Saftig og mør flæskesteg med sprøde svær er noget nær det bedste jeg ved. Det er simpelthen så lækkert, og noget jeg altid glæder mig til kommer på menuen. Både juleaften og alle andre dage på året.
Tjek at sværen på flæskestegen er ridset over det hele. Hvis den ikke er det, kan du lige ridse efter med en urtekniv. Pas på ved at ridse ned i kødet da det vil give en tør steg og bløde svær.
Herefter skal sværen 'koges'. Det gør du ved at lægge flæskestegen med sværen ned ad i et fad og hælde kogende vand ved så sværen er dækket.
Kom fadet i ovnen 20 minutter ved 200 grader varmluft.
Når sværen er 'kogt' er der lidt ekstra mellemrum mellem sværerne. Nu skal stegen krydres med salt, sørg for at få salten ned mellem rillerne, det er med til at give sprøde svær.
Læg den saltkrydrede flæskesteg med sværen op ad i fadet. Hæld eventuelt lidt af vandet fra alt efter hvor meget der er i fadet. Men 1-1,5 cm vand må der gerne være i fadet. Læg evt. lidt laurbærblade, peberkorn, en gulerod skåret groft og et løg skåret i grove stykker med i fadet. Det er med til at give smag til vand og steg.
Bag nu stegen i ca. 50-60 minutter til stegen når en kernetemperatur på 65 grader.
Når stegen når 65 grader, er den næsten færdig. Er sværen sprød kan du blot tage den ud af ovnen og lade den hvile. Er sværen ikke helt sprød så skruer du op på 250 grader og sætter ovnen på 'grill'. Jeg plejer at holde ovnlågen lidt på klem når den er sat på grill. Hold godt øje med din flæskesteg nu, for det går ret hurtigt når ovnen er sat på grill.
Når stegen er færdigtilberedt, er det vigtigt at lade den hvile i ca. 10-15 minutter, inden den skæres ud. Dette vil sikre, at kødet forbliver saftigt og smagfuldt. Imens kan man forberede tilbehøret.