choux au craqueline – fastelavnsboller med hindbærskum

Smukke fastelavnsboller lavet af vandbakkelse med en sprød krakeleret kiks uden på. Også kendt som choux au craqueline.

Smukke og sindssygt lækre choux au craqueline eller vandbakkelser toppet med en sprød krakeleret kiks om man vil. Denne opskrift blev til årets fastelavnsboller, men de er ret alsidige og kan altså sagtens spises hele året rundt.

Der er virkelig sket noget på fastelavnsbolle-fronten de senere år i Danmark. Og der lader næsten til at være kamp om rampelyset og pladserne som årets BEDSTE fastelavnsboller. Er det stukket lidt af? Måske, men jeg elsker alt ved det.

Jeg er ikke så stor fan af de helt klassiske wienerdejs fastelavnsboller med vaniljecreme og flødeskum fra bageren eller supermarkedet. De bliver simpelthen for flødeagtige til mig, derimod er jeg vild med de fleste andre.

De gammeldags fastelavnsboller vil jeg allerhelst bage selv, enten med creme og syltetøj eller med pistacie remonce. Men jeg må indrømme at jeg har en lille smule fastelavnsbolle-FOMO når jeg ser billeder af alle de smukke fastelavnsboller der findes rundt i det danske land.

Choux au craqueline – En fancy vandbakkelse

Derfor er jeg i år hoppet med på bølgen og lavet sådan en fancy fastelavnsbolle med en fransk navn jeg end ikke kan udtale. Er det sidste gang jeg har bagt dem? Næppe, jeg måtte faktisk igennem hele 3 tests før jeg syntes at de sad i skabet. Og jeg glæder mig allerede til næste gang der er en lejlighed til at bage dem

Farven på den smukke choux au craqueline kan varieres ud i det uendelige og det samme kan smagen. Forestil dig lige en gul variant med citron til påske eller en lilla med brombær til efteråret.

Uanset hvilken farve og smag du går med, så ønsker jeg dig god fornøjelse med bagningen.

Smukke fastelavnsboller lavet af vandbakkelse med en sprød krakeleret kiks uden på. Også kendt som choux au craqueline.
Smukke fastelavnsboller lavet af vandbakkelse med en sprød krakeleret kiks uden på. Også kendt som choux au craqueline.
Smukke fastelavnsboller lavet af vandbakkelse med en sprød krakeleret kiks uden på. Også kendt som choux au craqueline.

choux au craqueline – fastelavnsboller med hindbærskum

Her har du opskriften på de smukke choux au craqueline eller vandbakkelser toppet med en sprød krakeleret kiks om man vil.
5 fra 5 stemmer
Antal: 6 stk
Forberedelse50 minutter
Tilberedelse30 minutter
Afkølingstid4 timer
I alt5 timer 20 minutter

Ingredienser

Chokolade ganache

  • 50 g piskefløde
  • 75 g mælkechokolade* (du kan udskifte chokoladen med lige den du ønsker, fx. mørk, hvid, ruby eller caramel)
  • 1 knsp salt

Vaniljecreme

  • 2 dl minimælk (eller den mælk du foretrækker)
  • 1 æg
  • 1 spsk sukker
  • 1,5 spsk maizena majsstivelse
  • 1 spsk vaniljepasta ( vaniljesukker, vaniljestang eller lign. smag til så den passer til dine smagsløg)

Kiks

  • 50 g hvedemel*
  • 50 g sukker
  • 50 g koldt smør (det er vigtigt at det er en hård smør, altså IKKE en smørbar)
  • ½ tsk pink pastafarve* (eller den farve du har lyst til)

Vandbakkelse

  • 1 dl vand
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel*
  • 75 g æg (sammenpisket)

Derudover

  • 2 dl piskefløde
  • 100 g hindbærmarmelade (eller din foretrukne marmelade)
  • evt. guldflager, glimmer eller frysetørret hindbær til pynt

Tilberedelse

Chokolade ganache

  • Varm fløden op i en lille kasserolle til lige under kogepunktet.
  • Kom chokoladen i en skål, hæld fløden over chokoladen. Rør i midten med en lille dejskraber til ganachen har samlet sig, er blank og glat.
  • Kom husholdningsfilm direkte på overfladen og stil den på køl. Den skal nu blive helt gennemkold før du kan bruge den. Laver du den dagen før den skal bruges kan du sagtens lade ganachen være i en skål, skal den bruges efter et par timer kan du komme den i en flad beholder, så bliver den hurtigere gennemkold.
  • Når ganachen skal bruges piskes den slet op og kommes på en sprøjtepose med den ønskede tylle.

Vaniljecreme

  • Kom mælk, æg, sukker, vanilje og maizena majsstivelse i en gryde og pisk det godt sammen.
  • Varm det hele op imens du pisker i cremen, ved middelhøj varme (min kogeplade er på 8-9 ud af 12) til det begynder at koge op og tykne. Bliv ved at piske så du får en glat vaniljecreme.
  • Kom vaniljecremen i en flad beholder og læg husholdningsfilm direkte ned på overfladen af cremen inden den stilles på køl til den er helt gennemkold.

Kiks

  • Kom mel, sukker, smør og farve i en skål, ælt det sammen med fingrene til du har en ensartet og sammenhængende dej. Tag evt. en handske på så du undgår farvede hænder.
  • Rul dejen ud til ca. 4 mm tyk imellem to stykker bagepapir, og læg dejpladen i køleskabet til den er helt koldt og fast.

Vandbakkelse

  • Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
  • Kom smør og vand i en gryde, bring det i kog. Tilsæt hvedemel. Rør i dejen cirka 3 minutter ved høj varme til dejen slipper gryden (pas på den ikke brænder på, så hellere skrue en smule ned) Tag gryden af varmen, lad den køle af et par minutter.
  • Imens dejen piskes tilføjes ægget lidt ad gangen. Pisk godt i dejen så den er sammenhængende før du tilføjer mere æg. Dejen skal ende med at være blank og blød.
  • Kom dejen på en sprøjtepose uden tylle og sprøjt 6 'boller' ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Tag kiksedejen ud af køleskabet og udstik 6 runge 'kiks' på cirka 6 cm i diameter. Placér en kiks oven på hver 'bolle'.
  • Bag dine vandbakkelser i midten af ovnen ved 200 grader almindelig ovn i 30 minutter. Du må endelig ikke åbne ovnen undervejs, så falder vandbakkelserne nemlig sammen.

Sådan samler du dine choux au craqueline

  • Pisk den gennemkolde kagecreme til den er glat og cremet.
  • Pisk fløden stiv, den skal være ret sprøjsefast, men uden at den bliver overpisket.
  • Vend flødeskum, vaniljecreme og hindbærmarmelade sammen. Kom den færdige hindbærskum i en sprøjtepose.
  • Lav et lille hul i toppen af dine afkølede boller, og fordel hindbærskummet i bollerne.
  • Pisk den gennemkolde ganache let op og kom den på en sprøjtepose med den ønskede tylle.
  • Lav et top oven på de fyldte vandbakkelser med chokoladeganache. Sørg for at lave den oven på hullet, så man ikke kan se det. Pynt evt. med lidt guld, glimmer eller frysetørrede hindbær.

Noter

  • Ønsker du et sprød skal på dine choux au craqueline skal du først fylde og pynte dem lige inden servering.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af fastelavnsboller med hindbærskum

Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: maizena majsstivelse, hvedemel
Fedt: piskefløde, smør, hindbærmarmelade.
Mælk: Minimælk.
Smagsgiver / Gratis: salt, vaniljepasta, pastafarve, vand.
Nydelse / pyt: mælkechokolade, sukker.

Næringsindhold
choux au craqueline – fastelavnsboller med hindbærskum
Indhold per portion (100 g)
Kalorier (kcal) 237.44 Kalorier fra fedt 136
% Dagligt indtag*
Fedt 15.07g23%
Kulhydrater 20.28g7%
Fibre 0.28g1%
Sukker 13.08g15%
Protein 3.88g8%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange vandbakkelser kan du spise?

Denne choux au craqueline er lidt af en kaloriebombe, følger du opskriften indeholder en enkelt vandbakkelse med creme og hele molevitten nemlig ca. 417 kcal.

En spisekasse efter sense principperne indeholder 400-600 kcal. afhængigt af hvad du fylder i den. Dermed svarer én enkelt choux au craqueline faktisk til et helt måltid. Og du kan derfor tælle den på to måder.

  1. Du kan vælge at sige pyt, spise dine 3 spisekasser som du plejer, og nyde sådan en lækker vandbakkelse som ‘noget ekstra’ det vil give flere kalorier, og muligvis gøre at du ikke længere er i kalorieunderskud.
  2. Du kan også vælge at spare en af dagens spisekasser og nøjes med to almindelige spisekasser, spise en vandbakkelse med hindbærskum som den tredje spisekasse og eventuelt spise 1-2 håndfulde grøntsager, det vil der være plads til.

Som du kan se er valget helt op til dig, om du vil sige pyt og eller tælle de ekstra kalorier med ind i dagens regnskab.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments