Bagt rodfrugtsalat med granatæble og salatost
Når en salat er fyldt med smag, kan den udgøre et helt måltid, fordi sanserne bliver tilfredsstillet af smag, farver og konsistenser. Sådan har jeg det med denne bagte rodfrugtsalat. Den er fyldt med sødme fra de bagte gulerødder og rødbeder, bitterhed fra feldsalaten, syre fra granatæblen og fedme fra salatost og sesam. Jeg må sige, jeg synes virkelig at den er god. Så god at jeg spiste den to dage i træk. Mmmh!
Hverdags- eller gæstesalat?
Jeg lavede ovnbagt laks, sammen med denne rodfrugtsalat, og jeg kan vist roligt sige, at det var et måltid som tog kegler. Salaten passer også virkelig godt til en god rød bøf, hakkebøf eller kylling. Lav eksempelvis ovnstegt kylling sammen med salaten, det er både nem hverdagsmad og suverænt som gæstemad.
Helt generelt synes jeg at salaten er nem at lave i en travt hverdag. Den passer stort set sig selv i ovnen, og blot skal samles til sidst. For at gøre det endnu nemmere, kan du gemme en rest bagte rodfrugter fra aftensmaden, og lave den af kolde bagte rodfrugter næste dag. Den vil stadig være skøn og smagfuld. Ligesom at du kan variere udvalgtet af rodfrugter, hvis du eksempelvis har persillerødder i køleskabet, kan du også sagtens tilføje dem til salaten.
Du finder flere skønne sense salater lige her, og der burde være en til enhver smag.
Bagt rodfrugtsalat med granatæble og salatost
Ingredienser
- 8 mellemstore gulerødder gerne i forskellige farver (Jeg bruger en gulerodsmix fra Søris, da der er blandede farver i pakken)
- 2-3 mellemstore rødbeder
- 200 g feldsalat
- 2-3 spsk olivenolie*
- salt
dressing:
- 3 spsk olivenolie*
- 2 spsk hvidvins eddike
- 1 spsk honning*
- 1 fed hvidløg
- 1 spiseske finthakket frisk rosmarin
- 2 spsk sesamfrø*
- salt og peber
pynt:
- 100 g salat ost i tern ((+17%))
- 4 spsk granatæblekerner
Tilberedelse
- Opvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Skrub rødbederne grundigt med en grydesvamp, så alt jord er vasket af.
- Vask gulerødderne grundigt for jord.
- Hold gulerødderne og rødbederne adskilt, da rødbederne ellers smitter af på gulerødderne.
- Halvér gulerødderne på langs, gnid dem med lidt olivenolie og drys med salt. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Halver rødbederne på langs, og skær derefter 1 cm tykke skiver af rødbederne. Gnid rødbederne med lidt olivenolie og drys med salt. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag rødbederne og gulerødderne i ovnen i ca. 30 minutter. De skal være let gyldne og møre, men stadig have bid.
- Imens grøntsagerne er i ovnen, skylles feldsalaten grundigt for jord. Lad den ligge og tørre på et rent viskestykke.
- Rør dressingen sammen af olivenolie, hvidvins eddike, honning, presset hvidløg, finthakket frisk rosmarin, sesamfrø, salt og peber.
- Når grøntsagerne er færdige i ovnen fordeles de sammen med feldsalaten på et fad.
- Top salaten med granatæblekerner, salatost i tern og dressing.
- Server salaten som den er, eller server din favorit fisk eller kød til.
Køkkenudstyr
Noter
Sense håndfuldsfordeling af bagt rodfrugtsalat med granatæble og salatost:
Hf1+2: gulerødder, rødbeder, feldsalat.
Hf3: intet.
Hf4: granatæblekerner.
Fedt: olivenolie, sesamfrø, salatost.
Smagsgiver: salt, peber, hvidvins eddike, honning, hvidløg, frisk rosmarin.
Jeg vil anbefale at spise 1/4 af salaten, og tælle den for to håndfulde grønt (hf1+2) en lille smule stivelse/frugt (1 spsk granatæble som hf4) og 3 spsk fedt.
Det betyder at du har plads til at tilføje en håndfuld protein (hf3) og en mindre håndfuld stivelse/frugt (hf4)