Skip to content
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Brød og boller
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Pinterest Facebook Instagram Email
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Maria Silje | Mad blog
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Brød og boller
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Maria Silje | Mad blog

Hveder

Gå til opskrift Udskriv
Bløde hveder med kardomme. Lækre ristede hveder med smør.

Traditionelle, bløde hveder med kardemomme, serveres gerne ristet og med koldt smør på. Det er altså den bedste Store Bededags tradition jeg kender til.

Selvom hvederne traditionelt hører til Store Bededag, synes jeg at det er en bolle, som kan spise hele året rundt, lidt ligesom en krydderbolle.

Du kan også finde inspiration til andre lækre boller og bagværk her.

Hvornår spiser man hveder?

I gamle dage var Store Bededag sådan en helligdag hvor alle skulle holde fri fra arbejde, indtil gudstjenesterne var ovre. Det betød, at bageren ikke kunne bage brød, og dermed måtte bage og sælge brødet aftenen i forvejen.

Bløde hveder med kardomme. Lækre ristede hveder med smør.
Bløde hveder med kardomme. Lækre ristede hveder med smør.

Dengang var hvedebrød kun noget man fik til særlige lejligheder. Og netop derfor var det hvedeknopper man købte. Dagen efter, på Store Bededag, kunne man så skære hvedeknopperne over, og riste dem, så de blev sprøde som tvebakker.

I dag har mange ret svært ved at lade de lækre, bløde og nybagte hveder være. Derfor er der også blevet en stor tradition i, at spise dem aftenen før Store Bededag, ristet og med smør på. Sådan er jeg selv vokset op, og ynder at holde traditionen i live.

Hvornår spiser du hveder?

Få opskriften på hvedeknopper her:

Reklamelinks er markeret med*
Bløde hveder med kardomme. Lækre ristede hveder med smør.

Hveder

En opskrift på traditionelle, bløde hveder med kardemomme, som spises aftenen før, eller på selve Store Bededag, ristet og med smør på.
5 fra 5 stemmer
Antal: 12
Forberedelse15 min
Tilberedelse20 min
Hævetid i alt40 min
I alt1 t 15 min

Ingredienser

  • 3 dl minimælk
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 1 spsk sukrin gold (kan erstattes af sukker eller anden kunstig sødemiddel)
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 tsk stødt kardemomme*
  • 75 g blødt smør
  • 550 g hvedemel (jeg kan godt lide at bruge manitoba hvedemel)

Tilberedelse

  • Lun mælken i en gryde, til det er lillefinger lunt.
  • Hæld den lune mælk op i skålen til din røremaskine og opløs gæren heri.
    Når gæren er opløst tilføjes æg, kardemomme, sukrin gold, salt og hvedemel.
  • Ælt dejen ved mellem hastighed til du har en helt ensartet og blød dej. Skær smøren i mindre stykker og ælt den ind i dejen, til dejen er blank og smøren er helt fordelt.
  • Lad dejen hæve i 20 minutter med en rent viskestykke over.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i 12 lige store stykker og form dem til boller.
  • Beklæd et fad med bagepapir, og fordel bollerne så de ligger i 4 rækker med 3 boller i hver række. Der skal gerne være 1 cm. mellem hver bolle, så der er plads til at de kan hæve, når det høver vil de komme til at hænge sammen, som hvedeknopper skal.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og lad hvederne hæve 20 minutter under et viskestykke, et lunt sted.
  • Når hvederne har hævet, pensles de med lidt mælk eller et sammenpisket æg.
  • Bag hvederne i cirka 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest

Sense håndfuldsfordeling af hveder

Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel.
Fedt: smør.
Smagsgiver / Gratis: gær, sukrin gold, salt, stødt kardemomme.
Mælk: minimælk.

Næringsindhold
Hveder
Indhold per portion (1 hvede)
Kalorier (kcal) 238.3 Kalorier fra fedt 59
% Dagligt indtag*
Fedt 6.5g10%
Kulhydrater 36.9g12%
Fibre 1.4g6%
Sukker 1.4g2%
Protein 7.4g15%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange hveder kan du spise?

I følge sense principperne svarer en håndfuld stivelse (hf 4) cirka til 50 gram brød, afhængigt af størrelsen på din hånd. nogle en smule mindre og andre en smule mere.

Men en god tommelfinger regel er 50 gram. De her hveder er lidt for store til en enkelt håndfuld, og derfor vil jeg anbefale at tælle én hvede som halvanden håndfuld stivelse (hf 4).

Det betyder samtidig at det kan være en god idé at gemme en halv håndfuld stivelse (hf 4) fra en af dagens øvrige spisekasser.

Hvad kan du spise ved siden af?

Ved siden af sådan en blød og lækker ristet hvede kan du spise to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1-3 spiseskefulde fedt.

Få mere inspiration

  • Brød og boller, Forår, Morgenmad og brunch
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Relaterede indlæg
Quinoasalat

Quinoasalat med sød kartoffel

Vis dit køleskab - Anna Nordenlund, Grødgrisen

Vis dit køleskab – Anna Nordenlund, Grødgrisen

Blomkaalssalat-med-rygeost_mariasilje4

Blomkålssalat med rygeost

Thai inspireret mørbradgryde med peanuts, rød karry og peberfrugt.

Thai inspireret mørbradgryde

Bløde pg luftige hjemmebagte gammeldags fastelavnsboller med pistacie og chokoladeglasur

Fastelavnsboller med pistacie

Brunkager-den-bedste-opskrift-web

Brunkager – Den bedste opskrift

Appelsinmarmelade med gulerod

Appelsinmarmelade med gulerod

Spansk tortilla med chorizo

Spansk tortilla med chorizo

Open
Mør og saftig asiatisk pulled pork af nakkekoteletter. Det bliver simpelthen ikke nemmere at trylle nakkekoteletter om til den lækreste pulled pork med et asiatisk twist 🤩

Spis den lækre pilles pork i bao, pitabrød, salat, nudelsalat, burger, sandwich eller hvad end du lyster, det smager nemlig fantastisk uanset 🥳

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #pulledpork #asiatiskmad #svinekød
Open
Pasta, spinat, laks. Hvad mere kan man egentlig bede om? 

Ja jeg beder i ethvert tilfælde ikke om mere. Det er og bliver en vaskeægte yndlingspastaret, hvis du altså spørger mig 🐟

Har du lyst til at gøre mig kunsten efter, så find opskriften vis linket i min profil ✌🏻

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #pasta #laks #pastariget @pastariget
Open
Hvad skal du spise i aften?

Må jeg foreslå denne cremede og vanvittigt lækre tomatsuppe med pasta? Selvom sommeren er lige rundt om hjørnet, er denne tomatsuppe et sikkert søndags hit 🤤

Snup opskriften via linket i min profil ✌🏻

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #tomatsuppe #suppe #tomat
Open
Jeg elsker sommerens udvalg af råvarer, det er nemlig nu at alle de søde og syrlige sommerbær bliver modne🍓🫐🍒

Måske er du så heldig, at du har dine egne bær buske og jordbærplanter i haven. Hvis ikke, så kan de heldigvis også findes i supermarkedet, om ikke andet, så på frost 😉

Og hvilken bedre måde at skyde sommermånederne i gang, end ved at lave en portion rødgrød med fløde, helt uden tiltalt sukker 🥳☀️🍒

Snup min opskrift på hjemmelavet rødgrød med fløde via linket i min profil ✌🏻

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #rødgrød #rødgrødmedfløde #sommermad
Open
I dag går turen endnu engang til skønne Bornholm, og jeg glæææder mig 🥰☀️

Hvid du også snart skal til solskinsøen, så snup min guide til intet mindre end 23 steder du skal spise på Bornholm 🐟

Guiden finder du via linket i mon profil ✌🏻

#Mariasilje #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #solovergudhjem #bornholm #sild
Open
I dag er det hele 4 år siden, at min mand og jeg sagde “JA” til hindanden i Danmarks nok smukkeste @grundtvigskirke, og i dag fejre vi dagen på bedste tænkelige måde 🥰

Med en fridag, i selvskab med hinanden, LÆKKER mad og comedy i aften 🥳

Vi snuppede den bedste og mest overraskende frokost hos @capacph, hvor Emil selvfølgelig skulle prøve deres vanvittigt lækre bøfsandwich. Jeg fik lyngrillet laks med karseis, det smagte intet mindre end fantastisk, og karseisen var et både smukt og overraskende lækkert element, til en ellers ret enkel ret 🤩

Desserten bød på jordbær til Emil, og rabarber til mig, og vi var begge meget enige om, at det er de bedste desserter vi har smagt 🤤

Et lille tip hvis du spiser hos @capacph, deres lichi lemonade smager vanvittigt, og sådan helt perfekt blomster agtigt 🌸

#capacph #instagramakademiet #laks #bøfsandwich #karse #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #rabarber #grøntsager #jordbær #scandisensediet #sensekost #bryllupsdag @caspersobczyk @emil.louis1892
  • Pinterest
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 - 2022 Mariasilje.dk. All right reserved.