surdejs foccacia med fuldkorn
Er der noget jeg elsker, uanset om det er sommer og menuen byder på grill i lange baner, eller om det er vinter og supperne bliver tryllet frem i generøse mængder, så er det et lækkert, saftigt, hjemmebagt foccacia med fuldkorn.
Jeg synes den luftige og saftige krumme, den syrlige smag og den gode mæthedsværdi er helt fantastisk, og jeg serverer det gerne til en fin festmiddag nytårsaften, som sandwich til min mands madpakke, til tappas, med hummus og pesto, og generelt bare når vi gerne vil have noget lækkert hjemmebagt brød.
Denne foccacia opskrift er lavet med surdej, det betyder samtidig at den har koldhævet hele natten i køleskabet. Der sker en masse godt med smag og struktur på en surdejsbrød får lov at blive langtidshævet. Det giver en god, syrlig krumme og en saftigt brød der holder sig friskt og lækkert flere dage.
Tips til et godt foccacia brød
- Olie – Brug en god olivenolie, det gør underværker for smagen.
- Urter – Brug friske krydderurter. Jeg bruger oftest timian, men du kan sagtens erstatte det med rosmarin.
- Salt – Flagesalt opper virkelig gamet og giver lige et ekstra pift af luksus på brødet.
- Grøntsager – Prøv også at toppe dit surdejs foccacia med halve cherrytomater, løg, hvidløg i skiver eller oliven (uden sten eller fyld).
- Ost – Det er også lækkert at fordele lidt tern af ost oven på dejen, og trykke dem lidt ned i. Det kan fx. være salatost, cheddar eller emmentaler.
Få opskriften på foccacia med surdej her:
surdejs foccacia med fuldkorn
Ingredienser
Surdej
- 70 g vand
- 70 g moden surdej
- 70 g økologisk stenformalet hvedemel
Dej
- 350 g vand (28 grader)
- 150 g surdej (fodret og bageklar)
- 400 g økologisk stenformalet hvedemel
- 8 g salt
Inden bagning
- 4 spsk olivenolie
- flagesalt
- frisk timian
Tilberedelse
Dag 1
- Fodr din surdej ved at blande vand, moden surdej og mel sammen. Stil den et lunt sted til den peaker og er bageklar.
- Kom vand og mel i en skål, rør det sammen, dæk det til med et stykke husholdningsfilm, og lad det stå til autolyse i 1 time.
- Når dejen har stået til autolyse tilsættes surdej og salt. Ælt det godt ved hjælp af en røremaskine til dejen slipper skålens kanter.
- Kom dejen i en bøtte med låg, smurt med smagsneutral olie. Kom låget på og lad dejen hæve 3-4 timer til den er hævet cirka 40%.
- Beklæd en bradepande med bagepapir, kom nænsomt dejen op i fadet med bagepapir. Før dine hænder våde og skub/træk forsigtigt dejen ud, så den er jævnt fordelt i formen. Dæk den til med et stykke husholdningsfilm og stil den på køl natten over.
Dag 2
- Tag bradepanden ud af køleskabet og lad den stå og hæve på køkkenbordet i cirka 2 timer.
- Tænd ovnen på 22 grader almindelig ovn.
- Hæld olivenolie op i en lille skål, dyp fingrene heri og lav nu fordybninger i dejen. Når du har lavet en masse fordybninger hælder du blot det sidste olie over dejen.
- Drys dejen med flagesalt og frisk timian.
- Bag dit foccacia i ovnen på 220 grader almindelig ovn i cirka 20 minutter. Det kan variere lidt fra ovn til ovn.
- Når brødet er bagt færdigt tages det ud af ovnen. Tag brødet ud af formen og lad brødet køle af på en rist med et viskestykke over.
Sense håndfuldsfordeling af surdejs foccacia
Hf 1+2: frisk timian.
Hf 3: intet.
Hf 4: surdej, okologisk stenformalet hvedemel.
Fedt: olivenolie.
Smagsgiver / Gratis: vand, salt.
Hvor meget brød kan du spise?
Du kan spise hvad der svarer til en håndfuld for dig. det er cirka 50 gram for kvinder og 50-75 gram for en mand med en stor hånd. Sådan en håndfuld surdejs foccacia ville jeg tælle som en håndfuld stivelse (hf 1+2) og 1 spiseskefuld fedt.
Hvad kan du spise ved siden af?
For at ende ud med en fuld spisekasse efter sense principperne, kan du ved siden af dit hjemmebagte surdejs foccacia, spise to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1-2 spiseskefulde fedt.