Hveder
Traditionelle, bløde hveder med kardemomme, serveres gerne ristet og med koldt smør på. Det er altså den bedste Store Bededags tradition jeg kender til.
Selvom hvederne traditionelt hører til Store Bededag, synes jeg at det er en bolle, som kan spise hele året rundt, lidt ligesom en krydderbolle.
Du kan også finde inspiration til andre lækre boller og bagværk her.
Hvornår spiser man hveder?
I gamle dage var Store Bededag sådan en helligdag hvor alle skulle holde fri fra arbejde, indtil gudstjenesterne var ovre. Det betød, at bageren ikke kunne bage brød, og dermed måtte bage og sælge brødet aftenen i forvejen.
Dengang var hvedebrød kun noget man fik til særlige lejligheder. Og netop derfor var det hvedeknopper man købte. Dagen efter, på Store Bededag, kunne man så skære hvedeknopperne over, og riste dem, så de blev sprøde som tvebakker.
I dag har mange ret svært ved at lade de lækre, bløde og nybagte hveder være. Derfor er der også blevet en stor tradition i, at spise dem aftenen før Store Bededag, ristet og med smør på. Sådan er jeg selv vokset op, og ynder at holde traditionen i live.
Hvornår spiser du hveder?
Få opskriften på hvedeknopper her:
Hveder
Ingredienser
- 3 dl minimælk
- 25 g gær
- 2 æg
- 1 spsk sukrin gold (kan erstattes af sukker eller anden kunstig sødemiddel)
- 1 ½ tsk salt
- 2 tsk stødt kardemomme*
- 75 g blødt smør
- 550 g hvedemel (jeg kan godt lide at bruge manitoba hvedemel)
Tilberedelse
- Lun mælken i en gryde, til det er lillefinger lunt.
- Hæld den lune mælk op i skålen til din røremaskine og opløs gæren heri.Når gæren er opløst tilføjes æg, kardemomme, sukrin gold, salt og hvedemel.
- Ælt dejen ved mellem hastighed til du har en helt ensartet og blød dej. Skær smøren i mindre stykker og ælt den ind i dejen, til dejen er blank og smøren er helt fordelt.
- Lad dejen hæve i 20 minutter med en rent viskestykke over.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i 12 lige store stykker og form dem til boller.
- Beklæd et fad med bagepapir, og fordel bollerne så de ligger i 4 rækker med 3 boller i hver række. Der skal gerne være 1 cm. mellem hver bolle, så der er plads til at de kan hæve, når det høver vil de komme til at hænge sammen, som hvedeknopper skal.
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og lad hvederne hæve 20 minutter under et viskestykke, et lunt sted.
- Når hvederne har hævet, pensles de med lidt mælk eller et sammenpisket æg.
- Bag hvederne i cirka 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Sense håndfuldsfordeling af hveder
Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel.
Fedt: smør.
Smagsgiver / Gratis: gær, sukrin gold, salt, stødt kardemomme.
Mælk: minimælk.
Hvor mange hveder kan du spise?
I følge sense principperne svarer en håndfuld stivelse (hf 4) cirka til 50 gram brød, afhængigt af størrelsen på din hånd. nogle en smule mindre og andre en smule mere.
Men en god tommelfinger regel er 50 gram. De her hveder er lidt for store til en enkelt håndfuld, og derfor vil jeg anbefale at tælle én hvede som halvanden håndfuld stivelse (hf 4).
Det betyder samtidig at det kan være en god idé at gemme en halv håndfuld stivelse (hf 4) fra en af dagens øvrige spisekasser.
Hvad kan du spise ved siden af?
Ved siden af sådan en blød og lækker ristet hvede kan du spise to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1-3 spiseskefulde fedt.