Annonce

Oksegryde med sommergrønt

Oksegryde med sommergrønt

Oksegryde med sommergrønt, er en dejlig ret, med masser af smag. Den er ikke så tung som de mørke vinterretter, og er dejligt frisk, grundet de lette sommersmage. En rigtig god ret til både hverdag og gæster, da den passer sig selv det meste af tiden.

Jeg er ret glad for gryderetter i alverdens afskygninger, særligt kylling i estragonsovs, ligger ret højt på listen over gryderetter der bare altid virker.

Den smukke kobber sauterpande på billederne, er desuden en bryllupsgave fra min moster og hendes lille familie. Jeg er simpelthen så glad for den, og det bliver meget flittigt brugt. Du kan købe en magen til, lige her*.

Oksegryde med sommergrønt
Oksegryde med sommergrønt

Få opskriften på oksegryde med sommergrønt lige her:

Oksegryde med sommergrønt

Oksegryde med sommergrønt

4,55 fra 11 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse1 time
I alt1 time 15 minutter

Ingredienser

  • 600 g oksekød ((fx gullash tern, klump, bov eller inderlår))
  • 6 små banan skalotteløg
  • 6 fed hvidløg
  • 200 g champignoner
  • 400 g gulerødder
  • 1 liter vand
  • 2 stk okse bouillon terninger
  • 1 dl piskefløde
  • 3 stk laurbærblade
  • frisk timian efter smag
  • 2 spsk hvedemel
  • salt og peber
  • 1 bundt forårsløg
  • 4 spsk olie til stegning

Tilbehør

  • 1 stk blomkål (- groft revet, til blomkålsris. (Eller almindelige ris, hvis du foretrækker det. Du kan også blande almindelige kogte ris, med blomkålsris, det synes jeg smager skønt))

Tilberedelse

  • Skær oksekødet ud i tern (1.5cmx1.5cm)
  • Fjern skallerne fra hvidløg og skalotteløg. De skal ikke skæres ud, da de skal være hele i retten.
  • Rens champignonerne for jord, skyl gulerødderne, og skær både champignoner og gulerødder i ca 5 mm tykke skiver.
  • Varm en sauterpande op, kom 1 spsk. olie på, og brun champignonerne. Tag dem af panden, og læg dem i en skål, når de er brunet af.
  • Kom igen 1 spsk olie på panden og brun hvidløg og skalotteløg af. Tag også dem af panden, når de er brunet af.
  • Kom nu 2 spsk olie på panden og brun kødet af. Det er vigtigt at det ikke koger, men at det for stegeskorpe. Når kødet er brunet, drysses de med 2 spsk hvedemel, som steges af. Det vil sætte sig fast i bunden, det skal du ikke bekymre dig om, for det løsner sig når der kommer væske i.
  • Når melet er stegt af, kommes hvidløg og skalotteløg tilbage i sauterpanden.
  • Tilføj gulerødder, laurbærblade, frisk timian, vand og bouillon terninger i sauterpanden. Lad det simre under låg i ca 40-45 minutter til kødet er kogt dejligt mørt.
  • Imens gryderetten simre, skylles forårsløgene, og skæres i skiver. Gem en god håndfuld af toppene til at toppe gryderetten med inden servering.
  • Kog ris efter anvisningen på pakken, eller lav blomkålsris ved at rive en blomkålshoved groft.
  • Når kødet er kogt mørt, tages låget af, forårsløg og champignoner kommes ned i gryderetten og sovsen koges ind, så den bliver tyk og cremet. Tilføj en dl. piskefløde og smag til med salt og peber.
  • Server den færdige oksegryde med sommergrønt, toppet med forårsløg, sammen med blomkålsris eller almindelige ris.

SENSE HÅNDFULDSFORDELING AF OKSEGRYDE MED SOMMERGRØNT:

Hf 1+2: banan skalotteløg, hvidløg, champignoner, gulerødder, forårsløg, (blomkål hvis du vælger blomkålsris som tilbehør).
Hf 3: oksekød.
Hf 4: (ris, hvis du vælger dette som tilbehør).
Fedt: piskefløde, olie.
Smagsgiver / Gratis: vand, okse bouillon terninger, laurbærblade, frisk timian, hvedemel, salt, peber.

I denne oksegryde får du alt hvad du skal til en fornuftig spisekasse efter sensemodellen.

Vælger du at spise blomkålsris til gryderetten, er du fuldt dækket på grønsagerne (hf 1+2) vælger du at undlade blomkålsris, kan du selv supplere en halv håndfuld ekstra grøntsager.
Du er også fornuftigt dækket på protein (hf 3).
Vælger du at spise almindelige ris til din gryderet, bør du nøjes med at tage en håndfuld kogt ris, som udgør din stivelse (hf 4). Undlader du almindelige ris, kan du tage lidt ekstra grøntsager ved siden af.
Du kan også fornuft tage en håndfuld ris og en halv håndfuld blomkålsris og blande. Det synes jeg er rigtig lækkert.
Du får også alle 3 spsk. fedt i din oksegryde.

Alt efter din hånds størrelse, kan du spise en fjerdedel af den færdige gryderet, med en håndfuld ris og en halv håndfuld blomkålsris. Det giver en fornuftig spisekasse.

Oksegryde med sommergrønt
Del med nogen du holder af
2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments