Græsk salat med oliven
I dag får du min opskrift på en rustik græsk salat med saftige, solmodne tomater, peberfrugt, agurk, oliven og cremet feta. Simpelt, klassisk og altid et hit. Den smager skønt som den er, gerne serveret sammen med krydret tzatziki, bløde græske fladbrød og saftig græsk kylling.
Jeg kan ikke tænkte græsk salat, uden at tænke på sol, sommer, bølgeskvulp og min kære mor. Nok mest af alt fordi hun altid har spist en del græske salater om sommeren, og snilt kan bruge en hel uge i det græske, på at smovse græsk salat, enten til frokost eller aftensmad.
Jeg forstår godt hendes kærlighed til den græske salat, for det er altså bare en klassiker, som smager virkelig skønt og tilmed er så enkelt, at det blot kræver råvarer af god kvalitet.
Når råvarerne er på plads, er det blot at bikse salaten sammen, og servere den for dig selv, eller dem du gerne vil forkæle.
Græsk salat med oliven
Ingredienser
- 70 g oliven (uden sten)
- 1 agurk
- 300 g tomater
- 1 grøn peberfrugt
- 150 g feta (puck ost eller anden hvid ost, med maks 17% fedt)
- evt. 1 rødløg
Dressing
- 2 spsk olivenolie*
- 1 spsk balsamico eddike*
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk agavesirup* (det kan erstattes af andet sirup, honning eller sødemiddel)
- 1 tsk tørret oregano
- salt og peber
Tilberedelse
- Skyld grøntsagerne, og tør dem med et rent viskestykke.
- Skær tomaterne i både.
- Del agurken på langs, og skær den herefter i skiver. som danner en halv cirkel.
- Fjern kernerne i peberfrugten, og skær den i lange strimler.
- Ønsker du at komme rødløg i salaten, fjernes skralden, og de skæres i skiver.
- Skær også fetaosten i tern af 1,5cm x 1,5cm.
- Pisk alle indresienserne til dressingen sammen.
- Tomat, agurk, peberfrugt, rødløg, feta og oliven blandes sammen og anrettes i en pæn skål, eller på et fad. Fordel dressingen over og servér den færdige græske salat.
Køkkenudstyr
Sense håndfuldsfordeling af græsk salat
Hf 1+2: agurk, tomater, peberfrugt, evt. rødløg.
Hf 3: fetaost (maks 17%, ellers tælles den som fedt).
Hf 4: intet.
Fedt: oliven, olivenolie.
Smagsgiver / Gratis: balsamico eddike, agavesirup, tørret oregano, salt og peber.
Hvor meget græsk salat kan du spise?
Du kan fint fornuftigt tage 2,5 håndfuld græsk salat. Det ville jeg tælle som to håndfulde grøntsager (hf 1+2), en kvart håndfuld protein (hf 3) samt to spiseskefulde fedt.
Vælger du en fed feta, bør du tælle den som fedt, istedet for protein.
Hvad kan du spise sammen med salaten?
Sammen med den græske salat bør du sørge for at få 3/4 håndfuld protein (hf 3), det kan være i form at saftige græske kyllingespyd. Dertil bør du spise en håndfuld stivelse (hf 4), det kan eksempelvis være de bedste, bløde fladbrød. og til sidst, har du plads til en spiseskefuld fedt, og eventuelt 2 spiseskefulde ‘mælkdressing’.