Veganske pandekager – uden æg, mælk og smør

Veganske pandekager - uden æg, mælk og smør

Nybagte klassiske veganske pandekager. En virkelig god opskrift på pandekager ud æg, både til dig som spiser vegansk, og dig som ikke gør.

Selvom denne opskrift er vegansk, kan du sagtens tage udgangspunkt i den, selvom du ikke er veganer. Står du eksempelvis og har lyst til pandekager, men ingen æg har, kan du blot lave opskriften med ganske almindelig komælk og smør.

Vegansk serie af opskrifter

Igen i år, er jeg gået sammen med nogle at de dygtige madbloggere fra blogfællesskabet Bloggers by heart, om at lave lave en vegansk serie af opskrifter, for at sætte fokus på world vegan month.

Jeg er ikke selv veganer, men holder meget af, at udforske forskellige råvarer, kulturer og smagssammensætninger. Det udmunder sig i ofte i alt fra egyptiske- og græske retter, til vegetariske og endda veganske retter.

Der kan være mange grunde til at vælge at spise vegansk. De mest udbredte grunde, er dyrevelfærd og klima. Jeg selv spiser gerne vegansk mad, fordi jeg synes det smager godt. Der er ganske enkelt ikke nogen dybere tanke bag.

I går udgav Susanne, som står bag bloggen sundtforto.dk, en virkelig lækker opskrift på bagt knoldselleri med svampe og æbler.

Og i morgen finder du opskriften på en rigtig skøn chili sin carpe hos Lene som har bloggen Bagvrk.dk.

Begge opskrifter og røget direkte ind på min to do liste, over måltider jeg skal lave i næste uge, lækkert, ik?

Veganske pandekager - uden æg, mælk og smør
Veganske pandekager - uden æg, mælk og smør

Hvornår er en opskrift vegansk?

Når jeg laver en vegansk opskrift, skal maden gerne give mening for mig. Jeg ønsker at det er almindelig mad, og det skal gerne være uden alt muligt specielt, som skal erstatte animalske fødevarer i opskriften.

Sidste år lavede jeg de lækreste, sprøde samosa, og forrige år var det de her populære falafel vafler.

Vegansk mad er karakteriseret ved, ikke at indeholde nogen former for animalske produkter. Det betyder også, at der ikke må have været dyr med i tilblivelsen af en given råvarer. Eksempelvis vil man jo tænke at honning er vegansk, da det ikke er en produkt der indeholder kød, æg eller mælk, tilgengæld er det bierne der laver honningen, og den er derfor ikke vegansk. Gå istedet efter plantebaserede alternativer som agavesirup eller kokos sirup.

Pandekager uden æg

Du er garanteret, ligesom jeg, opvokset med, at pandekager altid skal indeholde æg. Det er også det nemmeste, da æggene er med til at binde pandekagedejen sammen, og gøre dem bløde og luftige.

Når så du fjerner æggene, er det nødvendigt at tilføje noget hævemidel, i dette tilfælde bagepulver og lidt fedtstof i dejen. Det er nemlig med til at gøre dem bløde og lækre. Undlader du fedstof i pandekagedejen, risikere du at de bliver mere hårde og knækker.

Husker du blot bagepulver og fedtstof, er det ingen sag at lave lækre klassiske pandekager uden æg.

Veganske pandekager - uden æg, mælk og smør
Veganske pandekager - uden æg, mælk og smør 1

Veganske pandekager

Klassiske pandekager uden æg, mælk og smør.
4,46 fra 11 stemmer
Antal: 9 stk
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse25 minutter
I alt30 minutter

Ingredienser

  • 4 dl havredrik (det er den plantedrik jeg synes bedst om, men du kan erstatte med lige den plantedrik (eller mælk) du foretrækker)
  • 200 g hvedemel*
  • 2 tsk bagepulver*
  • ½ tsk vaniljesukker*
  • ½ øko citron (saft og skal herfra)
  • 2 spsk sukrin gold* (det kan erstattes af andet kunstigt sødemiddel, almindeligt sukker eller agavesirup)
  • en lille smule salt
  • 3 spsk flydende becel (til pandekagedejen)
  • ekstra flydende becel (til stegning)

KØB HOS NEMLIG

    Tilberedelse

    • Bland alle de tørre ingredienser (hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, sukrin gold og salt) sammen i en skål.
    • Tilsæt havredrik lidt ad gangen, imens du pisker det sammen. Så undgår du klumper i dejen, som ikke er til at røre ud. Jeg pisker altid min dej sammen med en elpisker, da jeg synes det giver det bedre resultat.
    • Tilføj revet citronskal, citronsaft og flydende becel til dejen, og bland det godt sammen.
    • Varm pandekage panden godt op, og skru derefter ned for varmen. Jeg steger pandekagerne på styrke 9 ud af 12.
    • Fordel en teskefuld flydende becel på panden, og kom derefter pandekage dej på.
    • Er du ikke vandt til at bage pandekager uden æg, så hav lidt tålmodighed. De er nemlig ikke lige så smidige som når der er æg i dejen. Og de skal gerne have lov at ligge lidt længere på panden, før de vendes.
    • Fortsæt på samme måde, til alle pandekagerne er stegt.
    • Servér de færdige pandekager med frisk frugt og bær, flormelis, marmelade eller hvad du foretrækker.
    Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

    Sense håndfuldsfordeling af veganske pandekager

    Hf 1+2: intet.
    Hf 3: intet.
    Hf 4: hvedemel,
    Fedt: flydende becel.
    Smagsgiver / gratis: bagepulver, vaniljesukker, sukring gold, citronskal, citronsaft, salt.
    Mælk: havredrik.

    Næringsindhold
    Veganske pandekager
    Indhold per portion (1 pandekage)
    Kalorier (kcal) 169 Kalorier fra fedt 75
    % Dagligt indtag*
    Fedt 8.33g13%
    Kulhydrater 21.33g7%
    Fibre 1.5g6%
    Protein 2.8g6%
    * De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

    Hvor mange pandekager kan du spise?

    Jeg ville vælge at tælle én pandekage som en håndfuld stivelse (hf 4) og én spiseskefuld fedt. Det vil være ret fornuftigt. Om du så bruger nogle af dagen øvrige håndfulde stivelse (hf) så du kan spise flere pandekager, er helt op til dig. Du har 3 håndfulde stivelse (hf 4) at gære godt med, i løbet af en hel dag. og op til 3 spiseksefulde fedt, til hvert måltid.

    Hvad bør du spise ved siden af?

    Vælger du at spise én pandekage, bør du også spise to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1-2 spiseksefulde fedt. Så har du en fuld spisekasse.

    Kigger vi kun på kalorierne, ligger en spisekasse efter senseprincipperne på 400-600 kalorier, afhængigt af hvor store hænder du har, og hvilke madvarer du fylder i den.

    Med andre ord, kan du for samme kalorier som en fuld spisekasse spise 2-3 pandekager med frugt, bær eller marmelade. Valget er dit, bare du husker at tælle det med som et måltid.

    Velbekomme, og nyd dine veganske pandekager.

    Del med nogen du holder af
    Abonner
    Giv besked om
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments