Blomkålsgratin med pikantost og forårsløg

blomkaalsgratin-med-pikantost-og-foraarsloeg

Blomkålsgratin med pikant ost og forårsløg er en drønlækker ret til de kødfri dage. Jeg foretrækker at spise den som en selvstændig ret med et stykke groft brød og smør, men du kan også servere den som tilbehør til lige det du ønsker.

Gratin med blomkål

Jeg husker første gang jeg fik serveret blomkålsgratin. Det var tilbage i 2008 da jeg gik på efterskole. De søde køkkendamer serverede den sammen med kogte kartofler, nybagt brydebrød og koldt smør. Behøver jeg at sige, at jeg var fan fra starten?

Jeg har altid været særligt glad for blomkål, grundet konsistensen og den milde smag. Og jeg spiser det stadig meget ofte, måske er det endda den grøntsag jeg spiser aller mest.

Jeg har ændret lidt på den klassiske blomkålsgratin, først og fremmest fordi at jeg elsker smagen af æg og pikant ost sammen (- hvis du ikke har prøvet at lave røræg med pikant ost, så skylder du dig selv af prøve, mums siger jeg bare!) og dernæst for at få en udgave uden smør og mel. Resultatet er en luftig gratin med skøn pikant smag og mørt blomkål. Dét er bare godt!

Blomkålsgratin med pikantost og forårsløg

Få opskriften på blomkålsgratin med pikantost og forårsløg her:

3.67 fra 3 stemmer
Blomkålsgratin med pikantost og forårsløg
Blomkålsgratin med pikantost og forårsløg
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 700 g blomkål
  • 1 bundt forårsløg
  • 200 g pikantost
  • 1/2 dl minimælk
  • 8 æg (del i hvider og blommer)
  • 3 stængler frisk timian
  • salt og peber
  • 1 spsk olie
Sådan gør du
  1. Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og sæt en gryde med vand til at koge på komfuret.

  2. Skyl blomkålen og del den i små buketter. Når vandet koger, kommes blomkålsbuketterne i det kogende vand. De skal have ca. 5 minutter, til de er let møre men stadig har bid. Hæld blomkålen op i en si, og lad det dryppe helt af.

  3. Skyl forårsløgene, skær enderne af og smid ud. Skær resten af forårsløgene i skiver.

  4. Pisk æggehviderne stive, til du kan vende bunden i vejret på skålen, uden de ryger ud.

  5. Pisk æggeblommer, pikantost, mælk, salt, peber og timian let luftigt.

  6. Vend forsigtigt de stift piskede æggehvider sammen med æggeblommemassen, til du har en ensartet og luftigt konsistens.

  7. Smør et fad med en spsk olie, og fordel blomkål og forårsløg deri. Fordel derefter æggemassen over grøntsagerne.

  8. Bag blomkålsgratinen i ovnen 30 minutter ved 175 grader varmluft.

Sense håndfuldsfordeling af blomkålsgratin med pikantost og forårsløg

Du kan fint og fornuftigt spise 1/4 af denne blomkålsgratin, det dækker to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 4) samt 3 spsk fedt. Du har altså mulighed for at supplere med en håndfuld stivelse (hf 4). Det kunne eksempelvis være i form af en skive groft brød.

Hf 1+2: blomkål, forårsløg.
Hf 3: æg.
Hf 4: intet.
Fedt: pikantost, olie.
Smagsgiver / Gratis: salt, peber, timian.

Skriv en kommentar

avatar

  Tilmeld dig  
Underret om
xanax