Flæskesteg med sprøde svær

Lækker, saftig flæskesteg med sprøde svær.

Saftig og mør flæskesteg med sprøde svær og hjemmelavet rødkål er noget nær det bedste jeg ved. Det er simpelthen så lækkert, og noget jeg altid glæder mig til kommer på menuen. Både juleaften og alle andre dage på året.

Jeg er helt sikkert ikke alene om at ha’ en forkærlighed til flæskesteg. En klassisk dansk ret som de fleste har mange minder omkring. I dette blogindlæg vil jeg give nogle tips til tilberedning og servering.

En god flæskesteg

Først og fremmest skal du vælge en god flæskesteg. Skal den være økologisk eller ikke, med lidt eller meget fedtmarmorering, det er en smagssag. Personligt foretrækker jeg en uden så meget fedtmarmorering, da jeg som regel skærer fedtet fra, og det bliver et større pillearbejde jo mere fedt der er. Dog giver det ofte en mere saftig steg med en god fedtmarmorering, jeg synes du skal vælge dét du foretrækker.

Til gengæld vil jeg råde dig til at gå efter en steg med en jævn tykkelse. Det gør den nemmere at tilberede ensartet i ovnen og få sprøde svær over hele stegen.

Tilberedning af flæskesteg med sprøde svær

Når flæskestegen skal tilberedes er det vigtigt at sikre sig at sværen er ridset over det hele, men ikke så dybt at du kommer ned i kødet. Herefter skal sværen lige ‘koges’. Det gør du ved at lægge flæskestegen med sværen ned ad i et fad og hælde kogende vand ved så sværen er dækket. Så kommes fadet i ovnen 20 minutter ved 200 grader varmluft.

Når sværen er ‘kogt’ er der lidt ekstra mellemrum mellem sværene. Nu skal stegen krydres med rigeligt salt, sørg for at få saltet ned mellem rillerne, det er med til at give sprøde svær.

Læg den saltkrydrede flæskesteg med sværen på ad i fadet. Hæld eventuelt lidt af vandet fra alt efter hvor meget der er i fadet. men 1-1,5 cm vand må der gerne være i fadet. Læg evt. lidt laurbærblade, peberkorn, en gulerod skåret groft og et løg skåret i grove stykker med i fadet. Det er med til at give smag til vand og steg. Bag nu stegen i ca. 50-60 minutter til stegen når en kernetemperatur på 65 grader.

Når stegen når 65 grader, er den næsten færdig. Er sværen sprød kan du blot tage den ud af ovnen og lade den hvile. Er sværen ikke helt sprød så skruer du op på 250 grader og sætter ovnen på ‘grill’. Jeg plejer at holde ovnlågen lidt på klem når den er sat på grill. Hold godt øje med din flæskesteg nu, for det går ret hurtigt når ovnen er sat på grill.

Når stegen er færdigtilberedt, er det vigtigt at lade den hvile i ca. 10-15 minutter, inden den skæres ud. Dette vil sikre, at kødet forbliver saftigt og smagfuldt. Imens kan man forberede tilbehøret.

Hvad serverer du til?

Flæskesteg kan serveres på mange forskellige måder. En klassisk servering er med brunede kartofler, rødkål og en brun sauce lavet på skyen fra stegen.

Men man kan også prøve at servere den med andre grøntsager, som f.eks. rodfrugter og en frisk salat ved siden af. Det er også en god idé at tilføje lidt syrlighed til retten, f.eks. ved at servere den med syltede agurker.

Du kan selvfølgelig også bruge den færdige flæskesteg til at lave lækre flæskestegs sandwich, som pålæg på rugbrød a la smørrebrød og hvad du ellers kan finde på.

Lækker, saftig flæskesteg med sprøde svær.
Lækker, saftig flæskesteg med sprøde svær.
Lækker, saftig flæskesteg med sprøde svær.

Få opskriften på flæskesteg med sprød svær her:

Lækker, saftig flæskesteg med sprøde svær.

Flæskesteg med sprøde svær

Saftig og mør flæskesteg med sprøde svær er noget nær det bedste jeg ved. Det er simpelthen så lækkert, og noget jeg altid glæder mig til kommer på menuen. Både juleaften og alle andre dage på året.
5 fra 3 stemmer
Antal: 1 steg
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse1 time 20 minutter

Ingredienser

  • 1500 g flæskesteg
  • vand
  • salt
  • 8 laurbærblade
  • 1 løg
  • 1 gulerød
  • peberkorn

Tilberedelse

  • Tjek at sværen på flæskestegen er ridset over det hele. Hvis den ikke er det, kan du lige ridse efter med en urtekniv. Pas på ved at ridse ned i kødet da det vil give en tør steg og bløde svær.
  • Herefter skal sværen 'koges'. Det gør du ved at lægge flæskestegen med sværen ned ad i et fad og hælde kogende vand ved så sværen er dækket.
  • Kom fadet i ovnen 20 minutter ved 200 grader varmluft.
  • Når sværen er 'kogt' er der lidt ekstra mellemrum mellem sværerne. Nu skal stegen krydres med salt, sørg for at få salten ned mellem rillerne, det er med til at give sprøde svær.
  • Læg den saltkrydrede flæskesteg med sværen op ad i fadet. Hæld eventuelt lidt af vandet fra alt efter hvor meget der er i fadet. Men 1-1,5 cm vand må der gerne være i fadet. Læg evt. lidt laurbærblade, peberkorn, en gulerod skåret groft og et løg skåret i grove stykker med i fadet. Det er med til at give smag til vand og steg.
  • Bag nu stegen i ca. 50-60 minutter til stegen når en kernetemperatur på 65 grader.
  • Når stegen når 65 grader, er den næsten færdig. Er sværen sprød kan du blot tage den ud af ovnen og lade den hvile. Er sværen ikke helt sprød så skruer du op på 250 grader og sætter ovnen på 'grill'. Jeg plejer at holde ovnlågen lidt på klem når den er sat på grill. Hold godt øje med din flæskesteg nu, for det går ret hurtigt når ovnen er sat på grill.
  • Når stegen er færdigtilberedt, er det vigtigt at lade den hvile i ca. 10-15 minutter, inden den skæres ud. Dette vil sikre, at kødet forbliver saftigt og smagfuldt. Imens kan man forberede tilbehøret.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Stense håndfuldsfordeling af flæskesteg

Hf 1+2: intet.
Hf 3: flæskesteg.
Hf 4: intet.
Fedt: intet.
Smagsgiver / Gratis: intet.

Næringsindhold
Flæskesteg med sprøde svær
Indhold per portion (100 g)
Kalorier (kcal) 240 Kalorier fra fedt 117
% Dagligt indtag*
Fedt 13g20%
Protein 19g38%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor meget steg kan du spise?

Du kan spise hvad der svarer til en håndfuld flæskesteg og tælle det som en håndfuld protein (hf 3) jeg ville nok også tælle en spiseskefuld fedt med her pga fedtet og sværen men det er op til dig selv.

Hvad kan du spise ved siden af?

For en fyldt spisekasse efter sense principperne kan du selv supplerer med to håndfulde grøntsager(hf 1+2), en håndfuld stivelse (hf 4) og 1-2 spiseskefulde fedt.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments