fødselsdagsboller

Gyldne og bløde fødselsdagsboller med kardemomme.

Hvad er en fødselsdag uden bløde, luftige fødselsdagsboller? I vores familie er det en helt fast tradition, og vi bager bruger altid min mormors opskrift på de bløde fødselsdagsboller. Spørger du mig, skal bollerne gerne have en god smag af kardemomme, det kan du altså sagtens udelade hvis du ikke bryder dig om smagen.

Sammen med de lækre bløde fødselsdagsboller plejer jeg at servere smør, ost, hjemmelavet marmelade og lidt spegepølse, og så selvfølgelig varm kakao med flødeskum ved siden af. Du kan også nøjes med at servere fødselsdagsboller med smør, sådan gjorde vi altid da jeg var barn. Det er der noget hyggeligt og nostalgisk ved. Desuden laver jeg også altid en fad med lidt gnavegrønt og lidt frugt eller bær, så er der lidt friskt, til dem der trænger til det.

Tips til perfekte fødselsdagsboller

Frys – Nogle gange bager jeg bollerne i god tid, så kommer de i fryseren i fryseposer så snart de er blevet kolde, når jeg så skal holde fødselsdag tager jeg dem op ad fryseren om morgenen, lægger dem på køkkenbordet så de kan tø, og så lune jeg dem lige i ovnen, så er det fuldstændigt som nybagte. Jeg fryser også altid de resterende boller ned, og tager dem og og luner på samme måde. Så kan du spare lidt tid hvis du er i tidsmangel.

Koldhævning – Jeg plejer ikke at koldhæve fødselsdagsboller, men vil du gerne spare tid og koldhæve dem kan du nøjes med 10 gram gær, samt bruge kold mælk istedet for lun. På den måde kan du nemt koldhæve bollerne i køleskabet natten over.

Kardemomme – Kardemomme er meget en smagssag, jeg elsker det, og synes det hører sig til, du kan sagtens undlade det eller tilføje lidt mindre end jeg har gjort

Smør – Jeg bruger helt almindelig Lurpak, den som er pakket ind i papir, men du kan sagtens bruge Lurpak let, vegansk smørblok eller margarine. Dog synes jeg at rigtig smør og vegansk smør giver den bedste smag, men det er en smagssag.

Mælk – Jeg bruger minimælk, fordi det som regel er det jeg køber. Bollerne bliver også drønlækre med fx. sødmælk. Vil du gerne undgå komælk, kan du erstatte den med plantedrik, brug den du normalt foretrækker i bagværk.

Gyldne og bløde fødselsdagsboller med kardemomme.
Gyldne og bløde fødselsdagsboller med kardemomme.
Gyldne og bløde fødselsdagsboller med kardemomme.

Få opskriften på fødselsdagsboller her:

Gyldne og bløde fødselsdagsboller med kardemomme.

fødselsdagsboller

5 fra 3 stemmer
Antal: 30 boller
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse10 minutter
hævetid i alt1 time 15 minutter
I alt1 time 25 minutter

Ingredienser

 • 125 g smør
 • ½ liter minimælk (eller hvilken som helst anden mælk eller plantedrik du foretrækker)
 • 50 g gær
 • 1 tsk salt
 • 2 ½ tsk stødt kardemomme
 • 125 g sukker (eller din foretrukne sukkererstatning)
 • 1 æg
 • 1 kg hvedemel

Til pensling

 • 1 sammenpisket æg

Tilberedelse

 • Smelt smøret ved lav varme i en lille kasserolle, tag smøret af varmen, kom den kolde mælk i, og lad det køle af til det er lillefinger lunkent.
 • Kom smør-mælken op i skålen til din røremaskine, opløs gæren heri.
 • Tilsæt salt, sukker, kardemomme, æg og mel. Ælt dejen ved middel hastighed på røremaskinen til dejen er blank og smidig.
 • Til dejen til hævning et lunt sted med et rent viskestykker over til den hævet til dobbelt størrelse. Det tager cirka 45 minutter, tiden kan variere lidt alt efter temperaturen i rummet.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord, ælt dejen igennem og del den i 30 cirka lige store stykker.
 • Tril bollerne og læg dem på et par bageplader beklædt med bagepapir. Jeg lægger 12 boller på hver bageplade.
 • Dæk bollerne med rene viskestykker og lad dem hæve i 30 minutter. Imens bollerne hæver tændes ovnen på 200 grader varmluft.
 • Når bollerne er hævet færdig, pensles de med et sammepisket æg og bages i ovnen cirka 10 minutter, til de er fyldte og gennembagte.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af fødselsdagsboller

Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel.
Fedt: smør.
Smagsgiver / Gratis: gær, salt, stødt kardemomme, sukker.
Mælk: minimælk.

Næringsindhold
fødselsdagsboller
Indhold per portion (1 stk)
Kalorier (kcal) 175.5 Kalorier fra fedt 38
% Dagligt indtag*
Fedt 4.23g7%
Kulhydrater 29.4g10%
Fibre 1.23g5%
Sukker 5.36g6%
Protein 3.86g8%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange fødselsdagsboller kan du spise?

Vil du gerne holde dig til spisekasserne selvom der er fødselsdag vil jeg anbefale at nøjes med en enkelt fødselsdagsbolle, eller hvad der svarer til én håndfuld (50 gram). Den bolle ville jeg tælle som en håndfuld stivelse (hf 4).

Du kan også vælge at sige pyt den ene dag og lade være med at tænke i sense-baner, valget er helt op til dig, og begge dele er fine løsninger, også under et eventuelt vægttab.

Hvad kan du spise ved siden af?

Vælger du at holde dig til senseprincipperne kan du ved siden af bollen spise to håndfulde grønt – den ene af dem kan sagens være frugt eller bær (hf 1+2), en håndfuld protein – fx. mager ost, kødpålæg eller 2 æg (hf 3) samt 1-3 spiseksefulde fedt. Det kan være i form af smør, fed ost (en skive svarer til en spiseskefuld fedt) eller flødeskum i den varme kakao.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments