Brændte hasselnødder
Brændte hasselnødder med kanel er en ret overset julesnack, i hvert fald hvis du spørger mig. De smager helt fantastisk, er sprøde og knasende, og så slår de altså de klassiske brændte mandler.
Jeg synes at de brændte hasselnødder bliver aller lækrest med ristede og afskallede hasselnødder, men er du mere til smagen af de helt alminde hasselnødder kan du sagtens bruge dem i stedet, ligesom at du også sagtens kan bruge halv hasselnødder og halv mandler hvis du vil lave sådan en lækker blanding af kandiserede nødder.
Husk at lave rigeligt, for de er altså så lækre, at skålen ret hurtigt bliver tømt. Desuden er de også geniale som værtindegave her i juletiden. Måske sammen med lidt hjemmelavet konfekt eller i en gavekurv med andre hjemmelavede lækkerier.
TIPS TIL BRÆNDTE hasselnødder
- Opbevaring – Du kan både opbevare de brændte nødder i et lufttæt glas, en cellofanpose eller i en papirspose.
- Smag – Vil du give de brændte hasselnødder et lille twist, kan du tilføje en teskefuld kanel, lidt lakridspulver, vaniljepulver, kardemomme, flagesalt eller appelsinskal. Det giver en dejlig smag til mandlerne.
- Tålmodighed – Hav tålmodighed når du laver de brændte hasselnødder, det giver det bedste resultat. Og på den måde sikre du dig, at du får perfekte brændte mandler.
Få opskriften på brændte hasselnødder her:
Brændte hasselnødder
Ingredienser
- 100 g ristede og afskallede hasselnødder* (du kan også bruge almindelige hasselnødder hvis du bedre kan lide dem)
- 100 g sukker
- 4 spsk vand
- 1 tsk stødt kanel* (kan udelades)
Tilberedelse
- Kom hasselnødder, sukker, kanel og vand på en stegepande, og bring det i kog ved middel varme. Rør i nødderne undervejs.
- Når vandet fordamper vil sukkeret begynde at krystallisere, fortsæt med at røre i nødderne med jævne mellemrum.
- Når sukkeret er krystalliseret og blevet hvidt, skruer du en lille smule ned for varmen, nu skal sukkeret nemlig smelte en lille smule uden på nødderne, så de bliver fine, gyldne, let blanke og sprøde. Det er også nu den karakteristiske duft begynder at sprede sig i køkkenet. Sørg for at røre rundt i nødderne hele tiden, og pas på at sukkeret ikke smelter for meget, for så glider det simpelthen af nødderne.
- Når sukkeret på hasselnødderne er blevet gyldent og let blankt er de færdige.
- Fordel dem på et stykke bagepapir, sørg for at slikke dem ad med en ske eller gaffel, ellers har du et stor hård klump når de er kølet af.
Noter
- Opbevaring – Du kan både opbevare de brændte nødder i et lufttæt glas, en cellofanpose eller i en papirspose.
- Smag – Vil du give de brændte hasselnødder et lille twist, kan du tilføje en teskefuld kanel, lidt lakridspulver, vaniljepulver, kardemomme, flagesalt eller appelsinskal. Det giver en dejlig smag til mandlerne.
- Tålmodighed – Hav tålmodighed når du laver de brændte hasselnødder, det giver det bedste resultat. Og på den måde sikre du dig, at du får perfekte brændte mandler.
Sense håndfuldsfordeling af brændte hasselnødder
Hf 1+2: intet.
Hf 3: intet.
Hf 4: intet.
Fedt: hasselnødder.
Smagsgiver / Gratis: Sukker, vand, stødt kanel.
HVOR MANGE nødder KAN DU SPISE?
Du kan spise op til 3 spiseskefulde af de brændte nødder og tælle dem som 3 spiseskefulde fedt. Da hasselnødder er fedt, og sukkeret gør at hasselnødderne fylder lidt mere, vurderer jeg at det går okay op i en højere endhed.
1 spiseskefuld brændte hasselnødder = 1 spiseskefuld fedt.
HVAD KAN DU SPISE VED SIDEN AF?
For at ende ud med en fyldt spisekasse har spisekassen også plads til to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og en håndfuld stivelse (hf 4). Vil du gerne kunne bruge lidt fedt til tilberedningen af ovenstående, kan du spise færre kandiserede hasselnødder.