Annonce

Spaghetti bolognese

Lækker spaghetti bolognese med masser af grøntsager, toppet med parmesan

Ingen madblog uden opskriften på en god klassisk spaghetti bolognese. Derfor skal min yndlingsopskrift på den lækre kødsauce selvfølgelig også deles med verden.

Denne pasta bolognese er fyldt med lækre grøntsager der bidrager med smag, fylde, fibre, mæthed og ekstra sundhed, og jeg elsker alt ved det. Jeg vil aller helst spise kødsaucen sammen med en rigtig god spaghetti, men du kan også servere fuldkornspasta, squashpasta, fintsnittet spidskål eller hvad du ellers kunne have lyst til, sammen med.

Er du vild med pastaretter, har jeg delt flere af slagsen lige her.

Spaghetti bolognese – En klassiker fra Bologna

Oprindeligt kommer ​​spaghetti bolognese fra byen Bologna i det nordlige Italien. Retten blev traditionelt lavet med en ragu sauce, som er en kødbaseret sauce, der simrer i timevis for at give saucen mulighed for at udvikle en intens smag. Saucen blev derefter serveret over frisklavet spaghetti.

I dag er spaghetti bolognese rigtig populær comfortfood, som nydes af af både børn og voksne, den er særligt populær blandt børnefamilier, og ofte en livret bland de mindste. Det er mega nemt at lave, er lækkert og kan varieres og tilpasses dine smagsløg. Desuden kan den både laves i en hurtig version eller få lov at simre flere timer til den er intens og drønlækker.

En alsidig ret

En af de bedste ting ved spaghetti bolognese, hvis du spørger mig, er alle anveldelsmulighederne. Er du vegetar kan du nemt udskifte oksekød med diverse køderstatninger eller linser, du kan desuden også udskifte hakket oksekød med hakket kylling og grisekød, alt efter hvad du foretrækker eller har i køleskabet. Når saucen er lavet kan du bruge den til alt fra lasagne, som fyld i pandekager, shepherts pie osv.

Som sagt er spaghetti bolognese en klassisk ret, men ikke destomindre kan du sagtens servere en rigtig god bolognese til både hverdag, og med en god salat og vin i glasset er det en dejlig ret til gæsterne også.

Tips til en god bolognese

  • Tid – Det er nok en af de vigtigste ting at ha’ når du skal lave en rigtig god spaghetti bolognese. Den kan også sagtens laves på 20 minutter men den virkelig gode smag opstår når saucen får lov til at simre, og gerne et par timer eller mere.
  • Grøntsager – Jeg synes at der skal masser af grøntsager i min bolognese, måske fordi det er sådan jeg er vokset op med det, men også fordi at de bidrager med en masse smag til retten. Du kan jo rive, snitte eller skære dine grøntsager så fint eller groft som du ønsker det. Ligeledes kan du fint udskifte og erstatte de grøntsager jeg har i, men hvad du foretrækker eller hvad du har i køleskabet hvis der trænger til at blive tømt lidt ud i grøntsagsskuffen. Det kunne eksempelvis være aubergine, peberfrugt, knoldselleri, spidskål eller hvad du ellers har i gemmerne.
  • Parmesan – Det er superlækkert at toppe retten med friskhøvlet parmesan. Lad for guds skyld den dér pulver-parmesan blive i supermarkedet, den friskhøvlede giver en helt anden cremet og langt bedre smag, hvis du spørger mig.
  • Friske krydderurter – I kombination med parmesan elsker jeg at toppe min bolognese med friske krydderurter. Det kan være basilikum, persille, timian eller oregano. Det er både smukt med et grønt drys og giver en helt særlig aromatisk smag når man får sådan et blad med i en bid.
  • Holdbarhed – En færdig bolognese kan sagtens pakkes i portioner og fryses til de dage hvor det skal være nemt. Hvis du ikke fryser den, kan den holde sig 5 dages tid i en lufttæt beholder i køleskabet.
Lækker spaghetti bolognese med masser af grøntsager, toppet med parmesan
Lækker spaghetti bolognese med masser af grøntsager, toppet med parmesan
Lækker spaghetti bolognese med masser af grøntsager, toppet med parmesan

Få opskriften på spaghetti bolognese her:

Lækker spaghetti bolognese med masser af grøntsager, toppet med parmesan

Spaghetti bolognese

Denne pasta bolognese er fyldt med lækre grøntsager der bidrager med smag, fylde, fibre, mæthed og ekstra sundhed, og jeg elsker alt ved det.
Jeg vil aller helst spise kødsaucen sammen med en rigtig god spaghetti, men du kan også servere fuldkornspasta, squashpasta, fintsnittet spidskål eller hvad du ellers kunne have lyst til, sammen med. 
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt35 minutter

Ingredienser

  • 400 g hakket oksekød 4-7%
  • 1 mellem løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 store champignoner (80 gram)
  • 1 stor stængel bladselleri (eller 65 gram knoldselleri)
  • 100 g gulerødder
  • 70 g squash
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 70 g koncentreret tomatpuré
  • ½ dl balsamico eddike*
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 tsk tørret basilikum
  • 1 oksebuillon terning
  • 1 dl vand
  • salt og peber
  • 1 spsk olivenolie

Dertil (ikke medregnet i kalorietabellen):

  • spaghetti eller pasta
  • frisk parmesan
  • frisk basilikum

Tilberedelse

  • Varm en gryde op med en spiseksefuld olivenolie i.
  • Hak løg og hvidløg fint, og brun det i gryden med olie.
  • Tilføj hakket oksekød og brun det sammen med løg og hvidløg.
  • Skyld alle grøntsagerne grundigt.
  • Skær champignoner og bladselleri i små tern, kom det op i gryden og brun det af, det giver en bedste smag fra champignonerne når de er brunet af.
  • Riv gulerødder og squash, kom det i gryden sammen med hakkede tomater, tomatpuré, oksebuillon, balsamicoeddike, vand, oregano og basilikum.
  • Bring grydens indhold i kog, skrig ned for varmen og lad det simre under låg i mindst 20 minutter. Men meget ger 2-4 timer. Jo længere tid kødsovsen får lov at simre jo mere intens og lækker bliver den i smagen.
  • Smag kødsovsen til med salt og peber.
  • Kog din spaghetti efter pakkens anvisninger og servér den færdige spaghetti bolognese med frishøvlet parmesan og evt. frisk basilikum på toppen.
Fik du lavet opskriften?Så ville jeg elske at høre hvordan det gik! Skriv en kommentar her på bloggen, eller tag @mariasilje på instagram.

Sense håndfuldsfordeling af spaghetti bolognese

Hf 1+2: løg, hvidløg, champignoner, bladselleri, gulerødder, squash, hakket tomat, tomatpuré, tørret oregano, tørret basilikum.
Hf 3: hakket oksekød.
Hf 4: evt. spaghetti.
Fedt: olie, evt. parmesan.
Smagsgiver / Gratis: balsamico eddike, oksebuillon, vand, salt, peber.

Næringsindhold
Spaghetti bolognese
Indhold per portion (100 gram)
Kalorier (kcal) 83.92 Kalorier fra fedt 30
% Dagligt indtag*
Fedt 3.28g5%
Kulhydrater 5.36g2%
Sukker 3.05g3%
Protein 8.88g18%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor meget pasta med kødsauce kan du spise?

Du kan fint tage en fjerdedel af denne kødsauce, svarende til knap to håndfulde. Det ville jeg tælle som en håndfuld grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og en halv spiseskefuld fedt.

Hvad kan du spise ved siden af?

For en fyldt spisekasse efter sense principperne kan du selv supplere med en håndfuld grøntsager (hf 1+2), en håndfuld stivelse (hf 4) og 1-2 spiseskefulde fedt.

Det kan du gøre ved at spise en håndfuld salat, gnavegrønt, fintsnittet spidskål eller squashspaghetti. Desuden kan du spise en håndfuld spaghetti eller pasta og så kan du jo toppe herligheden med frishøvlet parmesan.

Du kan også vælge at spise to håndfulde spaghetti eller pasta stedet for ekstra grønt, så kan det være en god idé at gemme en håndfuld stivelse fra enten morgenmad eller frokost. Tilgengæld kan du jo så spise en ekstra håndfuld grøntsager til det måltid hvor du undlader stivelsen. så ser regnskabet fx. sådan her ud for en hel dag:

Morgen

Hf 1+2: 2
Hf 3: 1
Hf 4: 1
Fedt: 1-3 spsk.

Frokost

Hf 1+2: 3
Hf 3: 1
Hf 4: 0
Fedt: 1-3 spsk.

Aften

Hf 1+2: 1
Hf 3: 1
Hf 4: 2
Fedt: 1-3 spsk.

Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments