Æbleskiver med fuldkorn
Hjemmelavede æbleskiver med fuldkorn smager syndigt af jul, kardemomme og citron. Til trods for at de er lavet med fuldkornsmel, er de luftige og lækre, præcis som æbleskiver skal være – Og jeg vil da også lige tilføje, at min familie ikke opdagede at de var med fuldkorn.
Siden jeg var barn, har vi spist æbleskiver hvert år i december. Jeg husker at der i juletiden var små boder i byen der solgte æbleskiver og glögg. Jeg elskede at spise lune æbleskiver når vi holdt en lille pause midt i julegaveræset.
Købt eller hjemmelavet?
I min barndom købte vi oftest æbleskiverne færdige fra frost, men efterhånden som jeg blev ældre og gerne ville med i køkkenet lavede vi dem i et par år selv. Der er både noget hyggeligt i at stå og lave dem, og så smager de altså bare bedre når de er hjemmelavede.
Laver i selv æbleskiver i din familie til jul?
Få opskriften på æbleskiver med fuldkorn her:
Æbleskiver med fuldkorn
Ingredienser
- 4 Æg ((delt i blommer og hvider))
- 5 dl kærnemælk
- ½ øko citron ((skal herfra))
- 200 g hvedemel
- 100 g hvid hvede – fuldkornsmel
- 2 spsk perfect fit fra Easis ((kan ersattes med 3 spsk sukker, eller din foretrukne sukkererstatning))
- ½ tsk natron
- 1 knsp vaniljepulver
- ½ tsk kardemomme
- ¼ tsk groft salt
Tilmebehør
- Et lille drys flormelis
- Marmelade
Tilberedelse
- Del æggene i hvider og blommer.
- Pisk æggeblommer, citronskal og kærnemælk sammen.
- Bland alle de tørre ingerdienser, altså hvedemel, hvid hvede fuldkornsmel, perfect fit, natron, vaniljepulver, kardemomme og groft salt.
- Hæld de tørre ingredienser igennem en sigte ned i skålen med æg og kærnemælk og pisk det sammen til der ingen klumper er.
- Pisk æggehvider helt stive, så du kan vender skålen på hovedet uden at æggehviderne ryger ud.
- Vend forsigtigt æggehviderne ned i dejen. Det er vigtigt at du er forsigtig, så du undgår at slå luften ud af æggehviderne.
- Varm æbleskivepanden godt op, og smør alle hullerne med lidt smør.
- Fyld dej i hullerne, så der er 4-5 mm til kanten.
- Når du kan se at de yderste 5 mm er bagt vender du æbleskiverne en kvart omgang med et træspyd eller en strikkepind. Fyld lidt mere dej i æbleskiverne og ven dem en kvart omgang mere, så du laver dem til små bolde.
- Æbleskiverne er færdige når e er gyldne og gennembagte.
- Fortsæt på samme måde, med resten af dejen.
Noter
- Æbleskiverne kan sagtens laves på forhånd. Læg dem i en beholder ved siden af hinanden. Undgå at lægge dem oven på hinanden, så bliver de nemlig lidt flade. Når de skal serveres, varmes i blot 15 minutter ved 150 grader varmluft.
- Du kan sagtens fryse de færdigbagte æbleskiver. Lad dem køle af, og kom dem i en pose, så de ligger ved siden af hinanden, læg dem forsigtigt i fryseren.
Sense håndfuldsfordeling af æbleskiver med fuldkorn:
Hf 1+2: intet.
Hf 3: æg.
Hf 4: hvedemel, hvid hvede fuldkornsmel.
Fedt: smør til stegning.
Smagsgiver / Gratis: citron skal, perfect fit fra Easis, natron, vaniljepulver, kardemomme, groft salt.
Mælkeprodukt: kærnemælk.
Den søde juletid kan være ret svær at komme igennem, især hvis man kæmper med et vægttab, og ikke vil sætte det hele over styr med en masse julegodter.
Jeg har den holdning til det, at intet er forbudt, det handler bare om mængderne, og at huske at kompensere andre steder.
Hvor mange æbleskiver må du spise?
Én æbleskive indeholder cirka 66 kalorier, og en fuld spisekasse efter senseprincipperne indeholder 400-600 kalorier alt efter størrelsen på din hånd og hvad du spiser. Du bestemmer altså helt selv hvor mange æbleskiver du spiser, og hvor meget du vil kompensere i dagens øvrige spisekasser.
Jeg synes at det er forsvarligt at spise 2 æbleskiver inklusiv lidt marmelade for en håndfuld stivelse og en spiseskefuld fedt. Så har du stadig plads til to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en håndfuld protein (hf 3) og to spiseskefulde fedt.