Hjemmelavet koldskål med tykmælk og æg
Jeg foretrækker hjemmelavet koldskål med tykmælk og æg. Det tager ingen tid at lave, smager endnu bedre end købe koldskål og kan tilpasses med syre og sødme lige som du selv ønsker det. Det synes jeg er dejligt.
Nogen foretrækker koldskål uden æg, andre med letpisket flødeskum og andre igen foretrækker en med ren kærnemælk.
Som barn, havde vi stort set altid kærnemælk i køleskabet, det var nemlig det eneste mælk jeg kunne lide, og jeg fik sågar kærnemælk som skolemælk. Om sommeren kunne jeg godt lide at tilføje vanilje og sødemiddel det var dengang min yndlings koldskål. Faktisk den allernemmeste af slagsen.
Jeg foretrækker at toppe min koldskål med kammerjunkere og friske jordbær, banan eller jordbær-rabarber kompot.
Hvad foretrækker du, at komme oven på din hjemmelavede koldskål?
Få opskriften på hjemmelavet koldskål med tykmælk og æg her:
Hjemmelavet koldskål med tykmælk og æg
Ingredienser
- 4 æggeblommer (jeg bruger helt almindelige rå æggeblommer)
- 2 ½ spsk sukker (kan erstattes af 2 1/2 spsk. sukrin gold eller eller ca. en lille tsk. flydende 'perfect sød' fra easis)
- 1 knsp vaniljepulver
- 1 ltr tykmælk
- 1 ltr kærnemælk
- 2 spsk friskpresset citronsaft
Dertil
- friske jordbær
- kammerjunkere
Tilberedelse
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje, til det er helt lyst og luftigt.
- Hæld tykmælk, kærnemælk og citronsaft i en skål, og vend det sammen med den luftige æggemasse, til du har en glat koldskål.
- Servér koldskålen iskold, med friske jordbær og kammerjunkere.
Sense håndfuldsfordeling af hjemmelavet koldskål med tykmælk og æg:
Hf 1+2: jordbær.
Hf 3: intet.
Hf 4: kammerjunker.
Fedt: æggeblommer.
Smagsgiver / gratis: sukker, vaniljepulver, citronsaft.
Mælkeprodukt: tykmælk, kærnemælk.
Hvor meget hjemmelavet koldskål kan du spise?
Spiser du efter sense principperne, kan du med fordel udskifte sukker med sødemiddel. Gør du dette, kan koldskålen nemlig tælles som din mælkeration.
Jeg ville tage 3 deciliter hjemmelavet koldskål, som dagens mælkeration. Derudover medregner jeg 1 spsk. fedt fra æggeblommen.
Jeg topper koldskålen med en halv håndfuld jorbær, som jeg tæller som en halv håndfuld frugt/grøntsager (hf 1+2), og en halv håndfuld kammerjunkere, som jeg tæller for en hel håndfuld stivelse (hf 4). Det gør jeg af den årsag, at kammerjunkere er ligesom småkager, og indeholder en hel del kalorier.
Hvad kan du spise ved siden af?
For at ende ud med en fyldt spisekasse efter sense principperne, kan du med fordel spise halvanden håndfuld grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og op til to spiseskefulde fedt i et måltid før eller efter koldskålen, eller bruge det som et mellemmåltid i løbet af dagen.