Annonce

Brombærmarmelade

Nem brombærmarmelade uden tilsat sukker

Her får du min opskrift på en nem og virkelig lækker brombærmarmelade, eller brombærsyltetøj om man vil. Den lækre marmelade er sød, men stadig lidt syrlig, sådan som brombærerne er. Det kan jeg virkelig godt li’.

Det er højsæson for de lækre brombær, og du finder dem (næsten) overalt, måske er du endda så heldig at have brombær i haven? Men hvad pokker skal du dog finde på at lave med alle de bær, sådan en busk (eller nok nærmere krat) kan give?

Det første jeg synes du skal give dig i kast med, er denne mega nemme brombærmarmelade, det vil du takke dig selv for hele vinteren når du kan hive en ny portion frem hver gang glasset er tomt. Og laver du en ekstra stor portion, er jeg helt sikker på at dine venner og familie med glæde vil være aftager af et glas eller to.

Har du lavet brombærmarmeladen er der uanede muligheder for at anvende den og skabe nye lækkerier. Du kan selvfølgelig spise den på traditionel vis, på brød (med eller uden ost), på vafler, i pandekager, på skyr, på grød eller du kan trylle lidt nye kreationer frem til eftermiddagskaffen. Det kunne eksempelvis være de lækreste brombærsnitter med pink glasur, en saftig brombærlagkage eller hvad med en roulade?

Tips og tricks

  • Frys ned – Sådan en hjemmelavet marmelade uden tilsat sukker, holder kun 1-1,5 uges tid, men når du tilføjer atamon forlænger du holdbarheden til en måneds tid. Det er dog stadig ikke så lang tid hvis du, som jeg, gerne vil nyde godt af den hjemmelavede marmelade hele vinteren. Du kan derfor fryse marmeladen ned i mindre portioner, og tage en ny portion op hver gang glasset er tomt. Du kan selvfølgelig også fryse bærerne og lave en ny portion hver gang. Begge løsninger giver lækker hjemmelavet brombærmarmelade på de kolde mørke vinterdage.
  • Citron – Det giver også rigtig god smag at tilføje saft og skal fra en enkelt økologisk citron til brombærmarmeladen.
  • Hele bær – Ønsker du en marmelade med mere hele bær, skal du blot lade være med at røre så kraftigt i den. Jeg selv foretrækker at den er rørt ud så den er mere ensartet i konsistensen, Andre ville måske endda blende den, Det er blot en smagssag.
  • Rom – Er du til smagen af rom, kan du tilføje lidt mørk rom, smag til undervejs, så du ikke får får meget rom i.
Nem brombærmarmelade uden tilsat sukker
Nem brombærmarmelade uden tilsat sukker
Nem brombærmarmelade uden tilsat sukker

Få opskriften på brombærmarmelade her:

Nem brombærmarmelade uden tilsat sukker

Brombærmarmelade

Virkelig nem og lækker brombærmarmelade, som smager både sødt og lidt syrligt, præcis som de friske brombær også gør. Nyd den på et stykke brød med ost eller tryl den om til de lækreste kager.
5 fra 4 stemmer
Antal: 4 små glas
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse15 minutter
I alt20 minutter

Ingredienser

  • 500 g brombær
  • 1 dl vand
  • 1 tsk vaniljesukker* (dette kan erstattes af vaniljepulver, vaniljepaste eller vaniljestang)
  • 3-4 tsk flydende perfect sød fra Easis (kan erstattes af 180 g sukrin gold eller 200 g sukker)
  • 1,5 spsk kartoffelmel (Bruger du frosne brombær kan det godt være du skal tilføje en smule ekstra kartoffelmel.)
  • ½ tsk atamon

Tilberedelse

  • Skyl dine brombær så de er fri for snavs og eventuelt små dyr.
  • Kom de skyllede brombær i en lille gryde sammen med vand og vaniljesukker. Bring grydens indhold i kog og kog brombærerne ved lav varme 12-15 minutter (afhængigt af hvor fin eller grov du ønsker din brombærmarmelade). Jeg koger den i 15 minutter.
  • Ønsker du en marmelade med mere hele bær skal du ikke røre så meget i den, men blot smage den til med perfect sød.
    Ønsker du som jeg er mere fin marmelade kan du røre i den med et piskeris og smage den til med perfect sød.
  • Tag gryden af varmen, rør kartoffelmelet ud i en smule vand og kom det udrørte kartoffelmel og atamon ned i marmeladen. Rør rundt til det tykner. Det bliver tykkere når den bliver kold. Det må altså ikke hverken koge eller være på varme nu hvor kartoffelmel og atamon er tilsat.
  • Kom marmeladen på rene, skoldede glas, skru låget på og lad det køle helt af. Det gøres nemt ved at komme koldt vand i et fad og stille syltetøjsglassene ned i.
  • Opbevar den færdige marmelade på køl.

Noter

  • Den færdige brombærmarmelade holder en måneds tid i køleskabet, hvis du har kommet atamon i. Ellers holder den kun 1 -1,5 uges tid.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af brombærmarmelade

Hf 1+2: brombær (kan også tælles som hf 4).
Hf 3: intet.
Hf 4: kartoffelmel, brombær (kan også tælles som hf 2).
Fedt: intet.
Smagsgiver / Gratis: vand, vaniljesukker, atamon, perfect sød.

Næringsindhold
Brombærmarmelade
Indhold per portion (100 g)
Kalorier (kcal) 49.84 Kalorier fra fedt 4
% Dagligt indtag*
Fedt 0.47g1%
Kulhydrater 11.39g4%
Fibre 4.43g18%
Sukker 3.95g4%
Protein 1.52g3%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor meget brombærsyltetøj kan du spise?

Du kan sagtens spise en teskefuld og tælle den som smagsgiver. Men kan vi nu være helt korrekte ville jeg tælle marmeladen som frugt og grønt (hf 1+2) eller som stivelse (hf 4). Grunden til dette er, at frugt kan ligge i begge kategorier. Som udgangspunkt er frugt en del af hf 4 (stivelse) Men hvis det fungerer for dig, kan du sagtens tælle den som håndfuld 2 (frugt og grønt).

Og her kan du jo så i princippet spise op til en håndfuld marmelade, hvilket jeg har svært ved at forestille mig at du gør, men altså, ja brug din sunde fornuft.

Hvad kan du spise ved siden af?

Ved siden af brombærmarmeladen har du som udgangspunkt en helt fri spisekaffe bestående af to håndfulde grønt (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3), en håndfuld stivelse (hf4) og 1-2 spiseskefulde fedt. Dette afhænger igen af hvad du har valgt at tælle din marmelade som, der må du lige justere lidt håndfuldene.

Til sidst har jeg kun tilbage at sige velbekomme, og rigtig god fornøjelse med brombærkogningen.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments