Citronkage
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er svært glad for citroner. Og denne citronkage er altså det bedste jeg har smagt. Den er saftig, og syrlig, samtidig med at den er sød. Det tætteste på en citronmåne, uden at være det.
Den smager ganske enkelt helt fantastisk, er ikke særlig svær at lave og holder sig saftig i flere dage. Sidst jeg lavede den, havde jeg et stykke stående i en lufttæt beholder fem dage og den var stadig lige så saftig som første dag, Dét er næsten en succes i sig selv, ik?
Tips til en god citronkage
Citron – Og gerne MASSER af det! Det siger nok sig selv, men ikke desto mindre synes jeg, at der skal fuld drøn på smagen. Både med hjælp af saft og skal.
Glasur – Egentlig kan vi bare gå tilbage til tippet ovenfor. Igen er mit tip CITRON. Jeg laver nemlig altid glasuren er flormelis, citronsaft og farve. Altså ingen vand, da jeg synes det gør citronsmagen mindre intens.
Kærnemælk – Jeg synes at en citronkage skal laves med kærnemælk, da det giver lige dét ekstra fugt til kagen. Alternativt kan du godt bruge a38 eller mælk, dog ikke med helt samme absurd lækre resultat.
Få opskriften på citronkage her:
Citronkage
Ingredienser
Kage
- 3 æg
- 350 g sukker
- 270 g hvedemel
- 1 knsp salt
- 2 tsk vaniljesukker*
- 2,5 tsk bagepulver*
- 200 g smeltet smør
- 2 dl kærnemælk
- 2 øko citroner (saft og skal fra 1.5 citron)
Glasur:
- 3 dl flormelis
- citronsaft (saften fra 1/2 citron, evt mere eller mindre)
- gul pastafarve*
Tilberedelse
- Smelt smør i en kasserolle og tag den af varmen. Kom den kolde kærnemælk i et smøren og stil det til side.
- Kom æg og sukker i en røreskål og pisk til det er lyst og luftigt.
- Bland hvedemel, salt, vaniljesukker og bagepulver sammen i en skål.
- Vend melblandingen sammen med de piskede æg og sukker med en dejskraber. Pas på du ikke slår luften ud.
- Vend den lidt afkølede smør og kærnemælk sammen med dejen til du har en ensartet uden klumper.
- Tilføj nu fintrevet citronskal og citronsaft og vend sammen med dejen.
- Kom bagepapir i dit fad, hæld dejen her i op bag kagen cirka 30 til 35 minutter ved 180° almindelig ovn til den gennembagt.
- Lav glasuren af flormelis citronsaft og gul pasta farve. Tilføj citronsaft alt efter den ønskede konsistens på glasuren.
- Pynt den afkølede kage med med citronglasur.
Noter
Sense håndfuldsfordeling af citronkage
Hf 1+2: citron.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel.
Fedt: smør.
Mælk: kærnemælk.
Smagsgiver / Gratis: sukker, vaniljesukker, bagepulver, flormelis, pastafarve.
Hvor meget citronkage kan du spise?
Kage er kage, uanset hvordan vi vender og drejer det. Det bør nydes med måde. Og i en ellers varieret kost, er der som regel plads til en stykke i ny og næ. Hvordan du vælger at gøre, skal jeg ikke afgøre, men jeg vil prøve at give dig et par bud her:
- Spis ét stykke citronkage, tæl det som en hel håndfuld stivelse (hf 4) og 3 spiseskefulde fedt. Så kan du selv supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2) og en håndfuld protein (hf 3) for at ende med en fyldt spisekasse.
- Spar 1 spiseskefuld fedt fra hver af dagens 3 spisekasser, altså 3 spiseskefulde i alt. Spar desuden 1 håndfuld fedt fra én af dagens måltider, så kan du spise et stykke kage uden at der går ud over dagens spisekasser.
- Spis dine spisekasser præcis som du plejer og nyd et stykke kage. Spis det med god samvittighed, men vid at dit kalorieunderskud vil være dét mindre. Hvilket kan være helt fint, når bare det er et bevidst valg.