80gmørk chokolade(der har stået i køleskabet imens dejen laves)
Efter hævning:
1æg
perlesukker
Tilberedelse
Lun mælken i en kasserolle, til lillefingerlunt. Hæld mælken i en røreskål.
Opløs gæren i mælken.
Tilføj fintrevet appelsinskal og 1 dl. appelsinsaft.
Tilføj alle de tørre ingredienser og smør (mel, sukker, salt, kanel, kardemomme og blødt smør)
Ælt dejen med middel hastighed til den er ensartet og blank.
Tilføj den kolde chokolade (som knapper eller hakket) til dejen og rør den kun lige sammen til chokoladen er fordelt.
Lad dejen hæved et lunt sted med et rent viskestykke cirka 1 time, eller til dobbelt størrelse.
Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del den i 21 stykker.
Nu skal bollerne formes, enten som traditionelle runde boller, eller til den fine gingerbread man form som på billederne her.
Gingerbread man form: Klip et stykke af bollen på størrelse med en valnød til hovedet. Form den anden del til en oval bolle. Klip ca. 4 cm. ind fra bunden for at skille benene ad, og herefter klipper du skråt ind på hver side så du kan få to arme. Placér 'hovedet' helt tæt på kroppen så det bages sammen.
Lad bollerne hæve på to bageplader med et klæde over ca. 30 min.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Pisk et æg sammen og pensl bollerne, drys de penslede boller med perlesukker.
Bag bollerne i ovnen ved 200 grader varmluft ca. 11-13 minutter til de er gyldne.
Bollerne holder sig fint et par dage, men jeg anbefaler at fryse de frisktbagte boller du ikke skal spise, så kan du tage nye boller og hver dag og de er som nybagte.
Noter
Mælk - Jeg synes bollerne bliver rigtig lækre med mælk i, jeg bruger minimælk, fordi det er dét jeg som regel har i køleskabet, men du kan også bruge let eller sødmælk. Ønsker du et plantebaseret alternativ kan du udskifte mælken med den plantedrik du foretrækker.Appelsin - Jeg elsker appelsin, og bruger både appelsinsaft og appelsinskal i julebollerne. Når man bruger appelsinskal er det en rigtig god idé at købe økologiske appelsiner, så da skallen ellers er fyldt med sprøjtemidler. Appelsinskallen giver et let bittert juletwist til bollerne, er du ikke så vild med det, så kan du sagtens nøjes med halvdelen af appelsinskallen så den bare giver et lille hint.Smør - Det er med til at give noget saftighed til bollerne. Her kan du også sagtens udskifte den almindelige smør med plantemargarine eller nogle af de andre plante 'smør' der er på markedet.Æg - Bollerne pensles med æg, men frygt ej, du kan også pensle dem med almindelig mælk, eller plantedrik, bollerne bliver ikke helt lige så blanke, men det gør ikke noget for smagen.Perlesukker - Om du synes der skal perlesukker på toppen eller ej er helt op til dig. Jeg synes det er med til at understrege den der fornemmelse af jul, men de kan også undlade.Frys - De færdigbagte fuldkorns juleboller holder sig lækre en par dage, men jeg anbefaler altid at fryse dem ned, helt nybagte og afkølede, så er de nemlig som friskbagte når de kommer op af fryseren, og eventuelt lige bliver lunet i ovnen.