Pad Krapow – Thai Basilikum Stir Fry
Leder du efter en hurtig og smagfuld opskrift til aftensmad? Så er Pad Krapow det perfekte valg! Denne populære ret er en basilikum stir fry med svinekød, der er kendt for sin intense smag og krydrede aroma. Retten tager 25 minutter fra du går i gang, til du kan sætte dig til bord, hvilket også gør den til en ægte hverdagsfavorit.
Denne thailandske opskrift er elsket af mange, og dens duftende aroma og krydrede smag vil helt sikkert fortrylle dine smagsløg. Det er perfekt til at tilfredsstille enhver cravings for asiatiske smagsoplevelser.
Pad Krapow serveres med ris og et spejlæg, hvilket gør det til en fuldendt, velsmagende måltid. Så hvorfor ikke prøve denne lækre ret derhjemme og bringe lidt thailandsk smag ind i dit køkken?
Gå ikke glip af denne velsmagende og autentiske thailandske oplevelse. Lær at lave Pad Krapow – Thai Basilikum Stir Fry med Svinekød og forkæl dig selv og dine gæster med en uforglemmelig smagsoplevelse.
Hvad er Pad Krapow?
Pad Krapow er en populær thailandsk ret, der er kendt for sin intense smag af thai basilikum og krydrede aroma. Denne ret er en basilikum stir fry med svinekød og er en fusion af smagfulde ingredienser som frisk thai basilikum, sauteret svinekød, hvidløg, chili og sojasovs. Pad Krapow er nem og hurtig at lave, men smagen er stadig i top.
Retten har sin oprindelse i det thailandske køkken og er en af de mest populære retter i Thailand. Den blev oprindeligt skabt som en streetfood ret og har sidenhen spredt sig til restauranter og over hele landet. Navnet “Krapow” refererer til det thailandske ord for basilikum, som er hovedingrediensen i retten.
Ingredienser til Pad Krapow
- HAKKET GRISEKØD – Det er det traditionelle valg, men du kan også sagtens bruge hakket oksekød eller hakket kylling. Alle tre typer kød vil smage dejligt heri.
- LØG – Det er obligatorisk i så mange retter, og denne er ingen undtagelse. Jeg synes det giver en sødme og dybde, som jeg ikke ville være foruden.
- HVIDLØG – Jeg ved godt, at 6 fed hvidløg lyder voldsomt, men stol på mig, og fyr dem alle sammen i retten, den smager slet ikke sådan overdynget af hvidløg, men det er altså med til at give en masse god smag alligevel.
- RAPSOLIE – Brug meget gerne en smagsneutral olie, her synes jeg rapsolie er god. Jeg ville ikke gå med sesamolie lige i denne ret, selvom det normalt er min foretrukne i det asiatiske køkken.
- GRØNNE BØNNER – De kan uden problemer udelades, men jeg synes at de smager fantastisk til, og jeg kan rigtig godt lide, at der er nogle gode grøntsager i maden. Her er bønnerne gode, både pga. smag og konsistens.
- PEBERFRUGT – Det er der ikke i en traditionel pad krapow, men for at få lidt flere grøntsager ind, synes jeg peberfrugten gør sig fortrinligt.
- THAI BASILIKUM – Kan du ikke få fingre i thai basilikum, kan du udskifte det med almindelig basilikum. Thai basilikum kan du nemt dyrke selv eller du kan købe det i asiatiske supermarkeder.
- SOYA – Det er salten i vores ret, samtidig med, at soya også midrager med noget umami.
- FISKESAUCE – Brug gerne en god fiskesauce, jeg bruger mærket ‘Squid‘ som jeg fik anbefalet i vores lokale asiatiske supermarked.
- SRIRACHA SOVS – Normalt ville der være rigtig chili i en pad krapow, men da jeg er super sart, hvad angår stærk mad, har jeg brugt sriracha istedet. Retten er meget mildt krydret, så du kan sagtens selv skrue op for chilien, enten med mere sriracha, med ægte chili eller ved at toppe den færdige ret med chrispy chili olie.
- SUKKER – For en lille smule sødme.
- SPEJLÆG – Det er altså undervurderet med et æg på toppen. Det får mig altid til at tænke på dansk biksemad. Men jeg gør det næsten altid når jeg også laver nudler.
- RIS – Hertil hører der ris. Jeg bruger en blanding af jasminris og basmatiris, men gå med dem du foretrækker, eller blomkålsris hvis du hellere vil det.
Få opskriften på thai basilikum stir fry her:
Pad Krapow – Thai Basilikum Stir Fry
Ingredienser
- 2 spsk rapsolie
- 350 g hakket grisekød (kan erstattes af oksekød eller kylling)
- 1 lille løg
- 6 fed hvidløg
- 200 g grønne bønner (frosne)
- 3 forårsløg
- 1 rød peberfrugt
- 1 håndfuld thai basilikum (alm. basilikum kan også bruges)
Sauce
- 4 spsk soya
- 1 spsk fiskesauce
- 2 spsk sriracha sovs* (evt. mere efter smag)
- 1 spsk sukker (eller sukkererstatning)
Topping
- 5 spejlæg (stegt i 1 spsk olie)
Ris (ikke regnet med i kalorierne)
- ris (til 5 personer, ca. 1 dl ukogt pr person.)
Tilberedelse
Ris
- Kog ris efter anvisning på pakken.
Pad krapow
- Skyl og forbered dine grøntsager. Pil løg og hvidløg, skær løg i små tern og pres hvidløget. Skær de frosne bønner i ca. 2 cm lange stykker. Skær forårsløg i skiver, og peberfrugt i mindre strimler. Pluk også bladene af din thai basilikum.
- Varm en wok (eller stor stegepande) godt op, tilføj olie, løg og hvidløg og brug løgene af. Tilføj hakket grisekød og brun dette af.
- Tilføj bønner, peberfrugt og forårsløg i wok'en og vend det sammen.
- Efter 2 minutter tilføjes soya, fiskesauce, sriracha, sukker og thai basilikum.
- Lad retten tilberede 5 minutters tid. Imens steger du dine spejlæg.
- Når alle komponenter er færdige samles retten med ris, pad krapow og et spejlæg. Pynt eventuelt med lidt friske forårsløg og ekstra chili.
Sense håndfuldsfordeling af pad krapow
Hf 1+2: løg, grønne bønner, forårsløg, løg, hvidløg, peberfrugt, thai basilikum.
Hf 3: hakket grisekød, æg.
Hf 4: ris.
Fedt: rapsolie.
Smagsgiver / Gratis: soya, fiskesauce, sriracha sovs, sukker.
Hvor meget stir fry kan du spise?
Du kan sagtens tage én portion stirfry på din tallerken, og tælle som 1 lille håndfuld grøntsager (hf 1+2) en håndfuld protein (hf 3) og en halv spiseskefuld fedt. Dertil kommer ris, hvis jeg vil anbefale at du tager hvad der svarer til 1 håndfuld kogte ris (hf 4).
1 håndfuld ris er mindre, end jeg normalt ville servere hertil, derfor kan du med fordel supplere med en stor håndfuld grøntsager. Det kunne være blomkålsris, spidskål eller flere grønne bønner. Du kan også snildt fordoble mængden af grøntsager i din stir fry, og tilføje lidt ekstra af de forskellige saucer for mere smag. Desuden kan du også selv supplere med op til 2,5 spsk fedt.
Du kan også vælge at sige pyt, spise ekstra ris (hvad der svarer til 1 dl ukogt (ca 200g kogt) og lande på samlet set ca. 570 kcal for hele måltidet.