Skip to content
No results
No results
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Brød og boller
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Pinterest Facebook Instagram Email
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Maria Silje | Mad blog
  • Forside
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad og brunch
    • Kød og fjerkræ
    • Fisk og skaldyr
    • Vegetar
    • Salater og andet tilbehør
    • Suppe
    • Dips og dyppelse
    • Brød og boller
    • Dessert, kage, is og søde sager
    • Snacks
    • Kolde og varme drikke
    • Tema
  • Sense opskrifter
    • Sense opskrifter morgenmad
    • Sense opskrifter frokost
    • Sense opskrifter aftensmad
    • Sense opskrifter med kylling
    • Sense opskrifter med oksekød
    • Sense opskrifter med fisk og skaldyr
    • Sense opskrifter kage og søde sager
  • Sæson
    • Forår
    • Sommer
    • Efterår
    • Vinter
  • Føljeton
    • Personligt
    • Vis dit køleskab
    • Anbefalinger
  • Om Maria Silje
Maria Silje | Mad blog

Hveder

Gå til opskrift Udskriv
Bløde hveder med kardomme. Lækre ristede hveder med smør.

Traditionelle, bløde hveder med kardemomme, serveres gerne ristet og med koldt smør på. Det er altså den bedste Store Bededags tradition jeg kender til.

Selvom hvederne traditionelt hører til Store Bededag, synes jeg at det er en bolle, som kan spise hele året rundt, lidt ligesom en krydderbolle.

Du kan også finde inspiration til andre lækre boller og bagværk her.

Hvornår spiser man hveder?

I gamle dage var Store Bededag sådan en helligdag hvor alle skulle holde fri fra arbejde, indtil gudstjenesterne var ovre. Det betød, at bageren ikke kunne bage brød, og dermed måtte bage og sælge brødet aftenen i forvejen.

Bløde hveder med kardomme. Lækre ristede hveder med smør.
Bløde hveder med kardomme. Lækre ristede hveder med smør.

Dengang var hvedebrød kun noget man fik til særlige lejligheder. Og netop derfor var det hvedeknopper man købte. Dagen efter, på Store Bededag, kunne man så skære hvedeknopperne over, og riste dem, så de blev sprøde som tvebakker.

I dag har mange ret svært ved at lade de lækre, bløde og nybagte hveder være. Derfor er der også blevet en stor tradition i, at spise dem aftenen før Store Bededag, ristet og med smør på. Sådan er jeg selv vokset op, og ynder at holde traditionen i live.

Hvornår spiser du hveder?

Få opskriften på hvedeknopper her:

Reklamelinks er markeret med*
Bløde hveder med kardomme. Lækre ristede hveder med smør.

Hveder

En opskrift på traditionelle, bløde hveder med kardemomme, som spises aftenen før, eller på selve Store Bededag, ristet og med smør på.
5 fra 5 stemmer
Antal: 12
Forberedelse15 min
Tilberedelse20 min
Hævetid i alt40 min
I alt1 t 15 min

Ingredienser

  • 3 dl minimælk
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 1 spsk sukrin gold (kan erstattes af sukker eller anden kunstig sødemiddel)
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 tsk stødt kardemomme*
  • 75 g blødt smør
  • 550 g hvedemel (jeg kan godt lide at bruge manitoba hvedemel)

Tilberedelse

  • Lun mælken i en gryde, til det er lillefinger lunt.
  • Hæld den lune mælk op i skålen til din røremaskine og opløs gæren heri.
    Når gæren er opløst tilføjes æg, kardemomme, sukrin gold, salt og hvedemel.
  • Ælt dejen ved mellem hastighed til du har en helt ensartet og blød dej. Skær smøren i mindre stykker og ælt den ind i dejen, til dejen er blank og smøren er helt fordelt.
  • Lad dejen hæve i 20 minutter med en rent viskestykke over.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i 12 lige store stykker og form dem til boller.
  • Beklæd et fad med bagepapir, og fordel bollerne så de ligger i 4 rækker med 3 boller i hver række. Der skal gerne være 1 cm. mellem hver bolle, så der er plads til at de kan hæve, når det høver vil de komme til at hænge sammen, som hvedeknopper skal.
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og lad hvederne hæve 20 minutter under et viskestykke, et lunt sted.
  • Når hvederne har hævet, pensles de med lidt mælk eller et sammenpisket æg.
  • Bag hvederne i cirka 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest

Sense håndfuldsfordeling af hveder

Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel.
Fedt: smør.
Smagsgiver / Gratis: gær, sukrin gold, salt, stødt kardemomme.
Mælk: minimælk.

Næringsindhold
Hveder
Indhold per portion (1 hvede)
Kalorier (kcal) 238.3 Kalorier fra fedt 59
% Dagligt indtag*
Fedt 6.5g10%
Kulhydrater 36.9g12%
Fibre 1.4g6%
Sukker 1.4g2%
Protein 7.4g15%
* De daglige procent-værdier er baseret på en diæt med 2000 kalorier.

Hvor mange hveder kan du spise?

I følge sense principperne svarer en håndfuld stivelse (hf 4) cirka til 50 gram brød, afhængigt af størrelsen på din hånd. nogle en smule mindre og andre en smule mere.

Men en god tommelfinger regel er 50 gram. De her hveder er lidt for store til en enkelt håndfuld, og derfor vil jeg anbefale at tælle én hvede som halvanden håndfuld stivelse (hf 4).

Det betyder samtidig at det kan være en god idé at gemme en halv håndfuld stivelse (hf 4) fra en af dagens øvrige spisekasser.

Hvad kan du spise ved siden af?

Ved siden af sådan en blød og lækker ristet hvede kan du spise to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og 1-3 spiseskefulde fedt.

Få mere inspiration

  • Brød og boller, Forår, Morgenmad og brunch
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og få de nyeste opskrifter direkte i din indbakke
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Relaterede indlæg
Cashew spread - Smørbar cashewcreme med et strejf af Nespresso kaffeCashew spread - Smørbar cashewcreme med et strejf af Nespresso kaffe

Cashew spread – Smørbar cashewcreme med et strejf af Nespresso kaffe

rhubarb curd

Rhubarb curd – Smørbar rabarber creme, uden tilsat sukker

Croque monsieur med røget skinke, vesterhavsost og bechamel sauce.

Croque monsieur

Smukke fastelavnsboller lavet af vandbakkelse med en sprød krakeleret kiks uden på. Også kendt som choux au craqueline.

choux au craqueline – fastelavnsboller med hindbærskum

Tunmousse med cremefraiche og rødløg

Tunmousse med cremefraiche og rødløg

græsk kylling på spyd, med oregano

Græsk kylling på spyd med citron og oregano

Vegansk falafelvaffel med tabouleh salat

Vegansk falafelvaffel med tabouleh salat

Cremet kold kartoffelsalat med karry.

Kold kartoffelsalat med karry

Open
Saftig krydret gris med pak choi og broccoli

I samarbejde med @smaekpaasmagen og @landbrugogfoedevarer 🐷

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er glade for at spise gris herhjemme. Gris smager af mere og har mange muligheder, derfor er det også på menuen stort set hver uge hos os.

Grisekød giver krydderi, umami og mæthed, og det er bare nogle af grundene til at vi er glade for det 😄

Derud over havde min farmor og farfar grise på gården i min barndom, og jeg har derfor altid elsket det, og det er forbundet med mange gode minder 🥰🐷

I dag har jeg valgt at bruge grisekødet til denne asiatisk inspirerede ret, hvor jeg virkelig synes at grisen kommer til sin ret og selvfølgelig smager helt fantastisk 🤩

Ingredienser
Saftig, krydret gris
- 3 koteletter fra gris, 2 cm tykke, 400 g
- ½ dl risvin eller tør hvidvin
- ½ dl sojasauce
- 1 spsk hvidløgspulver eller 1 presset hvidløg
- 1 spsk løgpulver eller 1 lille revet løg
- 1 spsk peber
- 2 dl hvedemel
- ½ dl olie
Tilbehør:
- 1 bundt forårsløg, 100 g
- 1 lime
-  100 g saltede peanuts
- 1 bundt koriander, 10 g
- 1 broccoli, 500 g
- 4 pak choy, 375 g
- 1 spsk olie
- 1 tsk salt
- 300 g ris
General Tso´s sauce:
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk revet ingefær eller tørret ingefær
- 1 frisk chili eller efter smag
- 1 spsk olie
- ½ dl risvin eller tør hvidvin
- ½ dl eddike
- ½ dl soya sauce
- 50 g sukker
- ½ spsk vand
- ½ spsk majsstivelse

Find fremgangsmåden på smækpåsmagen.dk eller vis link i bio 🫶🏻

#Mariasilje #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad @smaekpaasmagen @landbrugogfoedevarer #smækpåsmagen
Open
Jeg har brug for din hjælp ✨

Meget snart deler jeg opskriften på min yndlings pasta bolognese (selvfølgelig med pasta fra altid yndlings @pastariget) med jer 😄

Hvilket billede synes du skal være frontbilledet? 🫶🏻📸

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #bolognese #pasta #kødsovs
Open
I bad om opskriften på de aller lækreste asiatiske kyllingekødboller, og ved i hvad? Den får i lige her 👇🏻

Husk at gem opskriften med det lille bogmærke, så har du den altid ved hånden når du skal bruge den 🫶🏻

OPSKRIFT:
1 æg
1 dl panko rasp
2 forårsløg
1 lille løg
1 tsk knust ingefær på glas (kan erstattes af friskrevet ingefær, prøv dig frem alt efter hvor glad du er for ingefær)
1 fed hvidløg
1 spsk soya
¼ tsk peber
400 g hakket kylling
2 spsk sort sesam

Sauce:
50 g teriyaki
1 fed hvidløg
1 spsk sort sesam
1 spsk alm sesamfrø

Tilberedelse:
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Skyl og skær dine forårsløg i skiver, pres eller riv hvidløg, og skær løg i små tern.
- I en skål blandes æg, panko rasp, forårsløg, hvidløg, løg, ingefær, soya, sort sesam og peber.
- Tilføj hakket kylling til skålen, ælt det sammen med hånden, eller brug en ske hvis du synes det er nemmere.
- Med en teske og en håndflade formes 36 små kødboller. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen i ca. 20 minutter ved 200 grader varmluft

Sauce:
- Imens kødbollerne er i ovnen laves saucen.
-Bland teriyaki, sorte og hvide sesamfrø samt et fed hvidløg revet eller presset.
- Når kødbollerne er færdige, vendes de med saucen som giver dem en lækker smagfuld sticky overflade.
- Nu er de klar til servering, enten på små spyd eller som de her.

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #asiatiskekødboller #asiatisk #kødboller
Open
Jeg har simpelthen smovset asiatiske kyllingekødboller 5-6 gange de sidste 2 ugers tid, du smager SÅ godt jo! 🤤🤤🤤

Vil du ha’ opskriften?

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #asiatiskekødboller #kyllingekødboller #kødboller #asiatisk
Open
Der er virkelig sket noget på fastelavnsbolle-fronten de senere år i Danmark. Og der lader næsten til at være kamp om rampelyset og pladserne som årets BEDSTE fastelavnsboller 😄

Er det stukket lidt af? Måske, men jeg elsker alt ved det 🤩

Derfor er jeg i år hoppet med på bølgen og lavet sådan en fancy fastelavnsbolle med en fransk navn jeg end ikke kan udtale 😅😋

Jeg har fyldt min ‘choux au craqueline’ men den lækreste hindbærskum og toppet den med en lækker chokoladeganache, og wow siger jeg bare, den smager for sindssygt 🤩🥰

Har du fået lyst til at kaste sig ud i at bage dem selv, finder du opskriften på min blog via linket i min profil 🫶🏻

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #fastelavnsboller #fastelavn #chouxaucraquelin #vandbakkelse #vandbakkelser @callebautnordic
Open
Var det noget med en lækker brownie uden mel og sukker? 

Så er det altså denne bønnebrownie du skal ha fingrene i 🤩 Den smager virkelig godt, er som sagt uden tilsat sukker, lavet på en base af sorte bønner og er dermed et sundere alternativ til eftermiddags kagen 😋

Haps opskriften her 👇🏻

1 dåse sorte bønner
60 g kokosolie
2 tsk vaniljesukker
2 spsk espresso (dette kan erstattes af vamt (kogt) vand)
2 æg
120 g sukrin gold (dette kan erstattes med sukker)
60 g usødet kakaopulver (bagekakao)
½ tsk bagepulver
¼ tsk salt
60 g mørk chokolade 70% (gerne som chokoladeknapper)

Tilberedelse
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn.
- Dræn de sorte bønner og kom dem i en blender sammen med kokosolie, vaniljesukker og espresso. - - Blend til du har en helt glat og ensartet konsistens.
- Kom æggene i blenderen sammen med bønnemassen om blend cirka 10 sekunder til det er blendet sammen.
- I en ren skål blandes sukrin gold, kakaopulver, bagepulver, salt og vaniljesukker.
- Hæld den blendede bønnemasse op i skålen med de tørre ingredienser, og vend det godt sammen.
- Læg to spiseskefulde chokolade til side og vend resten i dejen.
- Beklæd en form (cirka 20×26 cm) med bagepapir, fordel dejen i formen og top med det resterende chokolade.
- Bag kagen 25-30 minutter i ovnen til kagen er blank og fast.
- Lad kagen køle lidt af på en rist. Opbevar herefter kagen i køleskabet hvor den kan holde et par dage.

#Mariasilje #instagramklubben #instagramakademiet #farmtotable #opskrifter #opskrift #deldinmad #nemmad #madinspiration #madblog #madlavning #grøntsager #sundeopskrifter #hverdagsmad #hjemmelavetmad #scandisensediet #sensekost #brownie #bønnebrownie #sortebønner
  • Pinterest
  • Facebook
  • Instagram
  • Email
Opskrifter
  • Alle opskrifter
  • Morgenmad og brunch
  • Kolde og varme drikke
  • Brød og boller
Sense Opskrifter
  • Alle Sense opskrifter
  • Sense morgenmad
  • Sense frokost
  • Sense aftensmad
Sæson
  • Forår
  • Sommer
  • Efterår
  • Vinter
Find rundt
  • Forside
  • Om Maria Silje
  • Artikler

Powered by Bloggerspace

© 2014 - 2023 Mariasilje.dk. All right reserved.