Bagt grød med figner og tahin
Bagt grød med figner og tahin, er et virkeligt godt bud på en lækker morgenmadskage. Det smager fantastisk, og jeg må altså indrømme at jeg sagtens kunne spise sådan et stykke til eftermiddagskaffen.
Jeg nyder når de friske figner er i sæson, og det skal uden tvivl udnyttes til fulde. Derfor spurgte jeg på Instagram, efter gode forslag til nye retter med friske figner. Der kom mange fantastiske bud. Et af dem var min søde veninde Anna, som anbefalede mig at lave bagt grød med figner og tahin.
Jeg blev inspireret af Annas opskrift, som du finder her, jeg har tilpasset opskriften så den passede til hvad jeg havde hjemme i køkkenet. Og den blev bare så lækker!
Jeg har faktisk været ret forbeholden, når det kom til bagt grød. Jeg har altid tænkt at det ville smage af kedelig havregrød, men det smager jo rent faktisk at kage, hurra hvor er det lækkert. Jeg vil endda påstå at du kan slippe afsted med at lave dem som sundere alternativ til sukkerholdig kage, til dine gæster. Mmh.
Oveni det, er jeg blevet inspireret til at lege mere med tahin når jeg laver mad, det smager jo sindsygt godt! Og kan altså sagtens bruges til andet end falafler.
Ved du ikke hvad du skal bruge resten af din tahin til? Jeg elsker at lave dette smukke bagte blomkål med tahin, såååå lækkert!
Få opskriften på bagt grød med figner og tahin her:
Bagt grød med figner og tahin
Ingredienser
- 3 dl grovvalsede havregryn
- 1 tsk kanel
- en knsp salt
- vaniljepulver*
- ½ tsk bagepulver
- 2 spsk sukrin gold*
- 30 g mørk chokolade 70,5% *
- 2 dl mælk
- 1 æg
- 1 spsk tahin
- 2 friske figner
- 10 mandler
Tilbehør:
- 2 dl græsk yoghurt (lav fedtprocent)
- 1 spsk tahin
- 1 spsk fibersirup gold
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Bland havregryn, kanel, salt, vanilje, sukrin gold og bagepulver. Hak den mørke chokolade og bland det sammen med de tørre ingredienser fra før.
- Tilføj tahin, mælk og æg og rør det godt sammen.
- Kom dejen i en form beklædt med bagepapir.
- Fignerne skæres i skiver, og fordeles oven på grøden, tryk dem en smule ned, så det bliver bagt ned i grøden.
- Hak mandlerne og fordel dem oven på grøden.
- Bag grøden i ovnen ved 200 grader i 30 minutter.
- Lav en tahincreme af græsk yoghurt, tahin og fibersirup gold, rør det godt sammen.
- Når grøden er færdigbagt, serveres den med tahincreme.
Sense håndfuldsfordeling af bagt grød med figner og tahin
Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: havregryn og figen.
Fedt: mørk chokolade, tahin, mandler.
Smagsgiver: kanel, salt, vanilje pulver, bagepulver, sukrin gold, fibersirup gold.
Mælk: græsk yoghurt, mælk.
Hvor meget bagt grød kan du spise?
Spiser du et stykke morgenmadskage svarende til en fjerdedel af opskriften får du en en halv håndfuld frugt (hf 1+2) en kvart håndfuld protein (hf 3), en håndfulde stivelse (hf 4), 2 spiseskefulde fedt og 1 dl. mælkeprodukter.
Hvad kan du spise ved siden af?
For en fyldt spisekasse efter sense principperne kan du derfor selv supplerer med 1 1/2 håndfuld grøntsager (hf 1+2), 3/4 håndfuld protein (hf 3), en spiseskefuld fedt, og så har du 2 deciliter mælkeprodukt tilbage til resten af dagen.
Denne bagte grød kan naturligvis spises til både morgenmad eller som kage om eftermiddagen, spiser du den om kage om eftermiddagen, ville jeg dog sørge for at nøjes med at spise et måltid svarende til ovenstående.