Drømmekage
Vi har alle hver vores yndlingskage. Hvis jeg skulle vælge imellem de klassiske skærekager er min favorit uden tvivl en god, svampet drømmekage. Sådan en med rigeligt kokostopping, der gør at kagen saftig og uimodståelig.
Drømmekagen er en ægte kage favorit hos mange danskere, og vi har nok også alle fået den serveret som fredagskage i skolen, til en fødselsdag, på arbejdet eller på et andet tidspunkt. der findes mange gode kager, men denne har jeg endnu ikke mødt ret mange, som ikke kan li. Og dét må jo siges at være en succes i sig selv.
Drømmekage fra Brovst
De fleste tror at den velkendte ”Drømmekage fra Brovst” stammer fra Brovst. Det gør den ikke. I 1960 afleverede 13-årige Jytte, en opskrift til en konkurrence på Brovst Hotel i anledningen af at Amo var på udkig efter kageopskrifter.
Her tog Amo opskriften med hjem og navngav den Drømmekagen fra Brovst. Oprindeligt hed kagen ”Østergaards-kagen” og var opfundet af Jyttes mormor Marie, som boede i Klokkerholm.
Jeg sender lige et kærligt tak til Jyttes mormor, for at hun opfandt den vanvittigt lækre kage.
Tips til drømmekage
- Frys kagen – Du kan med fordel fryse kagen ned hvis du har rester, eller hvis du blot vil forberede kagen til du skal have gæster.
- Brun farin – Når du laver din kokostopping skal du bruge brun farin. Det er dét som giver den karakteristiske karamelliserede smag, og samme resultat kan du ikke opnå ved at bruge almindeligt hvidt sukker.
- Opbevaring – Hvis du opbevarer kagen i en lufttæt beholder på køkkenbordet holder den sig lækker og svampet i et par dage uden problemer.
- Bagetid – Bagetiden kan variere, fordi varmen kan variere fra ovn til ovn.
- Form – Størrelsen på den form du vælger at bage din kage i, kan godt have indvirkning på bagetiden af din kage. Hold øje og tjek om den er bagt ved at stikke en kniv, kødnål, spyd eller andet i kagen.
- Ekstra snasket – Ønsker du en ekstra snasket drømmekage kan du lave en halv portion ekstra kokos topping. Det giver lige dét ekstra, hvis du ikke kan få nok af toppingen.
Få opskriften på drømmekage her:
Drømmekage
Ingredienser
- 50 g blødt smør
- 250 g sukker
- 1 knsp salt
- 1 tsk vaniljesukker*
- 4 æg
- 250 g hvedemel
- 3 tsk bagepulver
- 2 dl minimælk
kokostopping
- 130 g smør
- ¾ dl minimælk
- 250 g brun farin
- 125 g kokosmel
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn.
- Kom blødt smør, sukker, salt og vaniljesukker i røreskålen til din røremaskine. Pisk det godt sammen til dt er helt blødt og cremet.
- Pisk æggene i smørcremen. Rør mælken i.
- Bland hvedemel og bagepulver sammen. Sigt det ned i dejen, rør det sammen.
- Beklæd din form med bagepapir og fordel dejen deri. Bag kagen i midten af ovnen i ca. 20 minutter. Tjek om kagen er bagt ved at stikke en kødnål, træspyd eller andet i kagen.
Kokostopping
- Imens kagen bages, laves kokostoppingen.
- Kom smør, brun farin og mælk i en gryde, bring forsigtigt massen i kog. Tilføj kokosmel, rør godt rundt til det igen er i kog.
- Fordel toppingen på den bagte kage.
- Sæt kagen tilbage i ovnen, og bag den yderligere 6-7 minutter til toppingen er karamelliseret og færdig.
- Lad kagen køle helt af før du skærer den.
Noter
- Opbevar kagen i lufttæt beholder på køkkenbordet, så holder den sig saftig og lækker flere dage.
- Kagen kan sagtens fryses.
Sense håndfuldsfordeling af drømmekage
Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel.
Fedt: smør, kokosmel.
Smagsgiver / Gratis: sukker, salt, vaniljesukker, bagepulver, brun farin.
Mælk: minimælk.
Hvor meget drømmekage kan du spise?
Deler du kagen i 20 stykker vil du fint kunne spise ét stykke drømmekage. Det giver dig cirka 237 kcal. Jeg ville tælle stykket som en hel håndfuld stivelse (hf 4) og 3 spiseskefulde fedt.
Hvad kan du spise ved siden af?
For at ende ud med en fyldt spisekasse ville jeg supplere med to håndfulde grøntsager (hf 1+2) og en håndfuld protein (hf 3) . Måske vil det give en lille smule ekstra kalorier, men spiser du ellers fornuftigt, vil det ikke ødelægge noget som helst for dig.