerne formes, enten som traditionelle runde boller, eller til den fine gingerbread man form som på billederne her.
  • Gingerbread man form: Klip et stykke af bollen på størrelse med en valnød til hovedet. Form den anden del til en oval bolle. Klip ca. 4 cm. ind fra bunden for at skille benene ad, og herefter klipper du skråt ind på hver side så du kan få to arme. Placér 'hovedet' helt tæt på kroppen så det bages sammen.
  • Lad bollerne hæve på to bageplader med et klæde over ca. 30 min.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Pisk et æg sammen og pensl bollerne, drys de penslede boller med perlesukker.
  • Bag bollerne i ovnen ved 200 grader varmluft ca. 11-13 minutter til de er gyldne.
  • Bollerne holder sig fint et par dage, men jeg anbefaler at fryse de frisktbagte boller du ikke skal spise, så kan du tage nye boller og hver dag og de er som nybagte.

Noter

Mælk – Jeg synes bollerne bliver rigtig lækre med mælk i, jeg bruger minimælk, fordi det er dét jeg som regel har i køleskabet, men du kan også bruge let eller sødmælk. Ønsker du et plantebaseret alternativ kan du udskifte mælken med den plantedrik du foretrækker.
Appelsin – Jeg elsker appelsin, og bruger både appelsinsaft og appelsinskal i julebollerne. Når man bruger appelsinskal er det en rigtig god idé at købe økologiske appelsiner, så da skallen ellers er fyldt med sprøjtemidler. Appelsinskallen giver et let bittert juletwist til bollerne, er du ikke så vild med det, så kan du sagtens nøjes med halvdelen af appelsinskallen så den bare giver et lille hint.
Smør – Det er med til at give noget saftighed til bollerne. Her kan du også sagtens udskifte den almindelige smør med plantemargarine eller nogle af de andre plante ‘smør’ der er på markedet.
Æg – Bollerne pensles med æg, men frygt ej, du kan også pensle dem med almindelig mælk, eller plantedrik, bollerne bliver ikke helt lige så blanke, men det gør ikke noget for smagen.
Perlesukker – Om du synes der skal perlesukker på toppen eller ej er helt op til dig. Jeg synes det er med til at understrege den der fornemmelse af jul, men de kan også undlade.
Frys – De færdigbagte fuldkorns juleboller holder sig lækre en par dage, men jeg anbefaler altid at fryse dem ned, helt nybagte og afkølede, så er de nemlig som friskbagte når de kommer op af fryseren, og eventuelt lige bliver lunet i ovnen.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af fuldkorns juleboller:

Hf 1+2: appelsinsaft, appelsinskal.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvid hvede fuldkornsmel.
Fedt: smør, mørk chokolade.
Smagsgiver / Gratis: gær, sukker, salt, stødt kanel, stødt kardemomme, perlesukker.
Mælk: mini mælk.

Næringsindhold
Fuldkorns juleboller med chokolade
Indhold per portion (1 bolle)
Kalorier (kcal) 218.38 Kalorier fra fedt 67
% Dagligt indtag*
Fedt 7.42g11%
Kulhydrater 29.95g10%
Protein 5.38g11%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

For mange juleboller kan du spise?

De lækre juleboller tælles som almindeligt brød, og jeg ville derfor spise hvad der svare til én håndfuld. Altså 1 bolle. Den ville jeg tælle som en håndfuld stivelse (hf 4) og en spiseskefuld fedt.

Hvad kan du spise ved siden af?

Ved siden af bollen kan du selv supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og op til 2 spiseskefulde fedt.

Bløde fuldkorns juleboller med chokolade og appelsin
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments